Τη «λύση» δύο κρατών στήριξε με συνεντεύξεις σε βρετανικές εφημερίδες ο Τατάρ

Φώτο Αρχείου / Photo by Ed JONES / AFP

Τη θέση του υπέρ «λύσης δύο κρατών» στην Κύπρο επανέλαβε τις τελευταίες ημέρες με συνεντεύξεις σε απεσταλμένους βρετανικών εφημερίδων στα κατεχόμενα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ.

Μιλώντας στον Guardian χαρακτήρισε «χάσιμο χρόνου» τις προσπάθειες επανένωσης του νησιού, κατηγορώντας τους Ελληνοκύπριους ότι «αρνούνται να μοιραστούν την εξουσία» θεωρώντας ότι πρόκειται για ελληνικό νησί.

«Αν πρόκειται να επαναρχίσουμε επίσημες διαπραγματεύσεις, θα πρέπει να αναγνωριστεί η κυριαρχική μας ισότητα και το καθεστώς μας ως ανεξάρτητο κράτος», πρόσθεσε ο κ. Τατάρ.

Είπε δε πως αν δεν υπάρξει συμφωνία, τότε «προφανώς» μακροπρόθεσμα η τουρκική επιρροή στα κατεχόμενα θα αυξηθεί περαιτέρω.

Ο δημοσιογράφος του Guardian σχολίαζε στο δημοσίευμα πως «ο φόβος μιας συντηρητικής ισλαμοποίησης είναι πραγματικός» μεταξύ των Τουρκοκύπριων, καθώς και ότι η διεθνής κοινότητα αλλά και Τουρκοκύπριοι διαφωνούν με τη λύση δύο κρατών.

Ωστόσο, επικαλούμενος συμβούλους του Τουρκοκύπριου ηγέτη, αναφέρθηκε σε μια αόριστη υπόθεση εργασίας που θα μπορούσε να προβλέπει αναγνώριση του ψευδοκράτους από τη Δύση ώστε να προσελκυστεί η Τουρκία και να απομακρυνθεί από τη Ρωσία. Ο δε κ. Τατάρ πρόσθεσε πως η Δύση δε θέλει διενέξεις γύρω από τους υδρογονάνθρακες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό θα μπορούσε να μετρήσει υπέρ της αναγνώρισης της παράνομης οντότητας της οποίας ηγείται.

Στην Daily Express ο κ. Τατάρ ισχυρίστηκε επιπλέον πως από τότε που η Κυπριακή Δημοκρατία εντάχθηκε στην ΕΕ «δεν είχαμε ρεαλιστική πιθανότητα λύσης».

Το δημοσίευμα της Express αφιέρωσε μεγάλη έκταση στην «πρόσκληση» από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη προς τον βασιλιά Κάρολο να επισκεφθεί την κατεχόμενη Αμμόχωστο και συγκεκριμένα «το πρώτο στον κόσμο επτάστερο ξενοδοχείο», το Golden Sands Hotel, «το οποίο είχε η βασίλισσα και ανήκε στη βασιλική οικογένεια», όπως ανέφερε ο κ. Τατάρ. «Επομένως ίσως μπορούν να έρθουν και να επιστραφεί στον βασιλιά», συμπλήρωσε

Σε αμφότερες τις συνεντεύξεις ο Ερσίν Τατάρ εξέφρασε παράπονο και απογοήτευση διότι δεν προσεκλήθη ως ηγέτης κράτους στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ, αλλά και επειδή οι Βρετανοί δεν εγκαινιάζουν απευθείας αεροπορική σύνδεση με τα κατεχόμενα.

Πηγή: Θανάσης Γκαβός

Μ.Χ

Τελευταία Ενημέρωση: 31 Ιανουαρίου 2023 - 16:10

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για την καθυστέρηση των προϋπολογισμών
09:57
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν 4 drone των ανταρτών Χούθι
09:53
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν 26 ρωσικά drone κατά τη διάρκεια της νύχτας
09:30
Ερωτοκρίτου: Συμπεριφορά που δεν χαρακτηρίζει συντεταγμένο κράτος η καθυστέρηση προϋπολογισμών
09:13
Ορέν Ανόλικ: Ο ναυτικός αποκλεισμός της Γάζας έχει αρθεί μόνο για την Κύπρο
08:57
Παραγωγική χαρακτήρισε τη συνάντηση του στο Ισραήλ με τον ομόλογο του ο υπουργός Ενέργειας
08:50
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
06:27
Ληστεία με κουκουλοφόρους χθες το βράδυ σε οικία στην Ερήμη.
06:03
Νιγηρία: Επιστρέφουν στα σπίτια τους οι 137 μαθητές που απήχθησαν πριν από 3 εβδομάδες
05:58
Εκτακτο υπουργικό Συμβούλιο για στοχευμένα μέτρα στήριξης των ευάλωτων
05:49
Ετοιμάζεται να αποστείλει ανθρωπιστική βοήθεια στην Γάζα η Τουρκία
05:42
Ενώπιον της Βουλής ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ, στην σκιά των απειλών για απεργίες
05:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.