Μαλάουι: Εκατόμβη θυμάτων από την επιστροφή του κυκλώνα Φρέντι

Photo by MOS GUMULIRA/AFP

Τουλάχιστον 99 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Μαλάουι εξαιτίας του κυκλώνα Φρέντι, ο οποίος το Σαββατοκύριακο έπληξε για δεύτερη φορά μέσα σε έναν μήνα το νοτιοανατολικό τμήμα της Αφρικής. Νωρίτερα σήμερα, οι αρχές ανέφεραν 11 θανάτους στο Μαλάουι και άλλους 4 στη Μοζαμβίκη.


Η κυβέρνηση του Μαλάουι κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σε αρκετές επαρχίες στον νότο της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής πρωτεύουσας Μπλαντάιρ, λόγω των ανυπολόγιστων καταστροφών που προκάλεσε ο κυκλώνας.

malaoyi kyklvnas.jpg


Ο κυκλώνας Φρέντι, ένας από τους μακροβιότερους που έχουν παρατηρηθεί ποτέ από μετεωρολόγους, έπληξε αρχικά τη Μαδαγασκάρη και τη Μοζαμβίκη στα τέλη Φεβρουαρίου, αφήνοντας πίσω 17 νεκρούς και χιλιάδες άστεγους.


Κατά την επιστροφή του στην περιοχή, σάρωσε για δεύτερη φορά τη Μαδαγασκάρη, προκαλώντας τον θάνατο δέκα ανθρώπων.

Το βράδυ του Σαββάτου έπληξε τη Μοζαμβίκη, όπου οι αρχές ανέφεραν τέσσερις θανάτους αλλά σημείωσαν ότι ο απολογισμός ενδέχεται να είναι μεγαλύτερος επειδή είναι δύσκολη η πρόσβαση σε ορισμένες κοινότητες.


Τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, ο κυκλώνας Φρέντι άρχισε να πλήττει το Μαλάουι συνοδευόμενος από ισχυρούς ανέμους και καταρρακτώδεις βροχές, προκαλώντας πλημμύρες και κατολισθήσεις.

Τα περισσότερα θύματα εντοπίστηκαν στην περιοχή Μπλαντάιρ, όπου το έργο των σωστικών συνεργείων δυσχεραίνουν οι αδιάκοπες βροχοπτώσεις, ανέφερε η αστυνομία. Στην πόλη Τσιλόμπουε, περίπου 40 σπίτια παρασύρθηκαν από χείμαρρο λάσπης, μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP).


Δεδομένου ότι το Μαλάουι βρίσκεται αντιμέτωπο με την πιο θανατηφόρα επιδημία χολέρας στην ιστορία του, οι υπηρεσίες υγείας του ΟΗΕ επισημαίνουν ότι η κατάσταση αναμένεται πλέον να επιδεινωθεί.

ΙΝ

Τελευταία Ενημέρωση: 13 Μαρτίου 2023 - 21:49

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
22:00
Πυραύλοι από τις ΗΠΑ μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ, μέσω Κύπρου
21:41
Στο χείλος του γκρεμού η Μέση Ανατολή, τονίζει ο Αντόνιο Γκουτέρες
21:22
Ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από Κυβέρνηση και ΕΕ η Βουλή
21:19
Τριτοκοσμικές συνθήκες στο Νοσοκομείο Τρόοδους, καταγγέλλει ο Διευθυντής του
19:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
19:19
Μείωση της βροχόπτωσης στην Κύπρο τις επόμενες δεκαετίες
19:12
Στην 'Αγκυρα πλέον η ευθύνη ανταπόκρισης για επόμενο βήμα, λέει ο Κόμπος
19:08
Ανησυχία για τον θάνατο ανθρώπων, οι οποίοι είχαν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών
17:53
Στις 13 Μαϊου η νέα συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, στην Άγκυρα
17:45
Διασπάθιση χρήματος και κατάχρηση εξουσίας διαπιστώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία στο ΥΠΕΞ
17:40
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ για σύμβαση, οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
17:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.