Κωνσταντίνος Ιωάννου: Υπερδιπλασιάστηκε ο αριθμός εξεταστών αιτήσεων ασύλου (Βίντεο)

Με την πρόσληψη 25 επιπλέον μελών στην Υπηρεσία Ασύλου, έχει υπερδιπλασιαστεί ο αριθμός εξεταστών αιτήσεων ασύλου και υπολογίζεται ότι θα είναι σε θέση οι αρχές να εξετάζουν 2.300 αιτήσεις τον μήνα, ενώ με την παρούσα μείωση στις 600-700 αιτήσεις, παρέχεται η ευχέρεια να εξεταστούν και 30.000 αιτήσεις που εκκρεμούσαν, δήλωσε τη Δευτέρα, ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Σε δηλώσεις μετά την επίσκεψή του στη συνάντηση ενημέρωσης για τα 25 νέα μέλη της Υπηρεσίας Ασύλου, ο κ. Ιωάννου εξέφρασε την πεποίθηση ότι το νέο προσωπικό θα βοηθήσει στην ενίσχυση της Υπηρεσίας. Οι νέοι εξεταστές αναλαμβάνουν καθήκοντα από τις αρχές Νοεμβρίου.

Σχετικά με το θέμα που προέκυψε την περασμένη εβδομάδα με τις πληροφορίες για άφιξη μεγάλου αριθμού Σύρων από τον Λίβανο, ο Υπουργός ανέφερε ότι, προς το παρόν δεν υπήρξαν αφίξεις και ότι αναμένει την απάντηση του Λιβάνου στα πέντε σημεία που είχε θέσει στην επιστολή του για συνεργασία και στήριξη της χώρας, όσον αφορά στην αύξηση της ικανότητάς τους για επιτήρηση των θαλασσών. 

Συγκεριμένα, στις δηλώσεις του ο κ. Ιωάννου, για την πρόσληψη των 25 νέων μελών είπε ότι το Υπουρείο του, υλοποιεί μια προεκλογική δέσμευση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, Νίκου  Χριστοδουλίδη, για ενίσχυση και επιτάχυνση των αιτήσεων για άσυλο. «Έχουμε ήδη διπλασιάσει τους εξεταστές, με τους 25 αυτούς υπερδιπλασιάζεται ο αριθμός, υπολογίζουμε να εξετάζουμε γύρω στις 2.300 τον μήνα, ενώ αυτή την στιγμή οι αιτήσεις ασύλου με την μείωση που έχουμε καταφέρει, έχουν μειωθεί γύρω στα 600-700 άτομα, μας δίνει την ευχέρεια να εξετάσουμε και τις 30,000 αιτήσεις που εκκρεμούσαν όλο αυτό το διάστημα», είπε ο Υπουργός.

Σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή έχουν καταφέρει να μειώσουν τον χρόνο εξέτασης γύρω στον έναν με τρεις μήνες «που αποτελεί ένα αντικίνητρο για κάποιον να έρθει Κύπρο γιατί, με την εξέταση και απόρριψη, που η πλειοψηφία απορρίπτονται, τότε σταματούν και τα επιδόματα και το δικαίωμα στην αγορά εργασίας».

Ερωτηθείς σχετικά με τους αριθμούς αφίξεων ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι αναμένονται τα τελικά στοιχεία για τον μήνα Σεπτέμβριο, σημειώνοντας ωστόσο ότι τα προκαταρκτικά στοιχεία είναι «πολύ ενθαρρυντικά».

Είπε ότι μέχρι το τέλος Αυγούστου, από τον Απρίλη, σε σχέση με πέρσι, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δεχθεί 50% λιγότερες αιτήσεις για πολιτικό άσυλο, από 12.000 σε 5.800, ενώ ταυτόχρονα έχουν αυξηθεί οι επιστροφές αιτητών στις χώρες τους, πάλι κατά 50%, από 3.200 στους 4.800.

Το ίδιο ισχύει και για τον μήνα Σεπτέμβριο σε σχέση με τον περσινό Σεπτέμβριο, είπε, προσθέτοντας πως η προσπάθεια είναι να μειωθούν οι ροές και να αυξηθούν οι, επιστροφές «και αυτό προς το παρόν επιτυγχάνεται».  

Σε ερώτηση εάν υπήρξαν εξελίξεις για τις πληροφορίες για άφιξη μεγάλου αριθμού Σύρων από τον Λίβανο, ο Υπουργός είπε ότι οι Κυπριακές αρχές είναι σχεδόν σε καθημερινή επαφή με τις αρχές του Λιβάνου και ότι και ο ίδιος είχε προχθές επικοινωνία με ανώτατο στέλεχος της Κυβέρνησης, «το οποίο μας ευχαρίστησε και για τη θέση μας, ότι πρέπει να στηριχθεί ο Λίβανος από την ΕΕ εφόσον έχει 2.5 εκατομμύρια Σύρους, σε αντίθεση με την Τουρκία που παίρνει τεράστια οικονομική βοήθεια».

Είπε, επίσης, πως δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα. «Προς το παρόν δεν είχαμε κάποια εξέλιξη, ούτε άφιξη νέων βαρκών.

Αυτό είναι καλό και αναμένουμε την απάντηση του Λιβάνου στα πέντε σημεία που είχα θέσει στην επιστολή μου για συνεργασία και στήριξη της χώρας, όσον αφορά στην αύξηση της ικανότητάς τους για επιτήρηση των θαλασσών», είπε ο Υπουργός.

Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Εσωτερικών αναφέρει ότι, ο αριθμός των εξεταστών έχει τριπλασιαστεί τους τελευταίους μήνες. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Απρίλιο είχαν προσληφθεί στην Υπηρεσία Ασύλου 27 εξεταστές, ενώ με τις νέες προσλήψεις, ο συνολικός αριθμός ανέρχεται στους 82.

Τα 25 νέα μέλη της Υπηρεσίας Ασύλου ενημερώθηκαν από την Προϊστάμενη και Λειτουργούς της Υπηρεσίας για τα καθήκοντα και τους στόχους που έχουν τεθεί από το Υπουργείο για τη διαχείριση των αιτημάτων ασύλου, αναφέρεται. Σημειώνεται ότι το νέο προσωπικό θα τύχει ταχύρρυθμης εκπαίδευσης και θα αναλάβει καθήκοντα από τις αρχές Νοεμβρίου.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 02 Οκτωβρίου 2023 - 12:19

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

10 Δεκεμβρίου
Ο Νετανιάχου καλεί τους μαχητές της Χαμάς να καταθέσουν τα όπλα
22:48
Τίτλοι Ειδήσεων: Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023
22:00
Ιράν: Σουηδός κατηγορείται για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ -Αντιμετωπίζει θανατική ποινή
21:37
Ψήφισμα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας
21:31
Ο ΟΗΕ κατηγορεί το Ισραήλ ότι εκδιώκει τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας στην Αίγυπτο
20:55
Αυξημένα κρούσματα λοιμώξεων σε παιδιά λόγω της χειμερινής περιόδου -30 στο Μακάρειο
20:49
Ποινική δίωξη εναντίον του 18χρονου για την επίθεση με ναυτική φωτοβολίδα
20:11
Συνεχίζεται το σφυροκόπημα στη Γάζα -18.000 Παλαιστίνιοι νεκροί, 49.500 τραυματίες
18:41
Η Αστυνομία συνέλαβε 33 αλλοδαπούς που διέμεναν παράνομα στην Κύπρο
18:29
Ο Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε το Ισραήλ να προστατεύσει τους αμάχους στη Γάζα
18:21
Ικανοποιημένο το Υπ. Παιδείας για τη συμφωνία με την Ελλάδα για αναγνώριση τίτλων σπουδών
17:39
Στην Κύπρο, για επίσημη επίσκεψη, ο Πρόεδρος του Ιράκ, Αμπντουλατίφ Τζαμάλ Ρασίντ
16:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand