Συνεχίζεται η λαϊκή εξέγερση στο Ιράν. Άγνωστος ο αριθμός των νεκρών (Βίντεο)

Γιγαντώνεται η εξέγερση των γυναικών στο Ιράν παρά την βίαιη αντίδραση των δυνάμεων καταστολής. Σύμβολο του αγώνα για ελευθερία είναι η Μαχσα Αμινί που πέθανε στα χέρια της «αστυνομίας των ηθών».

Άγνωστος είναι πάντως ο αριθμός των νεκρών στις διαδηλώσεις, καθώς το θεοκρατικό καθεστώς έχει μπλοκάρει τις επικοινωνίες στο διαδίκτυο.

Στις διαδηλώσεις οι γυναίκες πρωτοστατούν, κόβουν τα μαλλιά τους και καίνε τις μαντίλες δημόσια, έχοντας τη συμπαράσταση χιλιάδων ανδρών, κυρίως νεαρής ηλικίας. Η κυβέρνηση οργάνωσε αντισυγκεντρώσεις και έβγαλε τον στρατό στους δρόμους, ενώ εξακολουθεί να μπλοκάρει τις πλατφόρμες επικοινωνίας. Επίσης θεωρεί ότι πρόκειται για «σατανικό σχέδιο των εχθρών της πατρίδας».

Ένα αγοράκι παρακολουθεί την κίνηση στον δρόμο στην Τεχεράνη όταν μία σφαίρα χτυπά το τζάμι. Σώζεται από θαύμα.

Ένοπλοι αστυνομικοί πυροβολούν εν ψυχρώ διαδηλωτές, με τον πρόεδρο του Ιράν να απειλεί πως η κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα αυτούς που απειλούν την ασφάλεια και την ηρεμία της χώρας.

Κόσμος βάζει φωτιά σε κάδους και καίει άγαλμα ενός κληρικού που είχε δολοφονηθεί το 1979.

Σύμβολο του αγώνα για ελευθερία η Μαχσά Αμινί

Η λαϊκή οργή που προκάλεσε ο θάνατος της Μαχσά Αμινί επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντήλα της και ενώ βρισκόταν υπό κράτηση από την «αστυνομία ηθών», δεν λέει να κοπάσει.

Οι διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος συνεχίζονται για όγδοη ημέρα και δεκάδες είναι οι νεκροί από τα αστυνομικά πυρά, με τον ακριβή αριθμό να είναι πλέον άγνωστος, μετά το μπλόκο του διαδικτύου από τις Αρχές.

Η Μαχσά Αμινί, 22 ετών, που καταγόταν από την επαρχία Κουρδιστάν, συνελήφθη στις 13 Σεπτεμβρίου στην Τεχεράνη την οποία επισκεπτόταν με την οικογένειά της, «επειδή φορούσε ανάρμοστα ρούχα» από την αστυνομία ηθών, μια μονάδα αρμόδια να επιβάλλει τους αυστηρούς ενδυματολογικούς κανόνες της χώρας. Η βίαιη μεταχείρισή της από τις αρχές την οδήγησαν σε θάνατο.

Άγνωστος ο αριθμός των νεκρών, «κατέβασαν» το Ίντερνετ

Συνεχίζουν να πνίγουν στο αίμα την εξέγερση στο Ιράν με τον μέχρι πριν λίγα 24ωρα απολογισμό, να κάνει λόγο για 36 νεκρούς. Αυτή τη στιγμή, ο αριθμός των νεκρών είναι άγνωστος. Επιπλέον, οι αρχές έχουν διακόψει τη δημόσια χρήση του Ίντερνετ.

Ειδικότερα, «το διαδίκτυο λειτουργεί οριακά, χωρίς να μπορείς να μπεις σε κοινωνικά δίκτυα, δεν μπορείς να μπεις στο google και το πιο σημαντικό για τις αρχές είναι ότι ο κόσμος δεν μπορεί να στείλει μηνύματα ο ένας στον άλλο, που σημαίνει πως δεν μπορούν να διοργανώσουν κινητοποιήσεις και δεν μπορούν να ανεβάσουν βίντεο» είπε ο ανταποκριτής του NBC στην Τεχεράνη, Αλί Αρούζι. «Δεν υπάρχει πλέον καταγραφή και αυτό είναι πολύ άσχημο σημάδι, εάν οι διαδηλώσεις δεν σταματήσουν», συνέχισε.

Πηγές: ΕΡΤ/AFP

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 25 Σεπτεμβρίου 2022 - 08:13

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Σε μονόωρη στάση εργασίας κατήλθε το προσωπικό του ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.