Επιβράδυνση της δράσης της ΔΕΑ και πολιτικοποίηση του προβλήματος, καταγράφει έκθεση των ΗΕ

Επιβράδυνση της δράσης της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων και πολιτικοποίηση του προβλήματος, καταγράφει έκθεση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, για την Κύπρο.

Η έκθεση παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της πεντηκοστής - πρώτης Συνόδου του Συμβουλίου, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στη Γενεύη.

Σε αυτήν, αναγνωρίζονται τα σημαντικά επιτεύγματα της Δέα, ωστόσο υπογραμμίζεται ότι τα τελευταία χρόνια, οι έρευνες έχουν επιβραδυνθεί. Σημειώνεται ότι, ενώ υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός υποθέσεων σε εκκρεμότητα, οι έρευνες δεν προχωρούν.  

Αφήνονται επίσης αιχμές, ότι η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους πολιτικοποιεί το πρόβλημα και προσπαθεί να κρατά ίσες αποστάσεις και να ισορροπεί τις επιτυχίες των ταυτοποιήσεων, ώστε μισές να αφορούν Ελληνοκύπριους και μισές Τουρκοκύπριους. Αυτό, αναφέρεται, έχει ως αποτέλεσμα να μην αξιοποιούνται πληροφορίες και να μην γίνονται εκταφές σε γνωστά σημεία.

Στην έκθεση υπάρχει, επίσης, αναφορά στις μετακινήσεις οστών αγνοουμένων στο βόρειο τμήμα της Κύπρου.  

Αν και αποδίδονται εύσημα στην Τουρκία για τη συνεργασία της με τη Δέα, την ίδια στιγμή καλείται να επιτρέψει τις έρευνες σε στρατιωτικά σημεία και να ανοίξει τα αρχεία της.

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών καταγράφει την αγανάκτηση των συγγενών των αγνοουμένων και τις καταγγελίες τους ότι πολύτιμες πληροφορίες τις οποίες παρείχαν οι ίδιοι και αυτόπτες μάρτυρες, δεν αξιοποιήθηκαν πλήρως για τον εντοπισμό χώρων ταφής.

Καλεί, επίσης, τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να σταματήσουν να πολιτικοποιούν το πρόβλημα των αγνοουμένων.

Ως παράρτημα στην έκθεση, συμπεριλαμβάνονται τοποθετήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία απορρίπτει κατηγορηματικά ότι έχει πολιτικοποιήσει το θέμα των αγνοουμένων.

ΑΤ

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.