Η Κίνα επιδιώκει ενίσχυση οικονομικών δεσμών με Σαουδική Αραβία

Ο νέος Υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Τσιν Γκανγκ, θέλει η χώρα του να οικοδομήσει πιο ισχυρούς δεσμούς με τη Σαουδική Αραβία και να δημιουργηθεί ζώνη ελεύθερου εμπορίου της Κίνας και των κρατών του Κόλπου «το συντομότερο δυνατόν», αναφέρει ανακοίνωση Τύπου των υπηρεσιών του που δόθηκε στη δημοσιότητα αργά το βράδυ, χθες, Δευτέρα.

Ο κ. Τσιν, ο οποίος διορίστηκε πρόσφατα επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας, εκφράστηκε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης με τον Σαουδάραβα ομόλογο του, πρίγκιπα Φάισαλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ. Εξέφρασε την εκτίμησή του για το ότι το Ριάντ υποστηρίζει τις θέσεις της Κίνας σε ζητήματα-κλειδιά για αυτή.

Έκρινε πως οι δύο πλευρές πρέπει να επεκτείνουν τη συνεργασία τους στα πεδία της οικονομίας, του εμπορίου, της ενέργειας, των υποδομών, των επενδύσεων, των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και της τεχνολογίας.

Κάλεσε να ενισχυθεί η «στρατηγική εταιρική σχέση» της Κίνας με τα κράτη του Κόλπου και να δημιουργηθεί «ζώνη ελεύθερου εμπορίου Κίνας-Κόλπου το συντομότερο δυνατόν».

Ο πρίγκιπας Φάισαλ από την πλευρά του δήλωσε ότι το Ριάντ θεωρεί τη σχέση με το Πεκίνο ακρογωνιαίο λίθο, ενώ διαβεβαίωσε πως η Σαουδική Αραβία δεσμεύεται πλήρως στην πολιτική της ενιαίας Κίνας.

Ο κ. Τσιν, ο οποίος μόλις ολοκλήρωσε πολυήμερη περιοδεία του σε χώρες της Αφρικής, είχε εξάλλου χθες συνδιαλέξεις με τους ομολόγους του της Ολλανδίας, Βόπκε Χούξτρα, και της Αργεντινής, Σαντιάγο Καφιέρο, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 31 Ιανουαρίου 2023 - 09:04

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

26 Μαρτίου
Τίτλοι Ειδήσεων - Κυριακή 26 Μαρτίου
22:00
Ισραήλ: Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου αποπέμπει τον υπουργό Άμυνας
21:49
Εβδομάδα απολογιών για την τραγωδία των Τεμπών. Αύριο απολογείται ο συμβασιούχος σταθμάρχης της Λάρισας.
21:31
Το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν ο βασικός ωφελημένος της κρίσης που έχει ξεσπάσει στη Γαλλία για το συνταξιοδοτικό.
21:16
Βρετανία: Η κυβέρνηση θα απαγορεύσει το "αέριο του γέλιου"
20:56
Επαναπατρίζονται και τα τελευταία κλοπιμαία του Τούρκου αρχαιοκάπηλου Αϊντίν Ντικμέν (Βίντεο)
20:37
Η ΕΕ και οι ΗΠΑ πρέπει να δημιουργήσουν πιο ισχυρούς δεσμούς, λέει η Μέτσολα
20:09
ΗΠΑ: Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα
19:53
"Οπαδοί" πυρπόλησαν και τα γραφεια της Cyprus public transport
19:20
Γερμανία: «Παραλύουν» οι μεταφορές αύριο – Ζήτημα επιβίωσης εργαζομένων θέτει το συνδικάτο Verdi
18:45
Μπορέλ για ρωσικά πυρηνικά στη Λευκορωσία: Ανεύθυνη κλιμάκωση και απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια
18:26
Σοβαρά επεισόδια στο Τάσσος Παπαδόπουλος Ελευθερία, στη διάρκεια του αγώνα Απόλλωνα - Ανόρθωσης (Βίντεο)
17:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand