Ύψιστη προτεραιότητα η επίλυση του Κυπριακού, είπε ο ΓΔ του ΥΠΑΜ στο μνημόσυνο των ηρώων Αλάμπρας

Μαζί με τις προσπάθειες για την εξακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων, το πρόβλημα των οποίων αποτελεί την πιο βαθιά πληγή που άφησε η τουρκική εισβολή, ύψιστη προτεραιότητα και μεγάλη εθνική πρόκληση, παραμένει η επίλυση του κυπριακού προβλήματος, είπε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας, Ανδρέας Λουκά, στο Εθνικό Μνημόσυνο των Hρώων της Αλάμπρας και στη Δέηση για τους Aγνοούμενους της Kοινότητας.

Όπως είπε, η καλή θέληση και βούληση της δικής μας πλευράς δεν μπορεί να αμφισβητείται. "Απεδείχθη αυτό επανειλημμένα με τη στάση και τις ενέργειες του Προέδρου της Δημοκρατίας. Εκεί που προσκρούουν όλες οι προσπάθειες είναι στην αδιάλλακτη και αρνητική στάση της άλλης πλευράς, ιδιαίτερα της Τουρκίας που κλιμάκωσε κατά το τελευταίο διάστημα τις απαράδεκτες προκλήσεις της τόσο στο έδαφος όσο και στη θαλάσσια μας περιοχή, ενώ την ίδια ώρα αμφισβητεί ιδιαιτέρως προκλητικά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο", σημείωσε, προσθέτοντας ότι η τουρκική  πλευρά παραγνωρίζει το διεθνές δίκαιο και ενεργεί στο πλαίσιο του αναθεωρητισμού και της νεοοθωμανικής προσέγγισης της ηγεσίας της.

"Αμετάθετος δικός μας στόχος είναι και παραμένει μια ελεύθερη επανενωμένη πατρίδα, χωρίς κατοχικούς στρατούς και χωρίς εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα άλλων χωρών, με διασφαλισμένα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των νομίμων κατοίκων του νησιού μας", πρόσθεσε.

Η κοινότητα της Αλάμπρας πλήρωσε βαρύτατο τίμημα στις μάχες κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής, με οκτώ ηρωικώς πεσόντες στις μάχες και δυο αγνοούμενους:

Ο Παντελής Νικηφόρου, ο Αντρέας Γεωργίου Σάββα, ο Αντρέας Παύλου Χατζηχριστοδούλου, ο Γεώργιος Κυπριανού, ο Νίκος Νικολάου, ο Σοφοκλής Γεωργίου, ο Στυλιανός Κυριάκου και ο Σωτήρης Σπύρου Ιωάννου, έπεσαν κατά τη διάρκεια των μαχών.

Όπως είπε ο κ. Λουκά, οι έξι από τους οκτώ της Αλάμπρας θυσιάστηκαν καθώς πολεμούσαν στην αμυντική γραμμή Μιας Μηλιάς- Κουτσοβέντη τη μαύρη ημέρα της έναρξης της δεύτερης φάσης της Τουρκικής εισβολής, στις 14 Αυγούστου 1974, ενταγμένοι στο 305 Τάγμα Πεζικού με Διοικητή τον Ήρωα Ταγματάρχη τους Τάσο Μάρκου.

Επιπλέον, ο Αγαθάγγελος Λαζάρου και ο Μιχάλης Ηλία Γεωργίου είναι ακόμα αγνοούμενοι.

"Αγωνιζόμαστε για μια Κύπρο, όπως θα την ήθελαν οι ήρωες μας, με ανατροπή των κατοχικών δεδομένων και με το λαό μας να αποφασίζει και να διαχειρίζεται την τύχη του, με γνώμονα πάντα το δικό του και μόνο συμφέρον", σημείωσε ο κ. Λουκά.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Αυγούστου 2022 - 16:32

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.