Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενημερώνει ο Πρόεδρος για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό (Βίντεο)

ρεπορτάζ Ρόνα Μιχαηλίδου

Στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μπήκε και επίσημα η παρουσίαση, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, της πρότασής του για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στη διαδικασία επίλυσης του κυπριακού, προτάσσοντας τα οφέλη που θα προκύψουν για όλα τα μέρη και συνδυάζοντας τη διαδικασία με τουρκικά αιτήματα που εκκρεμούν προς τις Βρυξέλλες.

Στην τηλεδιάσκεψη, την οποία συγκάλεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, συμμετείχαν επίσης Πρόεδρος της Βουλγαρίας και οι Πρωθυπουργοί της Τσεχίας, της Φινλανδίας, του Λουξεμβούργου και της Εσθονίας.

Συζητήθηκαν το Ουκρανικό, η Ενέργεια, το Μεταναστευτικό, η Οικονομία, και το γεύμα των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Σε γραπτή δήλωση ο ΚΕ Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης σημειώνει πως ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφερόμενος στη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, υπογράμμισε ότι ο ίδιος και η Κυπριακή Κυβέρνηση είναι ένθερμοι υποστηρικτές της συνεργασίας ΕΕ-Ηνωμένων Εθνών, περιλαμβανομένης και της συνεργασίας για το κυπριακό πρόβλημα. Ο πρόεδρος, πρόσθεσε ότι το γεύμα με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών θα αποτελέσει μια καλή ευκαιρία για να επαναβεβαιώσουμε τη στήριξη μας στη διεθνή νομιμότητα, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Η Κύπρος ως χώρα που βιώνει η ίδια την εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή υποστηρίζει σθεναρά την αναγκαιότητα σεβασμού της διεθνούς νομιμότητας.

Για αυτό το θέμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε όπως υπάρξει αυστηρή αναφορά στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου για τις κυρώσεις, ειδικότερα με την παράκαμψή τους από τρίτες χώρες, όπως και λήψη μέτρων για αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού.

Στο θέμα της Ενέργειας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρέτισε την πρόταση της Κομισιόν για τη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και τόνισε την ανάγκη, ιδιαίτερα για μια χώρα όπως η Κύπρος που βρίσκεται στην περιφέρεια της Ευρώπης, της επίσπευσης και ολοκλήρωσης των ενεργειακών διασυνδέσεων.

Για το Μεταναστευτικό, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επεσήμανε το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία, με ποσοστό της τάξης του 6% του πληθυσμού της να αποτελείται από αιτητές ασύλου, ενώ υπογράμμισε και τις ροές παράτυπων μεταναστών που φτάνουν στις ελεύθερες περιοχές μέσω κατεχομένων.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 21 Μαρτίου 2023 - 21:44

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαΐου
Υπεγράφη πρωτόκολλο συνεργασίας ανάμεσα στο ΡΙΚ και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο
12:30
Επιβεαιώσε το deal ο Αργυρίδης: «Συμφέρουσα η συμφωνία, έχουμε ένα συνεταιρισμό, δίνει την ευχέρεια στον Παπασταύρου να ολοκληρώσει το όραμα του»
12:21
Παπασταύρου: «Έχουμε καταλήξει σε προφορική συμφωνία με το Σωματείο»
12:19
Όχι της Κομισιόν στη συναινετική πρόταση για 5% ΦΠΑ στην πρώτη κατοικία
12:19
Η αξιοποίηση φυσικού αερίου ψηλά στις προτεραιότητες της κυβέρνησης (Βίντεο)
12:01
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2o Δελτίο Καιρού (29/5/23)
11:31
Συνεργασία με Τουρκία και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο τονίζουν Μπορέλ - Βαρέλι
10:53
Πρ.Πετρίδης:«Θα είμαστε εκεί στις 15/6, νοουμένου ότι δεν υπάρξει άλλο ενδιαφέρον, έχουμε πλάνο, διαχειρίσιμο το χρέος» (vid)
10:49
Την Παρασκευή η ετήσια γιορτή βραβεύσεων της ΚΟΠ, τηλεοπτικά από ΡΙΚ 2
10:47
Κλείδωσε το Champions League με Ζιρού η Μίλαν, 1-0 τη Γιουβέντους
10:42
Φράγκος: "Η ΑΕΚ το δικαιούται και θα το παλεύουμε μέχρι να βγει η ψυχή μας, αδικήσαμε τον εαυτό μας"
10:36
Τίτλοι τέλους Ν.Σαλαμίνας-Μάκη Παπαϊωάννου (ανακοίνωση)
10:27
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand