Κ. Μητσοτάκης: Η Τουρκία οφείλει να τηρήσει τα συμφωνηθέντα στο μεταναστευτικό (Βίντεο)

Βίντεο ΕΡΤ

Σε όλες τις διαστάσεις και προκλήσεις του μεταναστευτικού ζητήματος, μεταξύ των οποίων και η στάση της Τουρκίας, αναφέρθηκε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την παρουσίαση των Ταμείων Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

«Δυστυχώς, οι εξ ανατολών γείτονές μας συχνά, μετατρέπουν τον ανθρώπινο πόνο σε μοχλό εξυπηρέτησης εθνικών, αλλά και πολιτικών σκοπιμοτήτων», ανέφερε, τονίζοντας ότι η Άγκυρα οφείλει να τηρήσει τα συμφωνηθέντα σε αυτό το ζήτημα.

Όπως σημείωσε ο Πρωθυπουργός, στο ζήτημα της τήρησης της κοινής δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας του 2016, η συνεργασία με την Τουρκία άλλοτε αποδεικνύεται ομαλή και άλλοτε όχι.

«Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στη συνεργασία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, στη συνεργασία Ελλάδος – Τουρκίας στο ζήτημα της διαχείρισης του μεταναστευτικού», επισήμανε.

Πρόσθεσε ότι «και, βέβαια, είναι και απολύτως αναγκαίος πλέον ένας μηχανισμός που θα ρυθμίζει τις μετεγκαταστάσεις των αιτούντων ασύλου, τη μετακίνηση εντός Ένωσης όσων δικαιούνται διεθνούς προστασίας, κάτι που άλλωστε συνέβη και με τους πρόσφυγες από την Ουκρανία».

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα «κρατά ασφαλή τα ανατολικά εθνικά και ευρωπαϊκά σύνορα απέναντι στις παράνομες ροές και απέναντι στους άθλιους εμπόρους ζωών και ελπίδων».

«Η Ελλάδα δεν αποτελεί σήμερα μόνο το ανατολικό φυλάκιο της Ευρώπης. Αποτελεί και μία δημιουργική κυψέλη ενσωμάτωσης όλων όσοι δικαιούνται, μπορούν και θέλουν να συνεχίσουν τη ζωή τους στην πατρίδα μας», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι «ο πρωτογενής μας τομέας, οι κατασκευές, ο τουρισμός έχουν μεγάλη ανάγκη από προσωπικό».

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε στις συμφωνίες συνεργασίας που συνάπτει ήδη η χώρα με τρίτα κράτη, ώστε να δημιουργηθούν «οργανωμένοι δίαυλοι νόμιμης μετανάστευσης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ταυτόχρονα, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε την ανάγκη ευρωπαϊκών λύσεων στο ζήτημα του μεταναστευτικού.

«Μπορεί να πρωτοστατούμε σε αυτήν την προσπάθεια, δεν μπορούμε όμως να είμαστε μόνοι. Η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος πρέπει και μπορεί να είναι μόνο ευρωπαϊκή», επισήμανε.

«Μετέχουμε όμως στο σχήμα ΜΕD5 με την Ισπανία, την Ιταλία, τη Μάλτα και την Κύπρο για τη μετανάστευση στη Μεσόγειο, μετέχουμε στην πρωτοβουλία του Vilnius δίπλα σε 16 ακόμα χώρες που ζητούν την αποτελεσματική και ασφαλή φύλαξη των συνόρων μας», υπενθύμισε.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης ανέφερε ότι «η Ελλάδα είναι το σύνορο της Ευρώπης και έχουμε χρέος να το διαφυλάξουμε».

«Είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε πρόκληση που θα προκύψει στο Μεταναστευτικό. Έχουμε τις υποδομές, την τεχνογνωσία, το ανθρώπινο δυναμικό και πάνω από όλα την αποφασιστικότητα», επισήμανε.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και η Μπεάτε Γκμίντερ, Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του μεταναστευτικού, έχοντας καταγράψει μεγάλη πρόοδο στη διαχείριση αυτού του ζητήματος.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 17 Ιανουαρίου 2023 - 15:47

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

26 Μαρτίου
Τίτλοι Ειδήσεων - Κυριακή 26 Μαρτίου
22:00
Ισραήλ: Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου αποπέμπει τον υπουργό Άμυνας
21:49
Εβδομάδα απολογιών για την τραγωδία των Τεμπών. Αύριο απολογείται ο συμβασιούχος σταθμάρχης της Λάρισας.
21:31
Το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν ο βασικός ωφελημένος της κρίσης που έχει ξεσπάσει στη Γαλλία για το συνταξιοδοτικό.
21:16
Βρετανία: Η κυβέρνηση θα απαγορεύσει το "αέριο του γέλιου"
20:56
Επαναπατρίζονται και τα τελευταία κλοπιμαία του Τούρκου αρχαιοκάπηλου Αϊντίν Ντικμέν (Βίντεο)
20:37
Η ΕΕ και οι ΗΠΑ πρέπει να δημιουργήσουν πιο ισχυρούς δεσμούς, λέει η Μέτσολα
20:09
ΗΠΑ: Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα
19:53
"Οπαδοί" πυρπόλησαν και τα γραφεια της Cyprus public transport
19:20
Γερμανία: «Παραλύουν» οι μεταφορές αύριο – Ζήτημα επιβίωσης εργαζομένων θέτει το συνδικάτο Verdi
18:45
Μπορέλ για ρωσικά πυρηνικά στη Λευκορωσία: Ανεύθυνη κλιμάκωση και απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια
18:26
Σοβαρά επεισόδια στο Τάσσος Παπαδόπουλος Ελευθερία, στη διάρκεια του αγώνα Απόλλωνα - Ανόρθωσης (Βίντεο)
17:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand