Βαλλιστικό πύραυλο άγνωστου τύπου εκτόξευσε η Βόρειος Κορέα

Η Βόρειος Κορέα εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο άγνωστου τύπου προς τα ανοικτά των ανατολικών της ακτών, ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας της Νοτίου Κορέας, μετά την άφιξη της δύναμης κρούσης πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου των ΗΠΑ για κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με τις νοτιοκορεατικές ένοπλες δυνάμεις και λίγα εικοσιτετράωρα προτού φθάσει στη Σεούλ η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις για συνομιλίες με τον πρόεδρο Γιουν Σοκ-γελ.

Σύμφωνα με το νοτιοκορεάτικο εθνικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, επρόκειτο για βαλλιστικό πύραυλο μικρού βεληνεκούς που εκτοξεύθηκε από περιοχή κοντά στην Πιονγκγιάνγκ.

Σύμφωνα με την ιαπωνική ακτοφυλακή, κατέπεσε ήδη στη θάλασσα. Το τηλεοπτικό δίκτυο NHK ανέφερε πως η θαλάσσια περιοχή όπου κατέπεσε βρίσκεται εκτός της ιαπωνικής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ).

Η εκτόξευση, μια από τις πολλές δοκιμές όπλων που έχει κάνει φέτος η Βόρεια Κορέα, καταγράφεται έπειτα από πληροφορίες που δημοσιοποίησε η Σεούλ, κατά τις οποίες η Πιονγκγιάνγκ ετοιμάζεται να προχωρήσει σε δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου εκτοξευόμενου από υποβρύχιο (SLBM).

Πρόκειται για την πρώτη δοκιμή πυραύλου από τις αρχές Ιουνίου, όταν η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε οκτώ βαλλιστικούς πυραύλους μέσα σε μια ημέρα, κάτι που ώθησε τις ΗΠΑ να αξιώσουν την επιβολή νέων κυρώσεων για την παραβίαση αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η Βόρεια Κορέα απορρίπτει τις συναφείς αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, που χαρακτηρίζει παραβιάσεις των κυρίαρχων δικαιωμάτων της στην εθνική άμυνα και στην εξερεύνηση του διαστήματος.

«Πολύ σοβαρή πρόκληση», που «απειλεί την ειρήνη και την ασφάλεια της κορεατικής χερσονήσου και της διεθνούς κοινότητας» χαρακτήρισε το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας της Νότιας Κορέας τη νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου μικρού βεληνεκούς.

Μετά την εκτόξευση, ο επικεφαλής του νοτιοκορεατικού γενικού επιτελείου Κιμ Σουνγκ-κιαμ συζήτησε την κατάσταση με τον διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στην Κορέα Πολ Λακαμέρα και οι δύο πλευρές επαναβεβαίωσαν την ετοιμότητά τους να αντιδράσουν σε οποιαδήποτε απειλή ή πρόκληση της Πιονγκγιάνγκ, κατά την ίδια πηγή.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της νοτιοκορεάτικης προεδρίας συνεδρίασε εκτάκτως για να εξετάσει μέτρα αντιποίνων και καταδίκασε την οπλική δοκιμή, που παραβιάζει όπως τόνισε αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και είναι αδικαιολόγητη «πρόκληση».

Ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Γιουν, που επέστρεψε χθες Σάββατο στη Σεούλ, μετά τις επισκέψεις του κατά σειρά στη Βρετανία, στις ΗΠΑ και στον Καναδά, ενημερώθηκε για την εκτόξευση, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες του.

Ο Ιάπωνας υπουργός Άμυνας Γιασουκάζου Χαμάντα δήλωσε πως εκτιμάται πως ο πύραυλος έφθασε σε μέγιστο υψόμετρο 50 χιλιομέτρων και ότι η τροχιά του ήταν ακανόνιστη. Πρόσθεσε πως κατέπεσε σε θαλάσσια περιοχή εκτός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) της χώρας του και ότι δεν αναφέρθηκε κανένα πρόβλημα από πλοία ή αεροσκάφη στην περιοχή.

Σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας, ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από την περιοχή Τετσόν λίγο πριν από τις 07:00 (τοπική ώρα) και κάλυψε απόσταση 600 χιλιομέτρων σε υψόμετρο 60 χιλιομέτρων φθάνοντας ταχύτητα ως και 5 Μαχ.

Αρκετοί από τους πυραύλους μικρού βεληνεκούς που έχουν δοκιμαστεί από τη Βόρεια Κορέα τα τελευταία χρόνια είναι σχεδιασμένοι για να αποφεύγουν συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας με ελιγμούς εν πτήσει και χαράσσοντας χαμηλότερη τροχιά, σύμφωνα με ειδικούς.

«Αν συμπεριλάβετε τις εκτοξεύσεις πυραύλων Κρουζ πρόκειται για τη 19η εκτόξευση (σ.σ. πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα φέτος), πρόκειται για ρυθμό (οπλικών δοκιμών) άνευ προηγουμένου», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Χαμάντα.

Έκανε λόγο για «απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια της χώρας μας, της περιοχής και της διεθνούς κοινότητας», προσθέτοντας πως «το να γίνεται αυτό εν μέσω της εισβολής στην Ουκρανία είναι ασυγχώρητο». Πρόσθεσε ότι η Ιαπωνία επέδωσε διαμαρτυρία μέσω της πρεσβείας της Βόρειας Κορέας στο Πεκίνο.

Η αμερικανική Διοίκηση Ινδο-Ειρηνικού ανέφερε πως είναι ενήμερη για την εκτόξευση και βρίσκεται σε επαφή με τους συμμάχους των ΗΠΑ, επαναβεβαιώνοντας τη δέσμευση της Ουάσινγκτον να υπερασπιστεί τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.

Το Σάββατο 24/9, η Σεούλ προειδοποίησε πως έχει πληροφορίες με βάση τις οποίες η Πιονγκγιάνγκ ετοιμάζεται να προχωρήσει σε δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου εκτοξευόμενου από υποβρύχιο (SLBM).

Η σημερινή ήταν η πρώτη δοκιμή πυραύλου από τις αρχές Ιουνίου, όταν η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε οκτώ βαλλιστικούς πυραύλους μέσα σε μια ημέρα, κάτι που ώθησε τις ΗΠΑ να αξιώσουν την επιβολή νέων κυρώσεων για την παραβίαση αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Αμερικανοί και νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι προειδοποιούν επί μήνες πως ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν πιθανόν προετοιμάζεται για νέα δοκιμή πυρηνικού όπλου. Εάν πράγματι γίνει τέτοια, θα πρόκειται για την έβδομη από το 2006. Η πιο πρόσφατη είχε γίνει το 2017. Το όπλο που δοκιμάστηκε ήταν το ισχυρότερο που κατασκεύασε ποτέ η Πιονγκγιάνγκ, με ισχύ που εκτιμήθηκε πως έφθασε τους 250 χιλιοτόνους. Η Βόρεια Κορέα είχε αναφερθεί την εποχή σε δοκιμή βόμβας υδρογόνου.

Πηγές: ΕΡΤ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP/dpa

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 25 Σεπτεμβρίου 2022 - 08:52

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.