Ν. Δένδιας: Ελλάδα και Κύπρος έχουν μάθει να ζουν με μια υπαρξιακή απειλή από το 1974 (Βίντεο)

Τη σημασία της διαφύλαξης των διεθνών κανόνων, η παραβίαση των οποίων συνιστά για την Ελλάδα και την Κύπρο μια διαρκή υπαρξιακή απειλή, ανέδειξε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στο συνέδριο του Economist.

Μιλώντας στη συνεδρία με θέμα «Αποτελεσματική διπλωματία σε ασταθείς καιρούς: Η ευρωπαϊκή στρατηγική για την ειρήνη και τη σταθερότητα», ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συνιστά ένα σημείο καμπής για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, που αναδεικνύει ακόμα επιτακτικότερα την ανάγκη διαφύλαξης των διεθνών κανόνων.

«Η αμφισβήτηση αυτών των κανόνων αποτέλεσε για πολλές χώρες της Δύσης μία οδυνηρή αιφνίδια αφύπνιση», ανέφερε ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι «για την Κύπρο και την Ελλάδα, δεν είναι καινοφανής αυτή η αφύπνιση».

Αναφερόμενος στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι «εμείς μάθαμε να ζούμε πολλά χρόνια, τουλάχιστον από το 1974, η Ελλάδα και η Κύπρος, με την αμφισβήτηση αυτών των κανόνων. Μάθαμε να ζούμε με μία υπαρξιακή απειλή».

Σχετικά με το ζήτημα του casus belli, ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη δημοκρατία στον πλανήτη που ζει «υπό μία διαρκή, διατυπωθείσα απειλή πολέμου».

Κάνοντας λόγο για έξαρση της τουρκικής επιθετικής ρητορικής και για αύξηση των προκλήσεων στο πεδίο, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι «μέχρι πρόσφατα ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της Διεθνούς Κοινότητας θεωρούσε αυτή την αμφισβήτηση των κανόνων και της νομιμότητας στην περιοχή μας σαν ένα λίγο περιφερειακό, ίσως καμιά φορά, αδιάφορο πρόβλημα».

Ωστόσο, όπως επισήμανε, η ρωσική εισβολή την Ουκρανία καθιστά τις συνέπειες του αναθεωρητισμού ένα βίωμα για το σύνολο της Διεθνούς Κοινότητας.

Αναφέροντας ως κοινά στοιχεία των χωρών που μετέρχονται τον αναθεωρητισμό, την απειλή χρήσης βίας, την ίδια τη χρήση βίας, την κατοχή ξένων εδαφών, τις υβριδικές επιθέσεις και την εργαλειοποίηση του προσφυγικού, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι η απάντηση σε αυτές τις προκλήσεις διέρχεται μέσα από την εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης.

Η μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η ΕΕ είναι να παραμείνει ενωμένη, σε αυτή τη δύσκολη διεθνή συγκυρία, υπερβαίνοντας τις προκλήσεις της ενέργειας, του πληθωρισμού και της αμφισβήτησης, υποστήριξε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών. «Και να λάβει από κοινού τις αποφάσεις που χρειάζονται για την προστασία και των δικών της εξωτερικών συνόρων και να συνεχίσει να επιβάλλει κυρώσεις σε όσους παραβαίνουν το Διεθνές Δίκαιο», συμπλήρωσε.

«Να υπογραμμίσει, δηλαδή, με την πρακτική της αυτή τη δομική της διαφορετικότητα απέναντι σε ετεροχρονισμένους αναθεωρητισμούς άλλων δυνάμεων. Και να πειστεί η ίδια για την ανάγκη συμπαράστασης και προς τα μέλη της όταν απειλούνται», ανέφερε ο ίδιος.

Καταλήγοντας ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία των περιφερειακών και ευρύτερα διεθνών συνεργασιών της Ελλάδας, καθώς και στην πιστή και απόλυτη εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου στην οποία βασίζεται η εξωτερική της πολιτική.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Ιουλίου 2022 - 17:36

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

19 Αυγούστου
Η χειρότερη ξηρασία εδώ και χρόνια στην Ευρώπη εμφάνισε στον πάτο του Δούναβη γερμανικά πολεμικά πλοία, βυθισμένα από το 1944
20:49
Προσοχή στις αγοραπωλησίες ακινήτων προειδοποιούν οι αδειούχοι κτηματομεσίτες
20:48
Αυτοκίνητο έπεσε σε πάσσαλο της ΑΗΚ - Κλειστός ο δρόμος Καλού Χωριού και Αγίας Άννας στη Λάρνακα
20:40
Ψεύτικα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου παρουσιάζουν την Αστυνομία ως αποστολέα
20:00
Δεκατρία εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ανάγκη από επισιτιστική βοήθεια στην Αιθιοπία
20:00
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 19/08/2022
19:28
Με συνεργασία Αστυνομίας και ιδιοκτήτη αυτοκινήτου εντοπίστηκε κλεμμένο όχημα
19:23
Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εκπροσωπεί τους Τ/κ, ισχυρίζεται το «υπουργείο εξωτερικών»
19:17
Την ερχόμενη βδομάδα επαναρχίζουν διαδικτυακές συναντήσεις Μενελάου - Ολγκιούν
19:09
Στο 6,8% η ανεργία το 2ο τρίμηνο, μειωμένο κατά 1,6% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021
19:06
Με αφαλατώσεις θα αντιμετωπίσει την ξηρασία η Ισπανία
19:00
Συνομίλησαν τηλεφωνικά σήμερα Ερντογάν και Χέρτζοκ
18:48
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand