Επανασχεδιασμό ώστε να ληφθούν υπόψη οι πραγματικές ανάγκες για ένταξη τους στο ΓεΣΥ ζητούν οι εργοθεραπευτές

Υπάρχει ανάγκη να γίνει ξανά σχεδιασμός λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικές ανάγκες, όσον αφορά την πρόταση του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) για ένταξη των υπηρεσιών εργοθεραπείας στο ΓεΣΥ, δήλωσε το Σάββατο στο ΚΥΠΕ η Πρόεδρος του Παγκύπριου Συλλόγου Εργοθεραπευτών (ΠΣΕ), Δέσποινα Καΐμη.

Ο ΠΣΕ, σε ανακοίνωσή του, νωρίτερα την εβδομάδα, είπε ότι, σε Γενική Συνέλευση την 29.01.2023, έλαβε ξεκάθαρη εντολή να απορρίψει την πρόταση του ΟΑΥ για ένταξη των υπηρεσιών εργοθεραπείας στο ΓεΣΥ, καθώς η πρόταση και οι «αναχρονιστικοί όροι της», όπως αναφέρει, οδηγούν τους εργοθεραπευτές σε «επιστημονική και επαγγελματική καταδίκη». 

Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, η κ. Καΐμη, σημείωσε ότι, σύμφωνα και με μελέτη των Συμβούλων τους, είναι ελλιπής ο προϋπολογισμός που προτείνεται και δεν θα καλυφθούν οι ανάγκες των χρόνιων ασθενών.

Είπε ότι η μελέτη τους λέει ότι για να καλυφθούν σωστά οι ανάγκες που έχει βάλει ο ΟΑΥ στους πίνακες αυτή την στιγμή, που πάλι είναι περιορισμένες, όπως είπε, αφού δεν είναι δηλαδή αυτές που πραγματικά έχει ανάγκη ο δικαιούχος, αλλά εκείνες που έχουν συμπεριλάβει στο πακέτο εργοθεραπείας ανάλογα με το ποσοστό πληθυσμού που έχουν βάλει, χρειάζονται €30 εκατομμύρια.

Σημείωσε ότι η πρόταση του ΟΑΥ για προϋπολογισμό ύψους €12.8 εκατομμυρίων μπορεί να ακούγεται ως μεγάλο ποσό, «αλλά μιλούμε για χρόνιους ασθένειας που έχουν ανάγκη τον χρόνο το λιγότερο 48 επισκέψεις». Σύμφωνα με την κ. Καΐμη, μόνο μια διαγνωστική κατηγορία τις έχει στον πίνακα αυτή την στιγμή, ο αυτισμός, που, κανονικά οι πραγματικές τους ανάγκες είναι 96 επισκέψεις τον χρόνο, όπως είπε. Πρόσθεσε ότι 48 θεραπείες σημαίνει μια φορά την εβδομάδα, και 96 σημαίνει περίπου 2 φορές την εβδομάδα, ενώ, οι ανάγκες των παιδιών με αυτισμό που κάνουν θεραπεία τώρα είναι 2 με 3 φορές την εβδομάδα.

Είπε ότι θα πρέπει να γίνει ένας διαφορετικός τρόπος υπολογισμού αυτών των αναγκών γιατί δεν μπορεί να μπει στην ίδια μοίρα ένα κάταγμα που θα χρειαστεί σε σύνολο έναν συγκεκριμένο αριθμό θεραπειών με μια χρόνια πάθηση που έχουν ανάγκη συγκεκριμένο αριθμό θεραπειών για πάρα πολλά χρόνια για να μπορέσουν να έχουν τα άτομα αυτά ποιότητα ζωής. Ανέφερε ότι χειρίζονται δύσκολα περιστατικά, ενώ σημείωσε ότι υπάρχει μεγάλο αντίκτυπο και στις οικογένειες των ασθενών με χρόνια πάθηση.

Είπε ακόμη ότι έχουν πάνω από 60.000 ασθενείς, λέγοντας ενδεικτικά ότι η λογοθεραπεία είχε περίπου 15.700. Αναφέρθηκε ακόμη σε προειδοποίηση του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας για αύξηση χρόνιων και σπάνιων περιστατικών λόγω κορωνοϊού, αλλά και λόγω άλλων αιτιών ενώ, σημείωσε πως, μελέτες καταγράφουν αύξηση του αυτισμού διεθνώς.

Η κ. Καΐμη  είπε ότι εισήγηση του Συλλόγου, ήταν να καταγραφούν τα τρία πρώτα χρόνια οι πραγματικές ανάγκες, όπως είναι η πρακτική για νέα συστήματα, όπως είπε.

«Να καταγραφούν σωστά οι ανάγκες και οι ασθένειες, και οι αριθμοί των δικαιούχων», σημείωσε, προσθέτοντας ότι πρέπει να γίνει ξανά σχεδιασμός λαμβάνοντας υπόψη πραγματικές ανάγκες και να σχεδιαστεί προσεκτικά το σύστημα.

«Μας ενδιαφέρει να δημιουργήσει κάτι σωστό», είπε, σημειώνοντας ότι σταμάτησαν τον διάλογο ούτως ώστε ο ΟΑΥ, να ξανασκεφτεί τα δεδομένα και να έρθει με αναθεωρημένες προτάσεις, να τις ξαναδούν.

Στην ανακοίνωση του ΠΣΕ, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως, μελετώντας την πρόταση, «συμπεραίνει ότι ο ΟΑΥ δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να εξασφαλίσει όλες τις θεραπευτικές πράξεις που απαιτούνται για τους δικαιούχους, ενώ με λύπη του διαπιστώνει ότι η προσέγγιση στο ζήτημα γίνεται με καθαρά οικονομικά κριτήρια, δίχως καμία άλλη επιστημονική τεκμηρίωση, εις βάρος των ασθενών». 

«Ο ΟΑΥ χωρίς να έχει αρχίσει να παρέχει θεραπείες μέσω του ΓεΣΥ στους ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, επιχειρεί να δικαιολογήσει την αναμφισβήτητα μεγάλη ζήτηση για υπηρεσίες εργοθεραπείας ως "κατάχρηση", αντί να αναγνωρίσει τη δική του αδυναμία να παρέχει επαρκώς τις εν λόγω υπηρεσίες σε όλους όσοι τις έχουν ανάγκη εξαιτίας έλλειψης πόρων», προστίθεται.

Σημειώνει ότι ο ΠΣΕ «ως όφειλε προσήλθε στον διάλογο με καλή πίστη και επέδειξε από την αρχή και καθ’ όλη τη διάρκεια των διαβουλεύσεων συναινετική στάση, καταθέτοντας προτάσεις για ενδυνάμωση του ΓεΣΥ, με γνώμονα την εξασφάλιση εύρυθμης και ποιοτικής λειτουργίας του συστήματος, διασφαλίζοντας ορθούς όρους εργασίας στους εργοθεραπευτές και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας για τους δικαιούχους».

Ο ΠΣΕ διαπίστωσε κατά τις διαπραγματεύσεις, προστίθεται, «παντελή απουσία» ασφαλιστικών δικλείδων και εγγυήσεων για εξασφάλιση μιας σταθερής τιμής για την εργοθεραπευτική φροντίδα. «Εφόσον υπάρχουν παραδείγματα εντός του συστήματος υγείας όπου η τιμή μονάδας σημείωσε σημαντική μείωση επί 8-9 μήνες, ζητήθηκε από τον ΟΑΥ να δοθεί μια λύση για το θέμα. Ωστόσο, η προσέγγιση του ΟΑΥ με ευχολόγια του τύπου «θα το εξετάσουμε», «θα το δούμε», επιτείνει την ανησυχία του ΠΣΕ ότι δεν θα διασφαλιστούν ορθοί όροι εργασίας για τους εργοθεραπευτές», σημειώνει.

Προσθέτει ότι ο ΟΑΥ «δεν έλαβε υπόψιν του κανένα από τα πλέον σημαντικά ζητήματα που ετέθησαν επί τάπητος» και ότι «όσο ο ΟΑΥ και το πολιτικό σύστημα εθελοτυφλούν μπροστά στα προβλήματα του ΓεΣΥ, ο ΠΣΕ δεν μπορεί να είναι συμμέτοχος στο Σύστημα, εφόσον όπως κατέστη σαφές από τη στάση του, ο ΟΑΥ προτιμά να ευτελίσει την εργοθεραπευτική πράξη, χωρίς να αντιλαμβάνεται τη ζημιά που θα προκαλέσει στον επαγγελματία και τον κίνδυνο στον οποίο εξωθεί τον ασθενή».

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 04 Φεβρουαρίου 2023 - 18:40

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

10 Δεκεμβρίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023
22:00
Ψήφισμα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας
21:31
Ο ΟΗΕ κατηγορεί το Ισραήλ ότι εκδιώκει τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας στην Αίγυπτο
20:55
Αυξημένα κρούσματα λοιμώξεων σε παιδιά λόγω της χειμερινής περιόδου -30 στο Μακάρειο
20:49
Ποινική δίωξη εναντίον του 18χρονου για την επίθεση με ναυτική φωτοβολίδα
20:11
Συνεχίζεται το σφυροκόπημα στη Γάζα -18.000 Παλαιστίνιοι νεκροί, 49.500 τραυματίες
18:41
Η Αστυνομία συνέλαβε 33 αλλοδαπούς που διέμεναν παράνομα στην Κύπρο
18:29
Ο Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε το Ισραήλ να προστατεύσει τους αμάχους στη Γάζα
18:21
Ικανοποιημένο το Υπ. Παιδείας για τη συμφωνία με την Ελλάδα για αναγνώριση τίτλων σπουδών
17:39
Στην Κύπρο, για επίσημη επίσκεψη, ο Πρόεδρος του Ιράκ, Αμπντουλατίφ Τζαμάλ Ρασίντ
16:29
Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι της Αστυνομίας για αντιμετώπιση οδήγησης υπό επήρεια αλκοόλης
16:01
Δυσαρέσκεια Νετανιάχου προς τον Πούτιν για ρωσικές θέσεις εναντίον του Ισραήλ
15:33
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand