15 χώρες υπέγραψαν την επιστολή για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

15 χώρες τελικά υπέγραψαν την επιστολή για το πλαφόν στο φυσικό αέριο. Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία και Ισπανία έβαλαν τελικά τις υπογραφές τους στην επιστολή -όχι όμως και η Κύπρος – ζητώντας από την Επίτροπο Ενέργειας Κάντρι Σίμσον να προχωρήσει σε νομοθετική πρωτοβουλία για την επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή του φυσικού αερίου που εισέρχεται στην ΕΕ.

«Η ενεργειακή κρίση που ξεκίνησε το περασμένο φθινόπωρο επιδεινώθηκε με την πάροδο του χρόνου και προκαλεί πλέον αφόρητες πληθωριστικές πιέσεις που πλήττουν σκληρά τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις μας. Αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες που κατέβαλε η Επιτροπή και τα μέτρα που πρότεινε για την αντιμετώπιση της κρίσης. Δεν έχουμε όμως ακόμη αντιμετωπίσει το σοβαρότερο πρόβλημα από όλα: τη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου. Το ανώτατο όριο τιμών που έχει ζητηθεί από την αρχή από ολοένα και περισσότερα κράτη μέλη είναι το μοναδικό μέτρο που θα βοηθήσει κάθε κράτος μέλος να μετριάσει τις πληθωριστικές πιέσεις, να διαχειριστεί τις προσδοκίες και να παράσχει ένα πλαίσιο σε περίπτωση πιθανών διαταραχών του εφοδιασμού και να περιορίσει τα επιπλέον κέρδη στον τομέα», αναφέρει η επιστολή.

ΕΕ βρυξελλες ς4τυ.jpg

«Το ανώτατο όριο θα πρέπει να εφαρμόζεται σε όλες τις χονδρικές συναλλαγές φυσικού αερίου και να μην περιορίζεται στην εισαγωγή από συγκεκριμένες δικαιοδοσίες. Μπορεί να σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια του εφοδιασμού και η ελεύθερη ροή του φυσικού αερίου εντός της Ευρώπης, ενώ παράλληλα να επιτυγχάνεται ο κοινός μας στόχος για τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου. Αυτό το ανώτατο όριο αποτελεί προτεραιότητα και μπορεί να συμπληρωθεί με προτάσεις για την ενίσχυση της οικονομικής εποπτείας της αγοράς φυσικού αερίου και την ανάπτυξη εναλλακτικών κριτηρίων αναφοράς για την τιμολόγηση του φυσικού αερίου στην Ευρώπη», συνεχίζει.

«Υπό το πρίσμα των ανωτέρω, εμείς οι υπογεγραμμένοι Υπουργοί Ενέργειας σας καλούμε να μας παρουσιάσετε μια πρόταση προς αυτή την κατεύθυνση, η οποία θα συζητηθεί στο έκτακτο Συμβούλιο Ενέργειας της 30ής Σεπτεμβρίου και θα ακολουθήσει νομοθετική πρόταση το συντομότερο δυνατό», καταλήγει η επιστολή.

ΓΑ

Τελευταία Ενημέρωση: 28 Σεπτεμβρίου 2022 - 10:48

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

05 Δεκεμβρίου
Τίτλοι Ειδήσεων - Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου
22:00
Γερμανία: Υπέκυψε στα τραύματά της η μία από τις δύο μαθήτριες που δέχθηκαν επίθεση με μαχαίρι
21:55
Eurogroup: Eπιβράδυνση τους επόμενους μήνες της κυπριακής οικονομίας θα επηρεάσει δυσμενώς τα δημόσια οικονομικά
21:36
Στην κατηγορία EURO NASCAR PRO ανεβαίνει ο Βλαδίμηρος Τζιωρτζής
21:23
Βρετανία: Επιβεβαιώθηκε ο θάνατος όγδοου παιδιού από στρεπτόκοκκο
21:22
Σημαντική πρόοδο καταγράφει η Κύπρος στη διαχείριση του μεταναστευτικού διαπιστώνουν Σχοινάς-Γιόχανσον
21:09
Εγκατάσταση συστημάτων 24ωρης παρακολούθησης κατά μήκος της γραμμής αντιπαράταξης ανακοίνωσε το ψευδοκράτος
20:50
ΟΗΕ: 1 στους 5 σε όλον τον κόσμο έχει υποστεί παρενόχληση στον εργασιακό χώρο. Mόλις οι μισοί το κατήγγειλαν
20:35
Παγκόσμιο Κύπελλο: Στα πέναλτι πήρε την πρόκριση η Κροατία, εκτός η Ιαπωνία (Βίντεο)
20:19
Κατάργηση της βουλής των Λόρδων προτείνουν οι Εργατικοί στη Βρετανία
19:50
Συναγερμός στη Γερμανία: Οι αρχές απέκλεισαν την πρόσβαση στην παλιά πόλη του Ντίσελντορφ
19:32
Ακάλυπτες επιταγές €66.121 τον Νοέμβριο και €1,45 εκ. στο 11μηνο, αυξημένες κατά €759.581 από το 2021
19:11
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand