Αρνητικές για ελληνοτουρκικά ενέργειες αναγνώρισης ψευδοκράτους, λέει ο Κασσελάκης

Θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στην Τουρκία ότι ενέργειες όπως στα Βαρώσια και στην Πύλα ή ενέργειες που αποσκοπούν σε προσπάθεια αναγνώρισης του ψευδοκράτους θα είναι εξαιρετικά αρνητικές για τον ελληνοτουρκικό διάλογο, δήλωσε την Τετάρτη ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης, μετά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Κασσελάκης υπογράμμισε ότι  «αυτό που χρειαζόμαστε είναι όχι μονομερείς ενέργειες αλλά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

Στις δηλώσεις του ο κ. Κασσελάκης είπε ότι από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε ως Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θεώρησε καθήκον του η πρώτη επίσκεψή του, εκτός Ελλάδας, να είναι στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Ανέφερε ότι είχε μια εξαιρετικά παραγωγική συζήτηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη με τον οποίο συζήτησε πολλά θέματα ενδελεχώς και από μεριάς της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τόνισε την σημασία που αποδίδεται στην επανεκκίνηση των συνομιλιών, το συντομότερο δυνατόν, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ από εκεί που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά το 2017.

Σημείωσε ότι «οι συνομιλίες θα πρέπει να είναι στο πλαίσιο για μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας προς όφελος του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, χωρίς εγγυήσεις και χωρίς κατοχικά στρατεύματα».

Ο κ. Κασσελάκης είπε ότι αναφορικά με τον ελληνοτουρκικό διάλογο «είναι μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη, αλλά θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στην Τουρκία ότι ενέργειες όπως στα Βαρώσια και στην Πύλα ή ενέργειες που αποσκοπούν σε προσπάθεια αναγνώρισης του ψευδοκράτους θα είναι εξαιρετικά αρνητικές για τον ελληνοτουρκικό διάλογο», σημειώνοντας ότι «αυτό που χρειάζεται είναι όχι μονομερείς ενέργειες αλλά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

«Τόνισα επίσης την στήριξη που προσφέρουμε στον Πρόεδρο και τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει και για διορισμό απεσταλμένου από τον ΟΗΕ, καθώς επίσης και για τον ενεργό ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού», είπε ο κ. Κασσελάκης.

Ανέφερε ακόμη ότι όσον αφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι ευρωτουρκικές σχέσεις έχουνε μεγάλη σημασία και πρέπει να αξιοποιηθούν και προς τον ελληνοτουρκικό διάλογο αλλά βεβαίως και προς την επίλυση του Κυπριακού.

«Συζητήσαμε επίσης για τις διεθνείς εξελίξεις και τόνισα από μεριάς μας την σημασία που αποδίδουμε στον συντονισμό και στη συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας. Αυτό εξάλλου το έχουμε δει και τα τελευταία χρόνια και με το σχήμα 3+1 αλλά και με την Σύνοδο των Ευρωπαϊκών χωρών του Νότου που έχουνε φέρει καρπούς στην προσπάθεια που κάνουμε», πρόσθεσε. Σημείωσε ότι αυτές είναι προσπάθειες οι οποίες καθιερώθηκαν επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Ανέφερε ακόμη ότι ως θέμα του συντονισμού κάτι που είναι πολύ σημαντικό είναι η ελληνική ομογένεια, προσθέτοντας ότι είναι κάτι το οποίο ο ίδιος προσωπικά αλλά και θεσμικά θα προσπαθήσει να προωθήσει όταν επισκεφθεί τις ΗΠΑ σε επικείμενη επίσκεψή του.

Συνάντηση με αντιπροσωπείες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ είχε ο πρόεδρος του Σύριζα - Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης και ο Αντιπρόεδρος του κόμματος Μάριος Πελεκάνος συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο του Σύριζα στην πρεσβευτική κατοικία του Πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο κύριος Τορναρίτης, είπε ότι με το Πρόεδρο του Σύριζα συζήτησαν το Κυπριακό, θέματα ενέργειας αλλά και θέματα που άπτονται των σχέσεων των πολιτών Ελλάδος και Κύπρου.|

Πρόσθεσε ότι αν και ανήκουν σε άλλους ιδεολογικοπολιτικούς χώρους, θα συνεχίσουμε αυτό το διάλογο για το καλό της Κύπρου και της Ελλάδας.

Ο Πρόεδρος του Σύριζα συναντήθηκε και με τον Γενικό Γραμματέας του ΑΚΕΛ Στέφανο Στεφάνου.

Στη συνάντηση συμμετείχαν αντιπροσωπείες του ΑΚΕΛ και του Σύριζα.

Ο κύριος Στεφάνου ανέφερε πως ενημέρωσε το Πρόεδρο του Σύριζα για τη σημερινή κατάσταση στο Κυπριακό και ιδιαίτερα για τα νέα τετελεσμένα που επιχειρεί η Τουρκία στην Κύπρο.

Σημείωσε παράλληλα τον κίνδυνο οριστικής διχοτόμησης ο οποίος μπορεί να αποτραπεί μόνο με την άμεση επανέναρξη συνομιλιών από εκεί που έμειναν στον Κραν Μοντάνα,

ΝΠ/Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 04 Οκτωβρίου 2023 - 18:54

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

04 Δεκεμβρίου
Τίτλοι Ειδήσεων Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023
21:48
Ελπίδα Πούτιν ότι οι σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Μόσχας θα αναγεννηθούν
21:37
Guardian: Χάκερς στο σύστημα βρετανικού πυρηνικού σταθμού
21:08
«Νέα Αριστερά» το όνομα των 11 πρώην βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ
21:01
Στο έλεος των καιρικών φαινομένων βρίσκονται χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης
20:48
Πρόεδρος: Όταν μιλάμε για την οικονομία χρειάζεται απόλυτη σοβαρότητα
20:38
Καθοριστικές οι συναντήσεις σε Αίγυπτο-Ιορδανία για ανθρωπιστικό διάδρομο δηλώνει ο πρόεδρος
20:19
Κόπηκαν όλες οι τηλεπικοινωνίες και το internet στην Γάζα
20:17
Ανοικτός σε οποιαδήποτε πρόσκληση για συνάντηση με Ερσίν Τατάρ δηλώνει ο πρόεδρος
20:17
Καταποντίζεται η δημοτικότητα του Πρωθυπουργού της Βρετανίας
20:16
Πίτερ Στάνο: Δεν συζητείται λύση δύο κρατών, η Κύπρος πρέπει να είναι ενωμένο νησί
20:11
Ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης απεργιακών μέτρων και από τις υπόλοιπες συντεχνίες για τους χαμηλόμισθους
17:46
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand