Επανεκκίνηση του τουρισμού σε πιο στέρεα βάση, λέει ο ΠΑΣΥΞΕ για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού

Στο μέλλον και την ανοικοδόμηση της τουριστικής βιομηχανίας σε πιο στέρεες βάσεις επικεντρώνει τις δραστηριότητες των φετινών εορτασμών για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO) όπως αναφέρει ο ΠΑΣΥΞΕ.

Σημειώνει παράλληλα ότι στην Κύπρο η υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για τον τουρισμό 2030, με την αναβάθμιση του προϊόντος, τον εμβολιασμό του μοντέλου με νέα στοιχεία και την αύξηση των εσόδων είναι τα βασικά συστατικά που πρέπει να καθοδηγούν τις ενέργειες όλων των εμπλεκόμενων φορέων στην τουριστική βιομηχανία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΑΣΥΞΕ), παρά το γεγονός ότι η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να μετράει πληγές συνεπεία της αύξησης των τιμών και της ενεργειακής κρίσης που πυροδότησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά και της πανδημίας, η τουριστική βιομηχανία διεθνώς επιχειρεί την επανεκκίνησή της. 

Σημειώνεται επίσης πως επίκεντρο των φετινών εορτασμών για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού είναι το Μπαλί της Ινδονησίας, ένας προορισμός που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του επανασχεδιασμού του τουρισμού, με στόχο τη μετεξέλιξή του σε πυλώνα αειφόρου ανάπτυξης.

Όπως αναφέρεται, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού αντιμετωπίζει τους φετινούς εορτασμούς ως την ιδανική συγκυρία για να ξανασκεφτούμε το πώς κάνουμε τουρισμό, τοποθετώντας στην κορυφή των προτεραιοτήτων τους ανθρώπους και τον πλανήτη, κάτω από ένα κοινό όραμα για μια πιο βιώσιμη, χωρίς αποκλεισμούς και ανθεκτική τουριστική βιομηχανία. 

Σε μήνυμά του ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού, Ζουράμπ Πολολικασβίλι, αναγνωρίζει ότι η ανοικοδόμηση ενός από τους σημαντικότερους τομείς της οικονομίας δεν θα είναι εύκολο εγχείρημα, επισημαίνοντας ωστόσο πως ήδη βρισκόμαστε σε καλό δρόμο, αφού η πανδημική κρίση σηματοδότησε στροφή προς τη δημιουργικότητα, επιτάχυνε το μετασχηματισμό της εργασίας, δημιουργώντας νέες προκλήσεις, αλλά και τεράστιες ευκαιρίες, ώστε να διασφαλιστεί ότι ακόμη περισσότεροι άνθρωποι θα επωφεληθούν από την επανεκκίνηση του τουρισμού. 

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού καλεί όλους τους εμπλεκόμενους στην τουριστική βιομηχανία να αναλογιστούν τι κάνουμε και πώς το κάνουμε, προσμετρώντας το γεγονός ότι οι δυνατότητες του τουρισμού είναι τεράστιες και ο αντίκτυπός του στον πλανήτη μεγάλος.

Στη Κύπρο είναι καθολική η αναγνώριση της συμβολής του τουρισμού στην ανάπτυξη της οικονομίας, αναφέρει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Χάρης Λοϊζίδης, προσθέτοντας πως κατά γενική ομολογία, ο τομέας συνέβαλε καθοριστικά στην αντιμετώπιση των δυσκολιών στις πιο δύσκολες συγκυρίες για την κυπριακή οικονομία, καθώς το 2013 ο τουρισμός είχε κομβικό ρόλο στην επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας, ενώ και μετά την πανδημία ο τουρισμός συνέχισε να δίνει ανάσες παρά τις πρόσθετες δυσκολίες που δημιούργησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, με τον αποκλεισμό της ρωσικής/ουκρανικής αγοράς, με την επένδυση στις παραδοσιακές ευρωπαϊκές αγορές για αναπλήρωση της εισροής τουριστών.

«Για τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ξενοδόχων η Εθνική Στρατηγική για τον τουρισμό 2030 παραμένει ο ασφαλής οδηγός για το μέλλον. Η υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για τον τουρισμό, με την αναβάθμιση του προϊόντος που προσφέρουμε, τον εμβολιασμό του μοντέλου μας με νέα στοιχεία και την αύξηση των εσόδων είναι τα βασικά συστατικά που πρέπει να καθοδηγούν τις ενέργειες όλων των εμπλεκόμενων φορέων στην τουριστική βιομηχανία», καταλήγει η ανακοίνωση. 

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 26 Σεπτεμβρίου 2022 - 09:52

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

27 Νοεμβρίου
Καδής: Όλοι μαζι πρέπει να εργαστούν για μια πιο πράσινη Κύπρο (Βίντεο)
14:33
ΙΑΠΩΝΙΑ - ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ 0-1 (βίντεο)
14:09
Αναμνηστική δόση εμβολιασμού και χρήση μάσκας ζητεί ο Φάουτσι
13:40
Ιταλία: Μία νεκρή και έντεκα αγνοούμενοι από σφοδρή κακοκαιρία
12:29
Τμήμα Μετεωρολογίας Κύπρου - 2ο Δελτίο Καιρού (27/11/22)
12:20
Αναστασιάδης: Στήριξη από την ΕΕ για προμήθεια με φυσικό άεριο πολύ νωρίτερα
11:44
Νέα τουρκική πρόκληση κατά της Ελλάδας
10:19
Στέλνει φυσικό αέριο στην Ευρώπη η Gazprom
09:41
Επίθεση αδέσποτου σκύλου σε κοριτσάκι
09:23
Διαδηλώσεις κατά των μέτρων για τον κορωνοϊό στην Κίνα
07:03
Κίεβο: Δραματική πτώση της θερμοκρασίας και βαριά χιονόπτωση
06:59
Ξεκίνησε η προεκλογική εκστρατεία στην Ελλάδα
06:55
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand