Χρυσό και χάλκινο μετάλλιο για την Κύπρο στο ευρωπαϊκό Κ18

Μία από τις πιο σημαντικές ημέρες του έζησε την Τρίτη το απόγευμα, 5 Ιουλίου 2022, ο κυπριακός στίβος, σε επίπεδο παίδων / κορασίδων. Στο στάδιο «Γκιβάτ Ραμ» των Ιεροσολύμων, ο πρώτος τελικός του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος κάτω των 18 ετών ανέδειξε χρυσή και χάλκινη νικήτρια δύο Κύπριες αθλήτριες!

Η Βαλεντίνα Σάββα απέδειξε πως είναι η κορυφαία σφυροβόλος στον κόσμο στην ηλικία της, κατακτώντας την κορυφή της Ευρώπης, με καλύτερη βολή της στα 70,28μ., ενώ τη σταθερότητά της στις μεγάλες ρίψεις συνέχισε και η Αιμιλία Κολοκοτρώνη, η οποία, με καλύτερη βολή στα 65,35μ., κέρδισε την τρίτη θέση. Ανάμεσά τους, η δεύτερη καλύτερη αθλήτρια στον κόσμο, η Ουγγαρέζα Βίγιο Βιζκελέτι, η οποία έριξε στα 69,11μ.

Η επιτυχία στη σφυροβολία, με δύο αθλήτριες στο βάθρο, είναι ανεπανάληπτη σε οποιοδήποτε ηλικιακό ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και δείχνει τη δουλειά που γίνεται στις μικρές ηλικίες στον στίβο και ότι όταν δουλευτούν τα ταλέντα μπορούν να φέρουν διεθνείς διακρίσεις. Γι’ αυτό συγχαρητήρια αξίζουν και στους προπονητές τους Γιώργο Αρέστη και Γιάννο Αποστολίδη. Να θυμίσουμε ότι στα δύο προηγούμενα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, η Κύπρος είχε να επιδείξει ένα χρυσό μετάλλιο, με τον Γιώργο Κονιαράκη στη δισκοβολία, το 2016 στην Τιφλίδα. Μάλιστα, οι επιτυχίες μπορούν να συνεχιστούν και την Τετάρτη (6/7), αφού ο κορυφαίος σφυροβόλος στον κόσμο, Ιωσήφ Κεσίδης, είναι το μεγάλο φαβορί στον τελικό, ο οποίος είναι προγραμματισμένος για τις 18:05.

Οι δηλώσεις τής Σάββα στους διοργανωτές…

Με το τέλος του τελικού στη σφυροβολία κορασίδων, η Βαλεντίνα Σάββα έφυγε δακρυσμένη από το στάδιο, όχι από συγκίνηση, αλλά επειδή ήθελε να κλείσει την καριέρα της ως κορασίδα με νέο ρεκόρ. «Έκλαιγα μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου, επειδή, παρόλο που είμαι χαρούμενη για την επιτυχία μου, εντούτοις στόχος μου ήταν να καταρρίψω το προσωπικό μου ρεκόρ, και δεν τα κατάφερα, γι’ αυτό έκλαιγα», εξήγησε στους δημοσιογράφους της διοργάνωσης η Βαλεντίνα Σάββα, προσθέτοντας: «Όλη αυτή η αυτοπεποίθηση που βγάζω στους αγώνες πηγάζει από μέσα μου, αλλά και από τον προπονητή μου. Ξεκίνησα τον στίβο από το άλμα σε μήκος, όμως μια μέρα με είδε ένας προπονητής και μου πρότεινε να ασχοληθώ με τη σφυροβολία, εξαιτίας του τρόπου που είναι φτιαγμένο το σώμα μου. Αγαπώ πάρα πολύ τη σφυροβολία και τώρα πια είναι μέρος της ζωής μου. Όταν τελειώσω την επόμενη χρονιά το Λύκειο, θέλω να πάω σε Πανεπιστήμιο στις Ηνωμένες Πολιτείες, λόγω των πολύ καλών συνθηκών για τους φοιτητές – αθλητές. Σκοπεύω να σπουδάσω διατροφολόγος και να είμαι σφυροβόλος για μια ζωή, αλλά δεν πρόκειται να ασχοληθώ με την προπονητική, γιατί χρειάζεται πολλή υπομονή, που δεν την έχω».

Γρήγορος ο Οικονομίδης, 6ος στα 110μ. εμπόδια

Κάνοντας δύο καταπληκτικές πρώτες κούρσες στα 110μ. με εμπόδια, μία στα προκριματικά της Δευτέρας (4/7, 14.50, +4,0 μ/δ) και μία στα ημιτελικά της Τρίτης (5/7, 14.47, +2,3), ο Χρίστος Οικονομίδης μπήκε με απαιτήσεις στον βραδινό τελικό της Τρίτης. Με τον άνεμο να του στερεί δύο ατομικές επιδόσεις, ο 17χρονος αθλητής του Ανδρέα Καλογήρου ήταν κάπως αγχωμένος στον τελικό. Παρά το ότι έφυγε γρηγορότερα από όλους από τον βατήρα (αντίδραση 0.148), εντούτοις δεν μπόρεσε να βρει τον ρυθμό που ήθελε, παρά μόνο στα τελευταία μέτρα κι έπεσε στον τερματισμό μαζί με τον Τσέχο Ματίας Ζαχ, με το φώτο φίνις να τους δίνει ακριβώς τον ίδιο χρόνο (13.712). Οι διοργανωτές θα έπρεπε να γράψουν την 6η θέση και στους δύο, όμως έβαλαν 6ο τον Τσέχο και 7ο τον Οικονομίδη, κάτι που δεν έπρεπε να γίνει. Ήταν η πρώτη κούρσα του Οικονομίδη σε κανονικές συνθήκες ανέμου (+1,1 μ/δ) και κατέγραψε ακριβώς την ίδια επίδοση (13.72) με την ατομική του.

Ατομική επίδοση και 6η θέση ο Γενεθλή

Αυτό που θέλουν όλοι οι αθλητές στις μεγάλες διοργανώσεις, το έκανε πράξη ο Κυριάκος Γενεθλή. Να μπει στον αγώνα και να βελτιώσει την ατομική του επίδοση, κι όπου τον βγάλει. Ο Γενεθλή πήγε στο Ισραήλ έχοντας την 20ή καλύτερη επίδοση (54,02μ.) από τους 25 συμμετέχοντες στη δισκοβολία κι όμως κατάφερε να μπει στον τελικό. Κι εκεί από τις δύο πρώτες βολές του, σημείωσε δύο νέες ατομικές επιδόσεις, φεύγοντας από τα Ιεροσόλυμα με βελτίωση ενός μέτρου και 81 εκατοστών! Ο 17χρονος αθλητής μας έριξε στη δεύτερη βολή του στα 55,83μ. και κατάφερε να κατακτήσει την 6η θέση, δίνοντας τον ορισμό στη λέξη υπέρβαση.

Πρόκριση και για τους δύο υψίστες μας

Αρκετά καλά πήγαν τα πράγματα και στον προκριματικό του άλματος σε ύψος παίδων. Και τα δύο παιδιά μας έδειξαν να βρίσκονται σε αρκετά καλή κατάσταση και κατάφεραν να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή τους για τον τελικό της Πέμπτης (7/7), που θα είναι πρωινός (09:00). Ο Μιχάλης Χριστοφή σημείωσε μάλιστα και νέα ατομική επίδοση, περνώντας πάνω από τα 2,06μ. (είχε 2,05μ.), όσα ανέβηκε και ο Γιώργος Γιαζός. Οι διοργανωτές βλέποντας πως μόνο επτά (7) πέρασαν τα 2,06μ., αποφάσισαν να σταματήσουν τον προκριματικό και να δώσουν πρόκριση και σε άλλα πέντε (5) παιδιά που είχαν μείνει στα 2,02μ., για να συμπληρωθεί η δωδεκάδα του τελικού.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΤΡΙΤΗΣ 5/7/22

ΤΕΛΙΚΟΣ ΣΦΥΡΟΒΟΛΙΑΣ ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ

Βαλεντίνα Σάββα                                       70,28μ.      1η

(69,59μ., άκυρη, 64,80μ., 70,28μ., άκυρη, 66,18μ.)

Αιμιλία Κολοκοτρώνη                               65,35μ.      3η

(64,81μ., άκυρη, 65,35μ., 63,53μ., άκυρη, άκυρη)

ΤΕΛΙΚΟΣ 110Μ. ΜΕ ΕΜΠΟΔΙΑ ΠΑΙΔΩΝ

Χρίστος Οικονομίδης (+1,0 μ/δ)               13.72         6ος

(Ημιτελικός: 13.47 (+2,3 μ/δ), 1ος πρώτη σειρά, 2ος συνολικά)

ΤΕΛΙΚΟΣ ΔΙΣΚΟΒΟΛΙΑΣ ΠΑΙΔΩΝ

Κυριάκος Γενεθλή                                     55,83μ.      6ος

(54,57μ., 55,83μ., 53,32μ., 51,97μ., 52,51μ., άκυρη)

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΑΛΜΑΤΟΣ ΣΕ ΥΨΟΣ ΠΑΙΔΩΝ

Μιχάλης Χριστοφή                                    2,06μ.        3ος/19

(1,92μ. Ο, 1,97μ. Ο, 2,02μ. Ο, 2,06 ΧΟ)

Γιώργος Γιαζός                                          2,06μ.        5ος/19

(1,97μ. ΧΟ, 2,02μ. Ο, 2,06μ. ΧΟ)

Προκριματικό ο Γιωργαλλέττος, τελικό ο Κεσίδης

Μία και μόνη θα είναι η κυπριακή συμμετοχή στο πρόγραμμα της Τετάρτης (6/7) το πρωινό. Ο Μιχάλης Γιωργαλλέττος θα λάβει μέρος στα προκριματικά του άλματος σε μήκος και θέλει να επαναλάβει ότι έκανε στα ΚΕΑΝ Παγκύπρια Πρωταθλήματα Παίδων / Κορασίδων, για να μπορέσει να περάσει στον τελικό. Να υπερβεί, δηλαδή, τα 14,70μ., που είναι και το όριο συμμετοχής στον τελικό, ο οποίος θα διεξαχθεί την Πέμπτη (7/7, 19:30). Ο Γιωργαλλέττος, έχοντας ατομική επίδοση τα 14,77μ., αγωνίζεται στο δεύτερο γκρουπ (10:45) και θα κάνει τις προσπάθειές του τέταρτος. Στο τριπλούν μετέχουν 18 αθλητές, με τον Γιωργαλλέττο να έχει την 5η καλύτερη επίδοση.

Η μεγάλη στιγμή για τον Ιωσήφ Κεσίδη θα είναι το απόγευμα της Τετάρτης (6/7, 18:05), καθώς θα αγωνιστεί στον τελικό της σφυροβολίας, όντας το μεγάλο φαβορί για το χρυσό μετάλλιο. Στην τελευταία του ουσιαστικά διοργάνωση με την πεντάκιλη σφύρα, ο 17χρονος πρωταθλητής μας θέλει να ρίξει όσο πιο μακριά γίνεται, πέρα από την ατομική του επίδοση (84,05μ.) και, αν είναι καλές οι συνθήκες, να κυνηγήσει το παγκόσμιο ρεκόρ παίδων του Ουκρανού Μιχάικο Κόχαν, που είναι 87,82μ. Ο Ιωσήφ Κεσίδης θα κάνει έκτος τις προσπάθειές του στον τελικό της σφυροβολίας.

ΚΟΕΑΣ

Δελτίο Τύπου

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Ιουλίου 2022 - 09:18

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.