Είναι αδιαπραγμάτευτη η πλήρης εφαρμογή του προτύπου του χαλουμιού, ξεκαθάρισε ο ΠτΔ στους αγελαδοτρόφους

Σύσκεψη με τους αγελαδοτρόφους υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Προεδρικό. Στη σύσκεψη συμμετείχεκαι ο ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξής και Περιβάλλοντος Κώστα Καδής.

Μετά τη σύσκεψη, ο κύριος Καδής δήλωσε στους δημοσιογράφους, μεταξύ άλλων, ότι η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε «στα πλαίσια των συναντήσεων του Προέδρου για τα θέματα του χαλουμιού. Έχει, ήδη, δει τους αιγοπροβατοτρόφους και τους τυροκόμους.

Και στη σημερινή συνάντηση ο Πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι είναι αδιαπραγμάτευτη η πλήρης εφαρμογή και πιστή εφαρμογή των όσων προβλέπονται στον κανονισμό που κατοχυρώνει το χαλούμι ως ΠΟΠ.

Αυτό είναι ξεκάθαρο και δεν τίθεται υπό διαπραγμάτευση.

Ο Πρόεδρος άκουσε τις απόψεις των αγελαδοτρόφων και σε μια διευρυμένη συνάντηση, όπου θα παρευρίσκονται όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα ληφθούν αποφάσεις, οι οποίες δεν θα αφορούν την ουσία της εφαρμογής του κανονισμού, αφού αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο, αλλά διαδικαστικά ζητήματα ως προς το πώς θα προχωρήσουμε με αυτή τη διαδικασία.

Θεωρούμε ότι με την πλήρη εφαρμογή του κανονισμού για το ΠΟΠ κλείνει οριστικά αυτό το ζήτημα και κατοχυρώνεται το προϊόν του χαλουμιού ως ένα κυπριακό προϊόν που δεν χωράει αμφισβήτηση ότι είναι προϊόν που παράγεται μόνο στον τόπο μας. Αυτή είναι η επιθυμία της Κυβέρνησης και  αυτή την πρακτική είναι αποφασισμένη να τηρήσει η Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη».

Κληθείς να αναφερθεί στα διαδικαστικά ζητήματα, ο κύριος Καδής είπε ότι «έχουν να κάνουν με κάποια προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά, και με ποιο τρόπο θα αποσυρθούν, και πώς θα προχωρήσουν οι έλεγχοι. Είναι δεδομένο ότι οι έλεγχοι θα γίνονται στη βάση της νομοθεσίας που κατοχυρώνει το ΠΟΠ. Μέχρι σήμερα που βρίσκονται σε εφαρμογή τα εμπορικά σήματα, τον έλεγχο για το εμπορικό σήμερα τον έκανε το Υπουργείο Εμπορίου. Αυτή τη στιγμή, αφού θεωρούμε ότι το χαλούμι μπορεί να είναι μόνο ΠΟΠ, όλοι οι έλεγχοι θα γίνονται από το Υπουργείο Γεωργίας και τον οργανισμό bureau veritas. Στη σύσκεψη συζητήσαμε πώς θα μεταβούμε από τη σημερινή στη νέα διαδικασία.

Από τους αγελαδοτρόφους παρουσιάστηκαν οι θέσεις και εκτιμήσεις τους και για τους προβληματισμούς τους υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές, υπάρχουν επιλογές που οδηγούν στην αξιοποίηση όλων των ποσοτήτων του παραγόμενου γάλακτος στον τόπο μας και αυτό που επιθυμεί και ο Πρόεδρος και η Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη είναι να αξιοποιηθεί όλη η ποσότητα παραγόμενου γάλακτος με όλους τους εναλλακτικούς τρόπους στη διάθεση μας και παράλληλα να κατοχυρωθεί το χαλούμι ως ένα καθαρά κυπριακό προϊόν που δεν θα μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Και η πιο ισχυρή προστασία παρέχεται μέσα από τον κανονισμό κατοχύρωσης του ως προϊόν ΠΟΠ».

Πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Εμπορίου είναι στη διάθεση των αγελαδοτρόφων για προώθηση στο εξωτερικό των προϊόντων τους, ενώ καταλήγοντας ανέφερε πως «όταν υπάρχει καλή θέληση μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που προκύπτουν και τα οφέλη από την κατοχύρωση είναι πολλαπλάσια».  

ΑΤ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Ιουλίου 2022 - 14:21

Πηγή: ΓΤΠ

Τελευταιες Ειδησεις

13 Αυγούστου
«Aκρως απόρρητα» έγγραφα στο σπίτι του Τραμπ βρήκε το FBI
08:35
Ρωσία: «Προειδοποιεί» τις ΗΠΑ να μην τη συμπεριλάβει στον κατάλογο των κρατών που «υποστηρίζουν την τρομοκρατία»
07:48
Πιθανή συνάντηση προέδρου Κίνας με Μπάιντεν τον Νοέμβριο
07:15
Ουκρανία: Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκατρείς τραυματίστηκαν από ρωσικούς βομβαρδισμούς
07:11
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 13/08/2022
06:58
Σημαντική αύξηση στις εισαγωγές ρωσικών αγαθών στη Γερμανία παρά τις αυστηρές κυρώσεις προς τη Μόσχα
06:50
S&P – Fitch Ratings: Κήρυξαν την Ουκρανία σε κατάσταση επιλεκτικής χρεοκοπίας
06:37
Παγκόσμια κατακραυγή προκάλεσε η δολοφονική επίθεση κατά του διάσημου συγγραφέα Σαλμάν Ρούσντι
06:03
12 Αυγούστου
Πηλείδου: "Η κυβέρνηση στηρίζει τις προσπάθειες των Λευκάρων για αναζωογόνηση"
21:46
Στ. Πέτσας: "Η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο και απειλεί με casus belli"
21:33
Ισπανία και Πορτογαλία αναμένουν πράσινο φως από τη Γαλλία για τον αγωγό φυσικού αερίου της Ιβηρικής
20:30
Απεβίωσε o αγωνιστής της ΕΟΚΑ Αντώνης Σεντώνας
20:18
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand