Αύξηση κατά 34% των κρουσμάτων κορονοϊού σε χώρες της Ευρώπης σε σχέση με προηγούμενη εβδομάδα, λέει η Στέλλα Κυριακίδου

Στο 34% φθάνει σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων κορωνοϊού σε σχέση με την προηγούμενη βδομάδα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, σε Κύπριους δημοσιογράφους που καλύπτουν τις εργασίες της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο.

Η κα. Κυριακίδου είπε πως αναμένει μέχρι τις 17-18 Ιουλίου νέα σύσταση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) προς όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ για το τι πρέπει να κάνουν άμεσα με βάση τα επιστημονικά δεδομένα.

Τόνισε την ανάγκη να είμαστε σε επιφυλακή και παράλληλα να προετοιμαζόμαστε για το επόμενο Φθινόπωρο, σημειώνοντας πως τα κράτη μέλη θα πρέπει από τώρα να ενισχύσουν την επιτήρηση, τα συστήματα υγείας τους και τη συνολική ετοιμότητά τους.

Η κα. Κυριακίδου επεσήμανε πως «είμαστε σε συνεχή επαφή με τους κατασκευαστές εμβολίων, και έχουμε αναπροσαρμόσει τα συμβόλαια μας για να ευθυγραμμίσουμε ζήτηση και προσφορά, για να αποφευχθεί η σπατάλη δόσεων».

Ανέφερε πως ο Σεπτέμβριος θα είναι πιθανόν ο μήνας στον οποίο θα είμαστε σε θέση να εγκρίνουμε τα πρώτα επικαιροποιημένα  εμβόλια, που θα στοχεύουν στις νέες μεταλλάξεις.

Επεσήμανε ακόμη την ανάγκη για συνέχιση των εμβολιασμών, σημειώνοντας πως υπάρχει επάρκεια εμβολίων.

Σημείωσε πως σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ECDC το ποσοστό των κρουσμάτων σε ηλικίες άνω των 65 σημειώνει αύξηση σε 21 από τις 26 χώρες που δίνουν σχετικά στοιχεία.

Περίθαλψη Ουκρανών στην ΕΕ

---------------------------

Η κα. Κυριακίδου ανέφερε ακόμη πως πάνω από 760 Ουκρανοί ασθενείς που χρειάζονται θεραπεία και περίθαλψη έχουν πλέον μεταφερθεί σε νοσοκομεία της ΕΕ, χάρη στους μηχανισμούς αλληλεγγύης της ΕΕ και τη γενναιοδωρία των κρατών μελών και εταίρων του ΕΟΧ.

Πολλοί από αυτούς τους ασθενείς, συχνά παιδιά, χρειάζονται φροντίδα για εγκαύματα ή προσθετικά υλικά, σημείωσε, προσθέτοντας πως η Ουκρανία επιθυμεί να δημιουργήσει έναν χώρο κατασκευής προσθετικών υλικών στην Ουκρανία, και χρειάζονται τη συνεισφορά μας.

Αυτή είναι η πραγματική ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην πράξη. Η ΕΕ κινητοποίησε μια πρωτοφανούς κλίμακας και ταχύτητας βοήθεια για τη στήριξη και την προστασία της Ουκρανίας και του λαού της. Η Ουκρανία μπορεί να συνεχίσει να βασίζεται στη στήριξη της ΕΕ, διαβεβαίωσε η κα. Κυριακίδου.

Είπε ακόμη πως «μαζί με τα κράτη μέλη, έχουμε παράσχει περισσότερους από 42.000 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων φαρμάκων και ιατρικού υλικού, προσωρινών καταλυμάτων αλλά και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης».

Ακόμη σημείωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινητοποίησε 9 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα EU4Health για να βοηθήσει τα άτομα που εγκαταλείπουν την Ουκρανία και χρειάζονται επειγόντως υποστήριξη ψυχικής υγείας και μετατραυματική υποστήριξη.

Κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά

------------------------------

Η κα. Κυριακίδου αναφέρθηκε εξάλλου στην αύξηση που παρατηρείται στις περιπτώσεις ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε παιδιά.

Όπως ανέφερε έχουν καταγραφεί από τον ΠΟΥ 650 πιθανές περιπτώσεις παγκοσμίως - μέχρι τις 26 Μαΐου σε 33 χώρες.  

Μέχρι τις 16 Ιουνίου 2022, έχουν αναφερθεί 449 κρούσματα σε 20 χώρες της Ευρώπης, επεσήμανε η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων.

Η κα. Κυριακίδου σημείωσε πως τα στοιχεία σχετικά με τη μετάδοση παραμένουν ασαφή και είπε πως το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων, σε στενή συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), έχουν δημιουργήσει ένα σύστημα επιτήρησης με βάση τα περιστατικά με κοινό ορισμό των περιστατικών και πρωτόκολλο αναφοράς για να αναφέρουν οι χώρες τα περιστατικά.

Εξάλλου, η κα. Κυριακίδου σημείωσε πως οι υποθέσεις που σχετίζονται με παρενέργειες από τα εμβόλια COVID-19 δεν υποστηρίζονται επί του παρόντος, καθώς τα περισσότερα από τα παιδιά που προσβλήθηκαν δεν έλαβαν αυτά τα εμβόλια.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Ιουλίου 2022 - 19:31

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

19 Μαρτίου
Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Ενδεικτικές των προθέσεων της Αγκύρας οι δηλώσεις Ερντογάν
10:57
Αθήνα: Πρόδηλη στρέβλωση της ιστορικής αλήθειας οι δηλώσεις Ερντογάν για την Κύπρο
10:36
Εντός του έτους νομοσχέδιο το οποίο θα διέπει τη δημιουργία πανεπιστημιακών κλινικών
09:48
Μεγάλες ζημίες προκλήθηκαν από τη χθεσινή θεομηνία
09:14
Έτοιμο το "Τζένιφερ" να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια 500 τόνων στη Γάζα
08:53
Υπουργός Ενέργειας: Εφικτή η ολοκλήρωση του τερματικού στο Βασιλικό
08:48
Τρία οχήματα καταστράφηκαν ολοσχερώς από φωτιά στη Γεροσκήπου
08:38
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
06:48
ΗΠΑ: Νεκρός ο Μαρουάν Ίσα - Το «Νο3» του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς
06:38
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν πυραύλους και drones των Χούθι
06:15
Βρυξέλλες: Βοήθεια ύψους 5 δισ. ευρώ στην Ουκρανία ενέκριναν οι Υπουργοί Εξωτερικών
06:02
Το Ισραήλ προχώρησε σε νέα αεροπορικά πλήγματα στη Συρία
05:56
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.