Άρχισαν οι δράσεις συντονισμού για έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, τονίζει ο Υπουργός Γεωργίας

Υπουργεία και υπηρεσίες, με αφορμή και το προσωπικό ενδιαφέρον του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας, έχουν ήδη αρχίσει τις δράσεις συντονισμού, για έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών που ενδεχομένως να προκληθούν ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου, τόνισε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Πέτρος Ξενοφώντος, σε εκδήλωση για τη Διεθνή Ημέρα Δασών που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Αθαλάσσας, την Κυριακή.

«Σκοπός είναι να σχεδιαστεί νωρίς ένας αποτελεσματικός οδικός χάρτης, με σαφή διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων των εμπλεκόμενων φορέων, έτσι ώστε να ενισχύσουμε τον τομέα της πρόληψης των πυρκαγιών, αξιοποιώντας στον μέγιστο βαθμό τους εθνικούς πόρους, καθώς και τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς και τις περιφερειακές συνεργασίες», υπογράμμισε.

Επίσης, ο Υπουργός Γεωργίας τόνισε ότι «η προστασία και η αειφόρος ανάπτυξη των δασών είναι εκ των ων ουκ άνευ για κάθε σύγχρονο κράτος» και πρόσθεσε πως η προστασία των δασών από κινδύνους, όπως είναι οι πυρκαγιές, βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής κάθε Κυβέρνησης και «προς αυτή την κατεύθυνση εστιάζει την προσοχή της και η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη».

Επιπλέον, ο κ. Ξενοφώντος είπε ότι το Υπουργείο Γεωργίας στηρίζει το έργο του Τμήματος Δασών, «έτσι ώστε να το ενισχυθεί και να διασφαλιστεί η ορθολογιστική και αειφόρος διαχείριση του μοναδικού φυσικού μας πλούτου, των δασών μας».

«Μέλημά μας είναι η αναβάθμιση του Τμήματος και η διατήρησή του σε υψηλό επίπεδο ετοιμότητας για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών», υπογράμμισε, ενώ συνεχάρη τον Διευθυντή και το προσωπικό του Τμήματος Δασών, για τον επαγγελματισμό, όπως είπε, που επιδεικνύουν στη διαρκή προσπάθειά τους για προστασία των δασών.

Ο Υπουργός Γεωργίας είπε ακόμη ότι με το φετινό σύνθημα, «Υγιή Δάση – Υγιείς Άνθρωποι», η Παγκόσμια Οργάνωση Τροφίμων συνδέει τα δάση με την υγεία των ανθρώπων, σε μια προσπάθεια να αναδείξει την άμεση σύνδεση και την εξάρτιση του ανθρώπου από τα δάση και την φύση. Πρόσθεσε πως το θέμα της φετινής Διεθνούς Ημέρας Δασών «μάς υπενθυμίζει τη μεγάλη αξία που έχει το φυσικό περιβάλλον στη βελτίωση της πνευματικής και σωματικής υγείας των ανθρώπων».

Στο περιθώριο της εκδήλωσης, ο Υπουργός Γεωργίας είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί από τους λειτουργούς του Τμήματος Δασώνγια το Εθνικό Δασικό Πάρκο Αθαλάσσας και να επισκεφθεί το Παρατηρητήριο Πτηνοπαρατήρησης που βρίσκεται στο Πάρκο.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 26 Μαρτίου 2023 - 15:17

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

06 Ιουνίου
Συνελήφθησαν τρεις για την επίθεση κουκουλοφόρων στην Αγία Φύλα
21:10
Κομισιόν : Παρουσίασε νέο σχέδιο Δράσης για τους μεταναστευτικούς διαδρόμους
21:05
Άλλη μια σύλληψη για την επίθεση και ληστεία διανομέα στη Λεμεσό
20:38
Δεν πρόκειται για ρατσιστικό συμβάν δηλώνει ο Πρόεδρος
20:30
Έδωσε συμπληρωματική κατάθεση η 25χρονη Τουρκοκύπρια που δέχθηκε επίθεση
20:25
Δεν τον άφησαν να περάσει από το οδόφραγμα και τραυμάτισε τρεις αστυνομικούς
19:33
UEFA: Ανακοίνωσε δραστηριότητες για την υποστήριξη των σεισμοπαθών στην Τουρκία και τη Συρία
19:16
Η ουκρανική αντεπίθεση αποκρούστηκε δηλώνει ο Ρώσος υπουργός Άμυνας
18:52
Δραματική η κατάσταση μετά την ανατίναξη του φράγματος στη Χερσώνα
18:36
Ελαφρώς αυξημένο το ενδιαφέρον για τις Ευρωεκλογές του 2024
18:11
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3o Δελτίο Καιρού 6/6/23
17:52
Τίτλοι Ειδήσεων - Τρίτη 6 Ιουνίου
17:41
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand