Ανεπαρκώς εκπαιδευμένος ο σταθμάρχης Λάρισας, λέει η ελληνική Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων

Ανεπαρκή εκπαίδευση είχε ο σταθμάρχης Λάρισας, καθώς και άλλα μέλη του προσωπικού του ΟΣΕ, σύμφωνα με πόρισμα που εξέδωσε η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ), στο πλαίσιο αυτεπάγγελτης έρευνας που διενεργεί για τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΡΑΣ υποχρεώνει τον ΟΣΕ, ο οποίος θεωρείται υπεύθυνος για την κατάρτιση του προσωπικού και για τις ελλείψεις που διαπιστώθηκαν σε αυτήν, στην εφαρμογή συγκεκριμένων έκτακτων μέτρων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πόρισμα της ΡΑΣ, ο θεωρητικός και πρακτικός κύκλος εκπαίδευσης που παρείχε ο ΟΣΕ σε προσωπικό του ΟΣΕ που επιτελεί κρίσιμα καθήκοντα (σταθμάρχες – κλειδούχους) υπήρξε ελλιπής και ως εκ τούτου ανεπαρκής.

«Η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων […] διερεύνησε τον κύκλο της εκπαίδευσης του Προσωπικού Κλάδου Κυκλοφορίας, στον οποίο συμμετείχε ο σταθμάρχης που εμπλέκεται στο δυστύχημα της 28ης Φεβρουαρίου 2022, και διαπίστωσε ότι δεν τεκμηριώνεται η σωστή και ολοκληρωμένη θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση των εκπαιδευόμενων του συγκεκριμένου κύκλου μαθητείας, σύμφωνα με τις απαιτήσεις που καταγράφονται στον Οδηγό Σπουδών», αναφέρει το πόρισμα.

Ως εκ τούτου, η ΡΑΣ υποχρεώνει τον ΟΣΕ να μην απασχολεί σε θέσεις κρίσιμων καθηκόντων το σύνολο των υποψήφιων σταθμαρχών, οι οποίοι μετείχαν στον διερευνούμενο κύκλο εκπαίδευσης.

Παράλληλα, καλεί τον ΟΣΕ να κοινοποιήσει στη ΡΑΣ, εντός πέντε ημερών, έγγραφο υπόμνημά του με τις απόψεις του, καθώς και προτάσεις αποκατάστασης, ώστε το Σύστημα Διαχείρισης της Ασφάλειάς του να είναι σύμφωνο με τις έννομες απαιτήσεις.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης η ΡΑΣ απειλεί τον ΟΣΕ  με επιβολή προστίμου εκατό χιλιάδων ευρώ για κάθε ημέρα μη συμμόρφωσης με το διατακτικό της απόφασης.

ΑΤ

Τελευταία Ενημέρωση: 17 Μαρτίου 2023 - 16:28

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαΐου
Η αξιοποίηση φυσικού αερίου ψηλά στις προτεραιότητες της κυβέρνησης (Βίντεο)
12:01
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2o Δελτίο Καιρού (29/5/23)
11:31
Συνεργασία με Τουρκία και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο τονίζουν Μπορέλ - Βαρέλι
10:53
Πρ.Πετρίδης:«Θα είμαστε εκεί στις 15/6, νοουμένου ότι δεν υπάρξει άλλο ενδιαφέρον, έχουμε πλάνο, διαχειρίσιμο το χρέος» (vid)
10:49
Την Παρασκευή η ετήσια γιορτή βραβεύσεων της ΚΟΠ, τηλεοπτικά από ΡΙΚ 2
10:47
Κλείδωσε το Champions League με Ζιρού η Μίλαν, 1-0 τη Γιουβέντους
10:42
Φράγκος: "Η ΑΕΚ το δικαιούται και θα το παλεύουμε μέχρι να βγει η ψυχή μας, αδικήσαμε τον εαυτό μας"
10:36
Τίτλοι τέλους Ν.Σαλαμίνας-Μάκη Παπαϊωάννου (ανακοίνωση)
10:27
Κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα το τουρκικό νόμισμα
10:22
Το συγκινητικό αντίο στον Παπουλή, βουρκωμένος ο Φώτης, φώναζε «Ομόνοια» και ο κόσμος απαντούσε «αιώνια» (pics/vid)
09:46
Μέτρα πρόληψης για τη σκόνη
09:42
Ανεπαρκές το ποσό επιδότησης εξοπλισμού για τον ΠΑΣΙΝ
09:33
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand