Συνέδριο Economist: "Η Κύπρος λειτουργεί ως πυλώνας σταθερότητας για την περιοχή", σύμφωνα με τον ΥΠΑΜ

Τον ρόλο της Κύπρου ως πυλώνα σταθερότητας τόσο για την Ευρώπη όσο και για τη Μέση Ανατολή ανέδειξε ο Υπουργός Άμυνας, Χαράλαμπος Πετρίδης, κατά την τοποθέτησή του στο συνέδριο του Economist που διεξάγεται στην Αθήνα.

Σε ομιλία του στη συνεδρία με θέμα «Προκλήσεις ασφαλείας για την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή σε συνθήκες γεωπολιτικής αναταραχής», ο κύριος Πετρίδης σημείωσε ότι διανύουμε μια δύσκολη διεθνή συγκυρία, όπου το μόνο βέβαιο είναι η αβεβαιότητα. Ωστόσο, όπως τόνισε, απέναντι στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ΕΕ λειτούργησε με ομοφωνία και μεγάλη ταχύτητα. "Υιοθετήσαμε άμεσα όλες τις αποφάσεις και είδαμε ότι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε ζητήματα σταθερότητας και ασφάλειας είναι με ενότητα και άμεση αντίδραση", σημείωσε.

Αναφερόμενος στην Τουρκία, ο Υπουργός Άμυνας υπογράμμισε ότι εφαρμόζει πολιτικές αναθεωρητισμού, οι οποίες δεν είναι ευθυγραμμισμένες με την ΕΕ και το Διεθνές Δίκαιο. Ο κύριος Πετρίδης υποστήριξε ότι η Τουρκία παίζει έναν διπλό ρόλο, κατηγορώντας την Ελλάδα και την Κύπρο και απειλώντας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε ότι η Τουρκία προβαίνει σε παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και του εθνικού εναέριου χώρου, παράλληλα με τις προκλήσεις στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου. Σημείωσε ότι από τη στιγμή που υπάρχει η λεγόμενη στρατηγική πυξίδα της ΕΕ θα πρέπει να εξεταστούν τα βήματα, ώστε να υλοποιηθούν οι αποφάσεις. Τόνισε επίσης τη σημασία που έχουν οι διμερείς και τριμερείς συνεργασίες, αναδεικνύοντας τον ρόλο της Κύπρου ως πυλώνα σταθερότητας τόσο για την Ευρώπη, όσο και για τη Μέση Ανατολή.

Ο κύριος Πετρίδης ανέφερε ακόμη ότι υπάρχει ένα κενό στη Μεσόγειο που θα πρέπει να καλυφθεί με την πιο έντονη ναυτική παρουσία των ΗΠΑ και όχι μόνο της Τουρκίας, η οποία, όπως είπε, αφενός εργαλειοποιεί τους μετανάστες και αφετέρου λειτουργεί ως πηγή αστάθειας στην περιοχή.

Τέλος, υπογράμμισε την ανάγκη ενότητας και δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τη σημασία του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.

Μ.Β

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Ιουλίου 2022 - 08:19

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
21:35
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
10 κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για επανακαθορισμό περιοχών Συρίας
19:29
Δέσμευση χωρών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του Κίεβο
19:26
Επικοινωνία υπουργών εξωτερικών Τουρκίας - Ιράν
19:13
Εντοπίστηκε ο κρατούμενος που είχε αποδράσει από τις κεντρικές
19:07
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα
18:52
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
Γ.Γ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.