Χρέος στην παρακαταθήκη του Γλαύκου Κληρίδη η εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Διαβεβαιώνοντας πως ο ίδιος θα εργαστεί άοκνα για την εξεύρεση λύση του Κυπριακού, μέχρι τη λήξη της θητείας του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ανέφερε πως αποτελεί χρέος στην παρακαταθήκη του πρώην Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη, του «καλού καραβοκύρη της Κύπρου».

Σε χαιρετισμό του κατά την τελετή αποκαλυπτηρίων γλυπτού εις μνήμη του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, στο ομώνυμο πάρκο της οδού Αμερικάνας, στη Γερμασόγεια, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως ο Γλαύκος Κληρίδης αποτέλεσε μια  ιστορική προσωπικότητα που καταξιώθηκε, αναγνωρίστηκε και εκτιμήθηκε από συναγωνιστές και αντιπάλους σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.

«Ενός καταξιωμένου ηγέτη, που άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του παραδείγματός του στην πολιτική ζωή του τόπου, μέσα από το ήθος, τη μετριοπάθεια και τον αγνό πατριωτισμό που τον διέκρινε», συμπλήρωσε.

Συγχαίροντας τον αείμνηστο τέως Δήμαρχο Γερμασόγειας Ανδρέα Γαβριηλίδη και τον νυν Δήμαρχο, Κυριάκο Ξυδιά, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε πως η πρωτοβουλία αυτή του Δήμου, πρωτίστως τιμά το ήθος και τη φιλοσοφία που χαρακτήριζε την πολιτική δράση του Γλαύκου Κληρίδη, αλλά και τις πανανθρώπινες αξίες της ελευθερίας, της ειρήνης και της δημοκρατίας τις οποίες υπηρέτησε με πάθος.

«Γιατί εάν κάτι χαρακτήρισε ως άνθρωπο τον Γλαύκο Κληρίδη είναι το γεγονός ότι υπήρξε ανέκαθεν μαχητής της δημοκρατίας και οραματιστής της ειρήνης» είπε και υπενθύμισε την συμμετοχή του στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ως πιλότος της Βρετανικής Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας, τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στον ξεσηκωμό κατά της αποικιοκρατίας, όσο και μετέπειτα, «ως κορυφαίος πρωτεργάτης και στυλοβάτης της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι ο Γλαύκος Κληρίδης, «στις πέντε και πλέον δεκαετίες πολιτικής του πορείας, μέσα από τις ικανότητες, τη σύνεση, το μέτρο, τη διορατικότητα, τη γενναιότητα στις αποφάσεις και την τόλμη που τον χαρακτήρισαν, υπήρξε ο καλός καραβοκύρης της Κύπρου».

Ο Γλαύκος Κληρίδης, συνέχισε, άφησε πίσω του μια παρακαταθήκη «υποδεικνύοντας ως χρέος να εργαστούμε με σθένος, προτάσσοντας πάντοτε την εθνική ενότητα και ομοψυχία, προκειμένου να πετύχουμε την επανένωση της πατρίδας μας και την απαλλαγή της από την κατοχή».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε για την «κοινή και αποφασιστική μου βούληση, κοινή με τους οραματισμούς του Γλαύκου Κληρίδη, του πολιτικού μου μέντορα».

«Τη βούληση και την αποφασιστικότητα να συνεχίσω να εργάζομαι μέχρι λήξεως της θητείας μου άοκνα, για την εξεύρεση μιας λύσης που να σέβεται την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, την ασφάλεια του Κυπριακού Ελληνισμού, που δεν θα παραγνωρίζει τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων, αλλά θα διασφαλίζει μια πραγματικά ευρωπαϊκή χώρα», συμπλήρωσε.

Συνεχάρη, επίσης, τον γλύπτη Φίλιππο Γιαπάνη, «ο οποίος μέσα από τα σύμβολα που επέλεξε να αποτυπώσει στο γλυπτό, πέτυχε να αποδώσει εναργώς την αγάπη αυτή που διέκρινε τον Γλαύκο Κληρίδη για την πατρίδα, τη γη, τη θάλασσα και τους ανθρώπους της, η οποία υπήρξε ο γνώμονας της δικής του διαδρομής».

Το γλυπτό, κατέληξε στον χαιρετισμό του ο ΠτΔ, θα υπενθυμίζει στον καθένα, ως φάρο της δικής μας πορείας, το παράδειγμα του Γλαύκου Κληρίδη ως αγνού ευπατρίδη πολιτικού, ως ανθρώπου με προσήλωση σε υψηλά ιδανικά, αρχές και αξίες.

Ι.Ν

Τελευταία Ενημέρωση: 02 Ιουλίου 2022 - 18:25

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Σε μονόωρη στάση εργασίας κατήλθε το προσωπικό του ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.