Προσπάθεια ανάκαμψης στις αγορές. Παραμένει η αγωνία. Καθησυχάζει η Λαγκάρντ (Βίντεο)

ρεπορτάζ Μαρία Φεσά

Την ώρα που στις αγορές τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στην Ευρώπη επικρατεί κλίμα αβεβαιότητας ύστερα από την κατάρρευση και την εξαγορά της δεύτερης μεγαλύτερης ελβετικής τράπεζας, "Credit Suisse" η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκαρντ εμφανίστηκε καθησυχαστική.

Ο τραπεζικός τομέας της ζώνης του ευρώ είναι ανθεκτικός με ισχυρή κεφαλαιακή θέση και ρευστότητα. Σε κάθε περίπτωση η εργαλειοθήκη πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι πλήρως εξοπλισμένη για να παρέχει στήριξη ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της ζώνης του ευρώ, εάν χρειαστεί και για να διατηρήσει την ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής.

Η κυρία Λαγκάρντ χαρακτήρισε την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS, ως κομβική κίνηση για την αποκατάσταση των ομαλών συνθηκών λειτουργίας της αγοράς και για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Παρακολουθούν είπε στενά τις εξελίξεις της αγοράς και είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν όπως απαιτείται για τη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στη ζώνη του ευρώ.

Η Κρέτι Suisse και η UBS διαχειρίζονταν μαζί περιουσιακά στοιχεεία ύψους ενός κόμμα έξι τρισεκατομμυρίων φράγκων, περίπου διπλάσια από το μέγεθος της Ελβετικής οικονομίας.

Οι σοσιαλδημοκράτες ζήτησαν τη σύσταση κοινοβουλευτικής επιτροπής για να εξετάσει την κυβερνητικά οργανωμένη διάσωση της Credit Suisse.

Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν χθες βράδυ έξω από την έδρα της Credit Suisse. στη Ζυρίχη

Φώναζαν συνθήματα κατά της εξουσίας και του χρηματοπιστοπιστωτικού τομέα της Ελβετίας.

Πέταξαν αυγά στο κτήριο στην Παράντεπλάντς, την καρδιά της οικονομικής συνοικίας της πόλης.

Αυτά τα χρήματα πήγαν σε μια τράπεζα της οποίας οι διευθυντές απέτυχαν σε κάθε επίπεδο τα τελευταία χρόνια.

Η αξία της μετοχής της τράπεζας μειώθηκε κατά δέκα τοις εκατό της αξίας σε δέκα χρόνια και ταυτόχρονα 32 δισεκατομμύρια φράγκα καταβλήθηκαν ως μπόνους σε αυτή την τράπεζα.

Ο Οίκος αξιολόγησης DBRS σε ανακοίνωση αναφέρει ότι η πρόσφατη αστάθεια στο ελβετικό χρηματοπιστωτικό σύστημα εκθέτει ορισμένους από τους κινδύνους που απορρέουν από τον μεγάλο τραπεζικό τομέα της, που υπολογίζεται σε περίπου πεντακόσια - είκοσι τοις εκατό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

Παράλληλα ο οίκος υπογραμμίζει ότι η συγχώνευση των δύο τραπεζών θα οδηγήσει σε μείωση του ΑΕΠ και σε απώλεια θέσεων εργασίας, ενώ τονίζει ότι ο αντίκτυπος στα δημόσια οικονομικά πιθανόν να είναι διαχειρίσιμος.

Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στη νομισματική πολιτική καθώς πολλοί καθώς πολλοί θεωρούν τις συνεχόμενες αυξήσεις επιτοκίων ως τη βασική αιτία για την τραπεζική κρίση.

Εν αναμονή αύριο της απόφασης της FED για τα επιτόκια το κλίμα προβληματισμού για τη σταθερότητα των τραπεζών παραμένει.

Κρίσιμος θα είναι ο επόμενος μήνας δήλωσε ο οικονομολόγος Μάνθος Ντελής στην εκπομπή ΑΠΟ Μέρα σε Μέρα.

Σύμφωνα με οικονομολόγους πολλοί είναι πλέον οι επενδυτές οι οποίοι αναζητούν χαμηλότερο ρίσκο όπως είναι τα κρατικά ομόλογα με αποτέλεσμα την άνοδο της τιμής τους και την πτώση των επιτοκίων.

Την ίδια ώρα καταβάλλονται προσπάθειες ανάκαμψης των αγορών.

Καθώς η κρίση καραδοκεί στον κόσμο των μετοχών και των ομολόγων το bitcoin έχει αυξηθεί κατά είκοσι ένα τοις εκατό αυτό το μήνα.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 21 Μαρτίου 2023 - 20:16

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

22 Σεπτεμβρίου
Ελλάδα: Έκτακτη ευρεία διυπουργική σύσκεψη για την κακοκαιρία
22:09
Παραβιάστηκε δύο φορές η κατάπαυση του πυρός που είχαν συμφωνήσει Αζερμπαϊτζάν - Αρμένιοι αυτονομιστές
22:06
Τίτλοι Ειδήσεων - Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου
22:00
Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης: Τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας συμμερίζονται την ανάγκη διορισμού απεσταλμένου για το Κυπριακό
21:56
Τούρκος υπουργός εσωτερικών: Η αστυνομία συνέλαβε 5 άτομα που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος
21:03
Τριμερής υπουργών εξωτερικών Κύπρου - Ελλάδας - Ιορδανίας
20:36
Τη στήριξη της Ελλάδας στον διορισμό απεσταλμένου για το Κυπριακό εξέφρασε ο Μητσοτάκης στον Γκουτέρες
20:24
Πρόεδρος: O Aντόνιο Γκουτέρες βρίσκεται ακριβώς στην ίδια γραμμή με την Κυπριακή Δημοκρατία
19:48
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 22/09/23
19:42
Η Πόπη Κανάρη εξήγγειλε τη λειτουργία Ηπατολογικής Κλινικής
19:15
Νετανιάχου: Ισραήλ και Σαουδική Αραβία είναι κοντά σε ιστορική συμφωνία
19:08
Επιχείρηση διάσωσης γυναίκας από τις Θαλασσινές Σπηλιές
18:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand