Μπρα ντε φερ Κομισιόν – Κρατών μελών για πλαφόν στο φυσικό αέριο

Στον κυκλώνα της ενεργειακής κρίσης, μπρα ντε φερ  μεταξύ της Κομισιόν και των κρατών μελών για το πλαφόν στο φυσικό αέριο, είναι σε εξέλιξη, μία μόλις ημέρα πριν από το έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες.

«Έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε αλλά είναι το κατάλληλο momentum» τονίζουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μεταξύ των 15 κρατών – μελών της Ε.Ε, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, που έχουν υπογράψει την επιστολή με την οποία κάνουν έκκληση για ανώτατο όριο τιμών στις εισαγωγές φυσικού αερίου. Η Κομισιόν εμμένει στην άποψή της για πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο, κάτι που αναγράφεται και σε «non-paper». «Πρέπει να δράσουμε στο σημείο όπου το φυσικό αέριο εισέρχεται στην αγορά μας» σημείωσε η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον σε δηλώσεις της.

Ανεξάρτητα από το τί πιστεύει η Κομισιόν τα 15 κράτη μέλη θα συνεχίσουν να πιέζουν. Εκτός από την Ελλάδα, την Ιταλία, το Βέλγιο και την Πολωνία που ξεκίνησαν να πιέζουν και να προωθούν αυτή την επιστολή, στις υπογραφές υπάρχει και η Γαλλία που είναι η δεύτερη σε πληθυσμό χώρα μετά τη Γερμανία, η οποία αντιτίθεται.

Υπάρχει η σύγκρουση μεταξύ των 15 κρατών-μελών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ωστόσο αύριο θα φανεί τι θα καταφέρουν να πετύχουν τα κράτη-μέλη, ενώ από την επόμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει ένα «σχέδιο δράσης» σχετικά με την ενέργεια.

Επίτροπος Ενέργειας:Χρειαζόμαστε ανώτατο όριο τιμής για όλες τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου

«Πρέπει να δράσουμε στο σημείο όπου το φυσικό αέριο εισέρχεται στην αγορά μας» σημείωσε η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον σε δηλώσεις της μία ημέρα πριν από το έκτακτο συμβούλιο των υπουργών ενέργειας στις Βρυξέλλες και επανέλαβε την πρόταση της Κομισιόν για ανώτατο όριο τιμής στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου.

Επισήμανε ότι γίνονται «διαπραγματεύσεις με τους αξιόπιστους προμηθευτές μας φυσικού αερίου μέσω αγωγών. Αν αυτό δεν φέρει αποτελέσματα, τότε είναι δυνατό ένα ανώτατο όριο τιμής. Η Ρωσία δεν είναι αξιόπιστος εταίρος. Στην πραγματικότητα, είναι η πηγή του προβλήματος. Εγώ πιστεύω ακράδαντα ότι χρειαζόμαστε ανώτατο όριο τιμής για όλες τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, σε επίπεδο που εξακολουθεί να το καθιστά ελκυστικό για αυτούς για εξαγωγή στην Ευρώπη».

Παράλληλα, ανέφερε ότι για να θωρακίστούν οι καταναλωτές από τις εξαιρετικά υψηλές τιμές, η Επιτροπή έκτακτη παρέμβαση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
«Αυτό θα δημιουργήσει έσοδα για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από τα κέρδη των εταιρειών που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με χαμηλό κόστος και την εισφορά αλληλεγγύης από εταιρείες ορυκτών καυσίμων» τόνισε η Κάντρι Σίμσον.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 29 Σεπτεμβρίου 2022 - 19:27

Πηγή: ΕΡΤ

Τελευταιες Ειδησεις

02 Δεκεμβρίου
Τουλάχιστον το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού, έχει αναπτύξει κάποια μορφή ανοσίας στον SARS-COV-2, δήλωσε ο διευθυντής του ΠΟΥ
22:02
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός προέτρεψε όλους να 'χουν ως παράδειγμα προς μίμηση το ελληνικό..."μεράκι"
20:55
Η Νότια Κορέα νίκησε και προκρίθηκε στους "16"
20:43
Στα 60 δολάρια το πλαφόν στο πετρέλαιο μέσω θάλασσας, συμφώνησαν τα κράτη μέλη της ΕΕ. Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η ΕΕ θα ανακοινώσει την επίτευξη συμφωνίας μεθαύριο
20:22
Μια «ξεκάθαρη εικόνα» για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αναμένει μέχρι την άνοιξη δηλώνει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών
19:16
Διπλασιάζονται οι εμπειρογνώμονες της Europol στην Κύπρο
18:47
Ένας νεκρός και ένας τραυματίας στο Ιρακινό Κουρδιστάν από βομβαρδισμούς
18:15
Με τέσσερις αγώνες συνεχίζεται σήμερα το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου
18:12
Ορκίστηκε σήμερα και έλαβε ρωσικό διαβατήριο ο πρώην συνεργάτης της CIA και της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών
17:41
Έξι παιδιά έχασαν τη ζωή τους στη Βρετανία λόγω στρεπτόκοκκου ομάδας Α
17:29
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3o Δελτίο καιρού (2/12/2022)
17:19
Η Βουλή ενέκρινε το συνταξιοδοτικό για όσους προσελήφθησαν μετά το 2011
17:01
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand