Μαλάουι: Έκκληση για διεθνή βοήθεια -Τεράστια η καταστροφή από τον κυκλώνα Φρέντι. Στους 225 οι νεκροί

Έκκληση για διεθνή βοήθεια προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι καταστροφές που προκάλεσε ο κυκλώνας Φρέντι, απηύθυνε χθες Τετάρτη, 15/3, ο πρόεδρος του Μαλάουι Λάζαρους Τσακουέρα κάνοντας λόγω για για «εθνική τραγωδία», αφού ο απολογισμός έφθασε τους 225 νεκρούς στην φτωχή αφρικανική χώρα.

Για δύο εβδομάδες οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες μετά την κήρυξη εθνικού πένθους απο τον αρχηγό του κράτους που σε απευθείας τηλεοπτική ομιλία του τόνισε ότι αυτός ο κυκλώνας είναι ο τρίτος που πλήττει τη χώρα μέσα σε 13 μήνες. Απόδειξη των πραγματικοτήτων της κλιματικής αλλαγής, όπως εκτίμησε.

Κατά την επίσκεψη του στο Μπλαντάιρ , την οικονομική πρωτεύουσα του Μαλάουι και επίκεντρο της καταστροφής, φορώντας γαλότσες και αδιάβροχο ο πρόεδρος χαρακτήρισε το χτύπημα του κυκλώνα “εθνική τραγωδία” καθώς μιλούσε σε τελετή για ορισμένα απο τα θύματα.

«Απευθύνω έκκληση στους διεθνείς εταίρους και δωρητές να προσφέρουν επιπλέον βοήθεια μπροστά στις καταστροφές και στις ζημιές που προκάλεσε ο τροπικός κυκλώνας Φρέντι», πρόσθεσε.

Δεκάδες άνθρωποι που πενθούν δικούς τους είχαν συγκεντρωθεί σε σχολείο στην Τσιλόμπουε, κοντά στην Μπλαντάιρ. Εικοσιένα φέρετρα καλυμμένα με στεφάνια ήταν παραταγμένα κάτω από σκηνή, προστατευμένα από το ψιλόβροχο που συνεχιζόταν.

Σε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, αποφασίστηκε να εκταμιευθούν 1,6 δισεκ. κουάτσα (1,5 εκατ. δολάρια) για τους πληγέντες. «Μπορώ να πω ήδη πως αυτά τα χρήματα δεν θα αρκέσουν», είπε ο κ. Τσακουέρα στην ομιλία του.

MALAWI FLOODS 22.jpg

Ο μεγάλης διάρκειας κυκλώνας, είχε ήδη πλήξει το το νότιο τμήμα της Αφρικής στα τέλη του Φεβρουαρίου, προκαλώντας 17 θανάτους, προτού ακολουθήσει την αντίστροφη πορεία τον Μάρτιο. Στο Μαλάουι έφερε καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες που προκάλεσαν κατολισθήσεις με αποτέλεσμα να κινητοποιηθούν αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις για την αντιμετώπιση τους.

Τουλάχιστον 41 άνθρωποι αγνοούνται και ο πρόεδρος Τσακουέρα δεσμεύθηκε πως οι έρευνες θα «εντατικοποιηθούν». Περισσότεροι απο 88.300 είναι οι καταγεγραμμένοι άστεγοι που έχουν μεταφερθεί σε σε κέντρα υποδοχής πλημμυροπαθών. Συνολικά, άνοιξαν 165 τέτοια κέντρα.

Οι καταστροφές είναι «γιγαντιαίες», εξήγησε ο Φέλιξ Γουόσον, εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού στο Μαλάουι. Γέφυρες που κατέρρευσαν και τα επίπεδα των υδάτων, που παραμένουν υψηλά κατά τόπους, περιπλέκουν τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Επιζώντες βρέθηκαν σκαρφαλωμένοι σε δέντρα και οροφές κτιρίων.

Στην Τσιλόμπουε, ευάλωτα κτίρια, φτιαγμένα από τούβλα, σαρώθηκαν από χείμαρρους λάσπης. Όμως η ζωή αργά-αργά ξαναρχίζει, αγορές και καταστήματα άνοιξαν ξανά.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins sans frontières, MSF), μη κυβερνητική οργάνωση παρούσα στο Μαλάουι, φοβάται περαιτέρω έξαρση της χολέρας, σε μια χώρα ήδη αντιμέτωπη με φονική επιδημία της ασθένειας.

Με βάση τις πιο πρόσφατες μετεωρολογικές προβλέψεις, ο Φρέντι αναμένεται να διαλυθεί πάνω από τη γη, όμως οι βροχές θα συνεχιστούν για αρκετές μέρες ακόμη.

Ο κυκλώνας Φρέντι, που ακολούθησε πορεία 8.000 και πλέον χιλιομέτρων από ανατολική προς δυτική κατεύθυνση στον Ινδικό Ωκεανό, μαινόταν για πάνω από 35 ημέρες. Είναι ο κυκλώνας με την πιο μακρά διάρκεια που έχει καταγραφεί ποτέ.

Τροπικές καταιγίδες και κυκλώνες σχηματίζονται αρκετές φορές κάθε χρόνο στο νοτιοδυτικό τμήμα του Ινδικού Ωκεανού την περίοδο των κυκλώνων, από τον Νοέμβριο ως τον Απρίλιο.

Πηγή: ΕΡΤ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/ Reuters

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 16 Μαρτίου 2023 - 09:05

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Μονόωρη στάση εργασίας αυτή την ώρα στο ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.