Νέα αποκλιμάκωση στον πληθωρισμό τον Ιανουάριο

Στο 7,1% διαμορφώθηκε ο ετήσιος ρυθμός του πληθωρισμού τον Ιανουάριο του 2023, συνεχίζοντας την πορεία αποκλιμάκωσης για τρίτο συνεχόμενο μήνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε την Παρασκευή η Στατιστική Υπηρεσία, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Ιανουάριο 2023 μειώθηκε κατά 1,42 μονάδες και έφτασε στις 112,01 μονάδες σε σύγκριση με 113,43 μονάδες τον Δεκέμβριο 2022. O ετήσιος ρυθμός του πληθωρισμού διαμορφώθηκε στο 7,1% από 7,9% τον Δεκέμβριο του 2022.

Οι μεγαλύτερες μεταβολές στις οικονομικές κατηγορίες συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2022 καταγράφηκαν στον Ηλεκτρισμό με ποσοστό 35,6% και στα Βιομηχανικά Προϊόντα (εκτός Πετρελαιοειδών) με ποσοστό 8,3%.

Σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2022, η μεγαλύτερη μεταβολή παρουσιάστηκε στα Πετρελαιοειδή με 5,5%, ενώ μείωση, σε ποσοστό 4,04% καταγράφηκε και στις Μεταφορές.

Όσον αφορά την επίπτωση σε μονάδες, σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία, τη μεγαλύτερη επίδραση στη μεταβολή του ΔΤΚ του Ιανουαρίου 2023 σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2022 είχαν οι κατηγορίες Στέγαση, Ύδρευση, Ηλεκτρισμός και Υγραέριο με 2,34 και Τρόφιμα και μη Αλκοολούχα Ποτά 2,11 μονάδες. Αντίθετα αρνητική επίπτωση είχαν οι κατηγορίες Ένδυση και Υπόδηση με -0,97 και οι Μεταφορές με -0,73 μονάδες.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 03 Φεβρουαρίου 2023 - 14:28

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

27 Μαρτίου
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμήν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι αναβάλλει τη δικαστική μεταρρύθμιση
21:23
Σκηνοθετημένη αποδείχθηκε τελικά η ληστεία στη Λεμεσό
20:49
Αναβλήθηκε το Final Four του κυπέλλου
20:25
Η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να αξιοποιήσει ενδεχόμενη ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας αλλά δεν μπορεί να στηρίξει υποψηφιότητα της Τουρκίας ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης (βίντεο)
20:10
Θα ανακοινωθούν αποφάσεις μετά και τα χθεσινά επεισόδια δήλωσε απόψε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης(Βίντεο)
19:51
Δηλώσεις Κετσπάγια και Κακουλλή για τον αγώνα με την Αρμενία
18:54
Ολοκληρώθηκε η προετοιμασία της Εθνικής μας για τον αγώνα με την Αρμενία
18:53
Αντίστροφη μέτρηση για το Final-4 του Κυπέλλου ΟΠΑΠ Ανδρών στο Χάντμπολ
18:50
2,5 μονάδες η διαφορά Κιλιτσντάρογλου – Ερντογάν. Μπροστά ο Κιλιτσντάρογλου σύμφωνα με εταιρεία ερευνών
18:08
Εξηγήσεις από τον Πρέσβη της Γαλλίας στην Άγκυρα ζήτησε η Τουρκία
17:57
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 27/3/23
17:51
Ο κυβερνητικός συνασπισμός του Μπενιαμήν Νετανιάχου επέζησε πρότασης μομφής της αντιπολίτευσης
16:55
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand