Πρόεδρος Eurogroup: Το τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης έχει ανθεκτικότητα για να αντιμετωπίσει εξελίξεις

Το τραπεζικό σύστημα της ΕΕ έχει «αποθέματα και ανθεκτικότητα» για να διασφαλίσει τη σταθερότητα, χάρη των επιλογών που έγιναν μέχρι στιγμής, αλλά ταυτόχρονα δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός δεδομένων των παγκόσμιων εξελίξεων, ανέφερε ο Πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόνoχιου, κατά την άφιξή του στη δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής και ειδικότερα τη σύνοδο κορυφής της ζώνης του ευρώ, στην οποία συμμετέχει και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ.

Κληθείς να σχολιάσει αν υπάρχει κίνδυνος νέας τραπεζικής κρίσης στην ευρωζώνη μετά τις εξελίξεις στις ΗΠΑ αλλά και στην Ελβετία, ο κ. Ντόνoχιου δήλωσε πως έχει αυτοπεποίθηση στη ρευστότητα και την ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ρυθμιστές και θεσμοί σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας.

Τόνισε πως «έχουμε αποθέματα και ανθεκτικότητα για να διασφαλίσουμε την σταθερότητα του τραπεζικού μας συστήματος αυτή τη στιγμή, και αυτό οφείλεται σε επιλογές πολιτικής που έγιναν και λειτούργησαν».

Υπογράμμισε ωστόσο πως δεν μπορούμε εφησυχάσουμε, και για αυτό οι ρυθμιστικές αρχές θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης.

Κατά τις αρχικές τοποθετήσεις του, ο επικεφαλής του Eurogroup ανέφερε πως θα μεταφέρει τρία μηνύματα στους ηγέτες, για τις καλές προοπτικές της ευρωζώνης μέχρι στιγμής, για την ανάγκη για αλλαγές στη νομισματική πολιτική της ευρωζώνης λόγω των παγκόσμιων εξελίξεων, καθώς και την ανάγκη για πρόοδος όσον αφορά την εφαρμογή της Τραπεζικής Ένωσης.

Ειδικότερα, ο κ. Ντόνοχιου ανέφερε πως παρά τις τεράστιες προκλήσεις το 2022, η ευρωζώνη έδειξε ανθεκτικότητα και σημείωσε ανάπτυξη μεγαλύτερη του 3%, και αναμένεται να καταγράψει ανάπτυξη και φέτος. Ωστόσο, πρόσθεσε, «οι τελευταίες εξελίξεις σε χρηματοοικονομικές αγορές και τράπεζες μας θυμίζουν να είμαστε σε επιφυλακή και να παρακολουθούμε τους κινδύνους».

Όπως τόνισε, οι ρυθμιστές σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν ενισχύσει την ανθεκτικότητα της ευρωζώνης και οι ενέργειες που έγιναν από τις Κεντρικές Τράπεζες σταθεροποίησαν τις δυσκολίες που είχαν αρχίσει να συσσωρεύονται.

Δεδομένων των πιο πάνω, επισήμανε, η νομισματική πολιτική εντός της ευρωζώνης πρέπει να παραμείνει συντονισμένη αλλά και να αλλάξει. Όπως είπε, το Eurogroup έχει σε δύο περιπτώσεις αναγνωρίσει πως βρισκόμαστε σε ατμόσφαιρα υψηλού πληθωρισμού και υψηλού κόστους δανεισμού, και πως η νομισματική πολιτική για φέτος και του χρόνου πρέπει σταδιακά να αλλάξει.

Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να υπάρξει πρόοδος όσον αφορά την εφαρμογή της Τραπεζικής Ένωσης στη βάση όσων είχαν συμφωνηθεί το περασμένο καλοκαίρι, προσθέτοντας πως προσβλέπει στις σχετικές προτάσεις που θα καταθέσει η Κομισιόν, μεταξύ άλλων για το πώς θα ενισχυθούν τα συστήματα εγγυήσεων καταθέσεων.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 24 Μαρτίου 2023 - 12:34

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επιστρέφει το Ισραήλ
16:25
Καμπανάκι πνευμονολογικής για τη σκόνη
16:10
Πρόεδρος: Αξιοποίηση της θετικής προβολής της Κύπρου για επίτευξη του στόχου της επανένωσης
16:00
Τατζικιστάν: Εννέα συλλήψεις για εμπλοκή στη φονική επίθεση στη Μόσχα
15:23
Σε μονόωρη στάση εργασίας κατήλθε το προσωπικό του ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.