Οι διαδηλώσεις υποκινούνται από το Ισραήλ και τη Δύση, υποστηρίζει η Τεχεράνη

Ιρανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι οι πρόσφατες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που σημειώνονται στη χώρα δεν σχετίζονται με τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, αλλά έχουν καθαρά πολιτικά κίνητρα. Παράλληλα, συσχετίζουν τις διαδηλώσεις με συντονισμένη επικοινωνιακή επιχείρηση που υποκινείται από το Ισραήλ και ορισμένες δυτικές χώρες.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον αγγλόφωνο ιρανικό τηλεοπτικό σταθμό PressTV το Σάββατο 24/9, ο Υπουργός Εσωτερικών, Αχμάντ Βαχιντί, υποστήριξε ότι οι διαδηλώσεις «δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τον θάνατο της νεαρής Μαχσά Αμινί».

«Υπάρχουν οργανωμένες ομάδες που πραγματοποιούν δολιοφθορές κατά την διάρκεια των συγκεντρώσεων που διοργανώνουν, βάζοντας φωτιά στη δημόσια περιουσία, χρησιμοποιώντας ως αφορμή για τις πράξεις τους τον θάνατο της Αμινί», ανέφερε.

Υποστήριξε, επίσης, ότι «ουδέποτε ασκήθηκε βία κατά της νεαρής κοπέλας «κάτι που αποδεικνύεται από την ιατροδικαστική έκθεση», προσθέτοντας ότι αρχικά έγινε γνωστό ότι είχε κτυπηθεί από τους αστυνομικούς με γκλομπ, γεγονός το οποίο αρνήθηκαν οι αστυνομικές δυνάμεις.

Ο Βαχιντί υποστήριξε ότι ο θάνατος της Μαχσά Αμινί «προήλθε αιφνίδια από καρδιακή ανεπάρκεια» και ότι «το ιατρικό προσωπικό προσπάθησε να αποκαταστήσει την υγεία της ενώ αυτή βρισκόταν σε κόμμα επί τρεις ημέρες».

Ο Πρόεδρος της χώρας, Εμπραχίμ Ραϊσί, ανέθεσε προσωπικά στον Υπουργό Εσωτερικών, Αχμάντ Βαχιντί, να διεξάγει έρευνα για τη διακρίβωση του θανάτου της 22χρονης Μαχσά Αμινί.

Παράλληλα, την ίδια μέρα, ο Πρόεδρος της Ιρανικής Εθνοσυνέλευσης, Μοχαμάντ Μπακέρ Καλιμπάφ, απευθυνόμενος στα τοπικά ΜΜΕ απέδωσε σε ξένα κέντρα την υποκίνηση των διαδηλώσεων, δηλώνοντας ότι «όλοι οι εχθροί της Ισλαμικής Επανάστασης, ανεξαρτήτως των διαφορών που έχουν μεταξύ τους, έχουν συνενωθεί στον αγώνα τους κατά του Ιράν».

Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι «το Ιράν αποτελεί εμπόδιο στην ηγεμονία του Σιωνιστικού καθεστώτος», πρόσθεσε, καταλήγοντας ότι «η διατήρηση της εθνικής ανεξαρτησίας του Ιράν συνεπάγεται κόστος».

Τα ιρανικά ΜΜΕ συσχετίζουν το ξέσπασμα των διαδηλώσεων με το περιεχόμενο της ομιλίας του Ισραηλινού Πρωθυπουργού, Γιαΐρ Λαπίντ, στην εναρκτήρια συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, κατά την οποία εξέφρασε τις ισραηλινές θέσεις έναντι του Ιράν.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος τύπου του ιρανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Νασέρ Καναανί, με ανάρτησή του στο twitter, σχολίασε την ομιλία Λαπίντ στον ΟΗΕ λέγοντας ότι «ο Πρωθυπουργός του υπ’αριθμόν ένα τρομοκρατικού καθεστώτος καταχράστηκε το βήμα της ΓΣ του ΟΗΕ για να διασπείρει μίσος και για να εκφράσει τις απειλές του κατά του ιρανικού λαού".

"Πρόκειται για την γνωστή του επιχειρησιακή τακτική να εκβιάζει την διεθνή κοινότητα. Όμως το Ιράν έχει αποδείξει ότι δεν θα διστάσει να δώσει σκληρή απάντηση σε οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια», κατέληξε.

Παράλληλα, η αγγλόφωνη ιρανική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Tehran Times, σχολιάζοντας το περιεχόμενο της ομιλίας του Ισραηλινού Πρωθυπουργού στη ΓΣ του ΟΗΕ, αντέκρουσε τον ισχυρισμό που προέβαλε ο Λαπίντ ότι το Ιράν διεξάγει αντισημιτική εκστρατεία σε διεθνές επίπεδο, αναφέροντας ότι στο Ιράν διαβιοί η πολυπληθέστερη εβραϊκή κοινότητα, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες μουσουλμανικές χώρες της περιοχής, η οποία διατηρεί διακριτή κοινοβουλευτική εκπροσώπηση στην Ιρανική Εθνοσυνέλευση.

Όσον αφορά στις αιτιάσεις που προέβαλε ο Γιαΐρ Λαπίντ για τους κινδύνους που εγκυμονεί το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, η Tehran Times επισημαίνει ότι, σε αντίθεση με το Ιράν, το Ισραήλ  είναι εκείνο που δεν αποτελεί μέρος της διεθνούς συνθήκης περί μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 25 Σεπτεμβρίου 2022 - 13:39

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Βομβαρδισμός Ισραήλ σε Συρία - 36 νεκροί
05:57
Μονόωρη στάση εργασίας σήμερα για το προσωπικό του ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
05:53
Τμήμα Μετεωρολόγιας 1ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
05:35
28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.