Συναγερμός για κίνδυνο πυρηνικού ατυχήματος στην Ζαπορίζια – Ρωσία και Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται για προβοκάτσια

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να βρίσκεται σε «στρατηγικό αδιέξοδο» και τους βομβαρδισμούς με θύματα αμάχους να συνεχίζονται στα μέτωπα, κορυφώνεται η ανησυχία για την κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.

Ρωσία και Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται ότι ετοιμάζεται προβοκάτσια μέσα στο επόμενο 24ωρο. Οι εικόνες από τις ουκρανικές ασκήσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών ενδεχόμενου πυρηνικού ατυχήματος στο υπό ρωσικό έλεγχο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, κάνουν το γύρο του κόσμου ξυπνώντας εφιαλτικές μνήμες.

«Πρέπει να ετοιμαζόμαστε για όλα τα πιθανά σενάρια», αναφέρει ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Ντένις Μοναστίρσκι.

«Το καθεστώς του Κιέβου ετοιμάζει ηχηρή πρόκληση στον πυρηνικό ενεργειακό σταθμό της Ζαπορίζια στις 19 Αυγούστου, στη διάρκεια της επίσκεψης του Γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στην Ουκρανία», ισχυρίζεται ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονοσένκοφ.

Η Ρωσία, διαβεβαιώνοντας ότι δεν έχει βαριά όπλα στις εγκαταστάσεις, λέει ότι από τους ουκρανικούς βομβαρδισμούς έχουν υποστεί ζημιές τα εφεδρικά συστήματα του εργοστασίου και ότι ένα ατύχημα θα επηρέαζε άμεσα τη Γερμανία, την Πολωνία και την Σλοβακία.

Αντίστοιχα οι Ουκρανοί μετεωρολόγοι υπολόγισαν βάσει των καιρικών συνθηκών ότι πιθανή διαρροή από το εργοστάσιο της Ζαπορίζια μεταξύ 15 και 18 Αυγούστου θα μετέφερε το ραδιενεργό νέφος βόρεια μέχρι τις χώρες της Βαλτικής την Πολωνία και τη Λευκορωσία.

«Ο ρωσικός στρατός πρέπει να αποσυρθεί από την περιοχή του πυρηνικού εργοστασίου και τις γειτονικές περιοχές και να απομακρύνουν το στρατιωτικό τους εξοπλισμό από το σταθμό», δηλώνει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Το θέμα κυριαρχεί καθώς βρίσκονται στη Λβιβ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

Στο αίτημα της Δύσης για αποστρατικοποίηση της Ζαπορίζια, η Μόσχα απαντά ότι οι Ουκρανοί άρχισαν με ντρόουν και συνέχισαν με αμερικανικά όπλα να βάλουν εναντίον του εργοστασίου θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο την Ουκρανία αλλά και πολλές Ευρωπαϊκές χώρες.

«Είναι αναγκαίο οι ουκρανικές δυνάμεις να σταματήσουν να βομβαρδίζουν για να αποτραπεί μια πυρηνική καταστροφή», λέει ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Ιβάν Νετσάεφ.

Σε κάθε περίπτωση η επίσκεψη εκπροσώπων της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας στη Ζαπορίζια που ζητούν και οι δύο πλευρές και καθυστερεί με ευθύνη του ΟΗΕ θα κατέγραφε το μέγεθος του κινδύνου.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 18 Αυγούστου 2022 - 21:05

Πηγή: ΕΡΤ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.