Νέο φάρμακο που ανακουφίζει τα παιδιά από έκζεμα και φαγούρα

Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι ένα νέο φάρμακο, το μονοκλωνικό αντίσωμα dupilumab, είναι άκρως αποτελεσματικό για τη μείωση των συμπτωμάτων του σοβαρού παιδικού εκζέματος, κυρίως της φαγούρας που αυτό προκαλεί.

Η πρώτη μεγάλης κλίμακας κλινική δοκιμή του φαρμάκου έδειξε ότι περισσότερα από τα μισά παιδιά που έκαναν τη νέα θεραπεία, εμφάνισαν μια σημαντική μείωση κατά τουλάχιστον 75% στο έκζεμα και στη φαγούρα. Αρκετά παιδιά κατάφεραν για πρώτη φορά να κοιμηθούν κανονικά το βράδυ και να έχουν μια φυσιολογική ζωή.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Δερματολογίας Έιμι Πάλερ, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Northwestern του Σικάγου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», πραγματοποίησαν την κλινική δοκιμή σε 31 ιατρικά κέντρα της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, σε παιδιά 6 μηνών έως πέντε ετών με μέτριο έως σοβαρό έκζεμα. Η χορήγηση του φαρμάκου έγινε κάθε τέσσερις εβδομάδες και η θεραπεία διήρκησε 16 εβδομάδες.

Το έκζεμα, γνωστό και ως ατοπική δερματίτιδα, είναι μία χρόνια φλεγμονώδης δερματική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από ερυθρό και ξηρό δέρμα και προκαλεί έντονη φαγούρα, με αποτέλεσμα να μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής παιδιών και γονιών.

Εκτιμάται ότι σχεδόν το ένα πέμπτο των παιδιών έως έξι ετών (το 19%) έχουν κάποιο έκζεμα, το οποίο συνήθως (στο 85% έως 90% των περιπτώσεων) εμφανίζεται κατά την πρώτη πενταετία της ζωής τους.

«Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας που ξύνονται συνεχώς, ξυπνούν πολλές φορές μέσα στη νύχτα, έχουν περιορισμένη ικανότητα να κάνουν ό,τι κάνουν τα άλλα παιδιά της ηλικίας τους. Το νέο φάρμακο θα βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής τους που στο σοβαρό έκζεμα είναι ανάλογη με εκείνη πολλών απειλητικών για τη ζωή ασθενειών", σημείωσε η δρ Πάλερ.

Πρόσθεσε ότι το φάρμακο έχει "εντυπωσιακό προφίλ ασφαλείας" και δεν χρειάζεται εργαστηριακά τεστ πριν από την έναρξη χορήγησής του.

Μ.Β

Τελευταία Ενημέρωση: 19 Σεπτεμβρίου 2022 - 08:50

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

03 Δεκεμβρίου
Έβομη διαδοχική νίκη για το ΑΠΟΕΛ, που μείωσε τη διαφορά από την πρωτοπόρο Πάφο στον έναν βαθμό
22:13
Τίτλοι Ειδήσεων - Σάββατο 03 Δεκεμβρίου
22:00
Το Ιράν ξεκίνησε την κατασκευή ενός νέου πυρηνικού εργοστασίου στη νοτιοδυτική επαρχία Χουζεστάν
21:35
Το νέο τους αόρατο πυρηνικό βομβαρδιστικό παρουσίασαν οι Ηνωμένες Πολιτείες
20:56
Έκκληση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για υποστήριξη των Σύρων προσφύγων και του Λιβάνου
20:47
Τουρκικά αεροσκάφη παραβίασαν 49 φορές τον ελληνικό εναέριο χώρο το τελευταίο 24ωρο
20:06
Την ανάγκη για περισσότερη Ευρώπη στο μέτωπο του Νότου τόνισε η πρωθυπουργός της Ιταλίας
19:51
Στα προημιτελικά η Ολλανδία
19:31
Ο αμερικανικός στόλος αναχαίτισε αλιευτικό σκάφος με 50 τόνους πυρομαχικών στον Κόλπο του Ομάν
18:31
Συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών πυραύλων HIMARS αγοράζει από τις ΗΠΑ η Εσθονία
18:03
Ψυχραιμία ζητεί από τους Γάλλους ο Μακρόν, αναφορικά με το ενδεχόμενο διακοπής παροχής ρεύματος
17:27
Εκδήλωση διαμαρτυρίας στην Μακαρίου για επαναφορά της αμφιδρόμησης
17:17
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand