Συνεχίζεται για τέταρτη μέρα η απεργία εργαζομένων της Kition Ocean Port στο λιμάνι Λάρνακας

Συνεχίζεται σήμερα Πέμπτη, για τέταρτη μέρα η απεργία εργαζομένων στο λιμάνι Λάρνακας της εταιρείας Kition Ocean Port, με τις Συντεχνίες να απευθύνουν έκκληση συμπαράστασης από όλους τους εργαζόμενους.

Σε γραπτή ανακοίνωση των Συντεχνιών ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ και ΟΜΕΠΕΓΕ-ΣΕΚ αναφέρεται ότι «από τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, οι εργαζόμενοι στην εταιρεία Kition Ocean Port, η οποία έχει αναλάβει την εκμετάλλευση του λιμανιού και της μαρίνας της Λάρνακας, αντιδρούν συλλογικά για να προστατέψουν τα δικαιώματα τους, το δικαίωμα της οργάνωσης, της Συλλογικής Διαπραγμάτευσης και της συνομολόγησης ΣΣΕ, αφού η εταιρεία προχώρησε σε εκδικητικές απολύσεις, αγνοώντας και παρακάμπτοντας τoν Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων και τις νομοθεσίες που προστατεύουν τις Συνδικαλιστικές ελευθερίες».

Προστίθεται ότι «ο Διευθυντής του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων, αφού ενημερώθηκε για την εργατική αναταραχή που προέκυψε στο λιμάνι Λάρνακας και στα πλαίσια τήρησης του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων, κάλεσε την εργοδοτική πλευρά να ανακαλέσει τις απολύσεις (χωρίς να απεμπολεί τα δικαιώματα που προκύπτουν από τον Περί Τερματισμού Απασχόλησης Νόμο) και τις Συντεχνίες να ανακαλέσουν άμεσα οποιαδήποτε απεργιακά μέτρα».

Επίσης «οι δύο πλευρές κλήθηκαν σε Μεσολαβητική Σύσκεψη στο γραφείο του Διευθυντή του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου. Η εργατική πλευρά, απάντησε άμεσα με ηλεκτρονικό μήνυμα θετικά στην αναστολή των απεργιακών μέτρων και την παρουσία της στη σύσκεψη, δεδομένου ότι και η εργοδοτική πλευρά θα ανακαλούσε τις απολύσεις».

Δυστυχώς, συνεχίζει η ανακοίνωση των Συντεχνιών, «η εταιρεία ουδέποτε απάντησε στο Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας και μέχρι αυτή τη στιγμή δεν ανακάλεσε τις απολύσεις».

Οι Συντεχνίες αναφέρουν ότι «ως αποτέλεσμα αυτής της στάσης η κυπριακή οικονομία και κοινωνία, καθίστανται όμηροι της εταιρείας, αφού οι εργαζόμενοι παραμένουν εκτός εργασίας και τα πλοία και τα εμπορεύματα δέσμια της εταιρείας με ανυπολόγιστες οικονομικές ζημιές και σύντομα με έλλειψη βασικών προϊόντων από την αγορά».

Οι εργαζόμενοι της Kition Ocean Port απευθύνουν έκκληση «συμπαράστασης σε όλους τους εργαζόμενους, εμπορευόμενους, κτηνοτρόφους, γεωργούς, μεταφορείς των οποίων η ζήση προέρχεται και συνδέεται με το λιμάνι Λάρνακας όπως αντιδράσουν με όλους τους δυνατούς τρόπους προς την εταιρεία Kition Ocean Port για να σεβαστεί τους θεσμούς, τους νόμους και τα θέσμια της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Οι Συντεχνίες σημειώνουν ακόμα στην ανακοίνωση τους ότι «το Υπουργείο Μεταφορών, το οποίο έχει προχωρήσει στη Σύμβαση Παραχώρησης της εκμετάλλευσης του λιμανιού Λάρνακας  έχει υποχρέωση, έστω και μετά από τέσσερες μέρες, να παρέμβει ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του λιμανιού, αλλά και η προστασία των συνδικαλιστικών ελευθεριών και των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, με βάση τα θέσμια της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Οι ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ-ΠΕΟ και ΟΜΕΠΕΓΕ-ΣΕΚ απευθύνονται επίσης «στις Αρχές, τους θεσμούς και την κοινωνία της Λάρνακας, αναμένοντας ότι δεν θα δεχτούν να καταπατούνται τα συνδικαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων  στο λιμάνι της πόλης και ότι οι εργασίες ανάπτυξης που πρόκειται να γίνονται στην πόλη θα σέβονται αυτά τα δικαιώματα».

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 09 Φεβρουαρίου 2023 - 13:16

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Περί τα τέλη του 2024 τα αντισταθμιστικά μέτρα για την επιβολή της πράσινης φορολογίας
13:21
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
13:00
Θέατρο αεροπορικών βομβαρδισμών παραμένει η Γάζα
12:52
Επιβραδύνθηκε η περιστροφή της Γης από το λιώσιμο των πάγων
12:33
Μέτρα στήριξης 35,3 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε η κυβέρνηση (Βίντεο)
12:21
Ποινή φυλάκισης 2 ετών σε 25χρονο οδηγό για τροχαίο το 2020
12:13
Σε κρίσιμη κατάσταση το θύμα επίθεσης με μαχαίρι σε τρένο του Λονδίνου
11:45
Δεν παραδέχεται ενοχή ο 44χρονος οδηγός για το τετραπλό τροχαίο
11:30
Τμήμα Μετεωρολόγιας 2ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
11:17
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών
10:43
Προβλήματα στην εξεύρεση εξαρτημάτων για τα αυτοκίνητα
10:37
Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για την καθυστέρηση των προϋπολογισμών
09:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.