Πρόεδρος Eurogroup: Το τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης έχει ανθεκτικότητα για να αντιμετωπίσει εξελίξεις

Το τραπεζικό σύστημα της ΕΕ έχει «αποθέματα και ανθεκτικότητα» για να διασφαλίσει τη σταθερότητα, χάρη των επιλογών που έγιναν μέχρι στιγμής, αλλά ταυτόχρονα δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός δεδομένων των παγκόσμιων εξελίξεων, ανέφερε ο Πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόνoχιου, κατά την άφιξή του στη δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής και ειδικότερα τη σύνοδο κορυφής της ζώνης του ευρώ, στην οποία συμμετέχει και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ.

Κληθείς να σχολιάσει αν υπάρχει κίνδυνος νέας τραπεζικής κρίσης στην ευρωζώνη μετά τις εξελίξεις στις ΗΠΑ αλλά και στην Ελβετία, ο κ. Ντόνoχιου δήλωσε πως έχει αυτοπεποίθηση στη ρευστότητα και την ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ρυθμιστές και θεσμοί σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας.

Τόνισε πως «έχουμε αποθέματα και ανθεκτικότητα για να διασφαλίσουμε την σταθερότητα του τραπεζικού μας συστήματος αυτή τη στιγμή, και αυτό οφείλεται σε επιλογές πολιτικής που έγιναν και λειτούργησαν».

Υπογράμμισε ωστόσο πως δεν μπορούμε εφησυχάσουμε, και για αυτό οι ρυθμιστικές αρχές θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης.

Κατά τις αρχικές τοποθετήσεις του, ο επικεφαλής του Eurogroup ανέφερε πως θα μεταφέρει τρία μηνύματα στους ηγέτες, για τις καλές προοπτικές της ευρωζώνης μέχρι στιγμής, για την ανάγκη για αλλαγές στη νομισματική πολιτική της ευρωζώνης λόγω των παγκόσμιων εξελίξεων, καθώς και την ανάγκη για πρόοδος όσον αφορά την εφαρμογή της Τραπεζικής Ένωσης.

Ειδικότερα, ο κ. Ντόνοχιου ανέφερε πως παρά τις τεράστιες προκλήσεις το 2022, η ευρωζώνη έδειξε ανθεκτικότητα και σημείωσε ανάπτυξη μεγαλύτερη του 3%, και αναμένεται να καταγράψει ανάπτυξη και φέτος. Ωστόσο, πρόσθεσε, «οι τελευταίες εξελίξεις σε χρηματοοικονομικές αγορές και τράπεζες μας θυμίζουν να είμαστε σε επιφυλακή και να παρακολουθούμε τους κινδύνους».

Όπως τόνισε, οι ρυθμιστές σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν ενισχύσει την ανθεκτικότητα της ευρωζώνης και οι ενέργειες που έγιναν από τις Κεντρικές Τράπεζες σταθεροποίησαν τις δυσκολίες που είχαν αρχίσει να συσσωρεύονται.

Δεδομένων των πιο πάνω, επισήμανε, η νομισματική πολιτική εντός της ευρωζώνης πρέπει να παραμείνει συντονισμένη αλλά και να αλλάξει. Όπως είπε, το Eurogroup έχει σε δύο περιπτώσεις αναγνωρίσει πως βρισκόμαστε σε ατμόσφαιρα υψηλού πληθωρισμού και υψηλού κόστους δανεισμού, και πως η νομισματική πολιτική για φέτος και του χρόνου πρέπει σταδιακά να αλλάξει.

Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να υπάρξει πρόοδος όσον αφορά την εφαρμογή της Τραπεζικής Ένωσης στη βάση όσων είχαν συμφωνηθεί το περασμένο καλοκαίρι, προσθέτοντας πως προσβλέπει στις σχετικές προτάσεις που θα καταθέσει η Κομισιόν, μεταξύ άλλων για το πώς θα ενισχυθούν τα συστήματα εγγυήσεων καταθέσεων.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 24 Μαρτίου 2023 - 12:34

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

11 Δεκεμβρίου
Τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο θα επισκεφθεί την Τουρκία ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδος, Νίκος Δένδιας
22:00
Τίτλοι Ειδήσεων: Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023
21:57
Πρόεδρος: Ευελπιστούμε στην κάθοδό του απεσταλμένου στην Κύπρο το συντομότερο δυνατόν-Γνωρίζουμε τι επιδιώκουμε
20:49
Μέση Ανατολή, η κατάσταση στην Ουκρανία και το Μεταναστευτικό συζητήθηκαν σε τηλεδιάσκεψη προετοιμασίας για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
18:47
Υπουργός Οικονομικών: Θα πρέπει να διαφυλάξουμε την ανοδική πορεία της οικονομίας
18:03
Σφοδρό βομβαρδισμό δέχεται το κεντρικό και το νότιο τμήμα της Γάζας-Έκτακτη συνεδρία αύριο της ΓΣ του ΟΗΕ
17:31
Μείωση παρατηρείται στις θανατηφόρες οδικές συγκρούσεις, είπε ο Χ. Ανδρέου
17:17
Κυρώσεις για χρήση ιρανικών drones στην Ουκρανία, ενέκρινε το Συμβούλιο της ΕΕ
16:47
Tμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 11/12/23
16:31
Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας: Το ψηφιακό ευρώ δεν θα είναι απειλή για τον ρόλο των τραπεζών
16:15
Ο Ρώσος πρόεδρος παρέστη σήμερα σε τελετή εγκαινίων δύο νέων πυρηνικών υποβρυχίων
16:03
Η Μόσχα ζητά την απελεύθερωση ομήρων σε συνομιλίες με Παλαιστινίους
15:30
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand