Mε 53 αθλητές στους 22ους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες του Μπέρμιγχαμ η Κύπρος

Με 53 αθλητές, 34 Άνδρες και 19 Γυναίκες, από 12 αθλητικές Ομοσπονδίες θα συμμετάσχει η Κύπρος στους 22ους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες, που θα πραγματοποιηθούν στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας από 28 Ιουλίου μέχρι 8 Αυγούστου 2022.

Σε δημοσιογραφική Διάσκεψη στην ΚΟΕ, παρουσιάστηκε σήμερα η κυπριακή αποστολή, και στόχος, όπως τονίστηκε, είναι η καλύτερη δυνατή παρουσία.

Ο αριθμός των 43 αθλητών δόθηκε στην Κύπρο βάσει των αποτελεσμάτων των προηγούμενων διοργανώσεων και της κατάταξης που είχε η Κύπρος, ενώ οι αθλητές της Άρσης Βαρών, του Μπιτς Βόλεϊ, και της Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης, εξασφάλισαν τη συμμετοχή μέσω αγώνων πρόκρισης. Στους αγώνες θα λάβουν μέρος για πρώτη φορά στην ιστορία περισσότεροι από 5.000 αθλητές από 71 χώρες και περιοχές που συγκροτούν την Επιτροπή Κοινοπολιτειακών Αγώνων (Commonwealth Games Federation – CGF).

Για πρώτη φορά στην ιστορία των Κοινοπολιτειακών, θα γίνουν αγωνίσματα παρα-αθλημάτων και η χώρα μας θα συμμετάσχει με έναν αθλητή, τον Παντελή Καΐλή στην Παρα-Επιτραπέζια Αντισφαίριση.

Η αποστολή της Κυπριακής Επιτροπής Κοινοπολιτειακών Αγώνων θα έχει ως Αρχηγό Αποστολής το Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής και Μέλος της Κυπριακής Επιτροπής Κοινοπολιτειακών Αγώνων (ΚΕΚΑ) Γιώργο Παπαγεωργίου και Βοηθούς Αρχηγούς Αποστολής, τους Διοικητικούς Λειτουργούς της ΚΟΕ Γιώργο Παναγίδη και Μάριο Προκοπίου.

Ο Πρόεδρος της ΚΟΕ, Γιώργος Χρυσοστόμου, στον χαιρετισμό στην διάσκεψη είπε πως η Κυπριακή Επιτροπή Κοινοπολιτειακών Αγώνων συγκρότησε την αποστολή της για τους αγώνες έχοντας ως γνώμονα την καλύτερη δυνατή αγωνιστική παρουσία.

Σημείωσε πως το γεγονός ότι αφαιρέθηκε από το πρόγραμμα τo άθλημα της Σκοποβολής το οποίο επρόκειτο αρχικά να διεξαχθεί στην Ινδία, αλλά τελικά ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας, σίγουρα αφαιρεί από την κυπριακή αποστολή κάποιες από τις μεγάλες ελπίδες για διάκριση σε αυτούς τους αγώνες, ωστόσο η ΚΟΕ παραμένει αισιόδοξη ότι θα υπάρξουν και πάλι διακρίσεις και θα συνεχιστεί η ανοδική αγωνιστική πορεία.

Ο κ. Χρυσοστόμου τόνισε πως η νίκη, το βάθρο, το μετάλλιο, δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός για τους αθλητές, είναι όμως ένα θεμιτός υψηλός στόχος. Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η εξωαγωνιστική τους συμπεριφορά θα είναι υποδειγματική και θα τιμήσει για άλλη μια φορά την Κύπρο και θα κάνει περήφανη την κυπριακή παροικία της Αγγλίας.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της ΚΟΕ ευχαρίστησε τους συνεργάτες του στο Εκτελεστικό Συμβούλιο και το προσωπικό της ΚΟΕ και ιδιαίτερα στον Αρχηγό αποστολής Γιώργο Παπαγεωργίου που συντονίζει εδώ και καιρό τις προετοιμασίες, όπως και τα άλλα μέλη της αποστολής, όπως τους γιατρούς και τα μέλη των ΜΜΕ που θα καλύψουν τη διοργάνωση. Επίσης ευχαρίστησε τις Αθλητικές Ομοσπονδίες, τον Υπουργό Παιδείας Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομο Προδρόμου για τη στήριξη, τον Υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη, που συνέβαλε αποφασιστικά στην απρόσκοπτη λειτουργία της ΚΟΕ.

Επίσης, αναφέρθηκε στους χορηγούς της ΚΟΕ, τον Πλατινένιο χορηγό την ΟΠΑΠ Κύπρου, τους Χρυσούς χορηγούς την Τράπεζα Κύπρου και την Logicom, τους Ασημένιος χορηγούς την Medochemie, την Allianz και την Χαραλαμπίδης Κρίστης, τον Χορηγό Επικοινωνίας την Cablenet, την Deloitte, την ΤΟΥΟΤΑ και τον Όμιλο Βιοϊατρική. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην Βιοϊατρική που ανταποκρίθηκε άμεσα και θα παρέχει δωρεάν σε όλα τα Μέλη της αποστολής το PCR test που ζήτησαν έκτακτα οι διοργανωτές για να επιτραπεί η είσοδος στην χώρα και η συμμετοχή στους αγώνες.

Ο Πρόεδρος του ΚΟΑ, είπε μεταξύ άλλων στον δικό του χαιρετισμό ότι οι Κοινοπολιτειακοί Αγώνες έχουν τη σημαντικότητα τους για την Κύπρο και τον κυπριακό αθλητισμό από τη στιγμή που αποτελούν τους δεύτερους πιο σημαντικούς Αγώνες στον κόσμο, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο ΚΟΑ είπε, προσβλέπει στους Αγώνες αυτούς, λόγω του ότι από το 1978 που η Κύπρος συμμετείχε για πρώτη φορά, οι επιτυχίες της αυξάνονται σταθερά, με αποκορύφωμα τους Κοινοπολιτειακούς του 2018, όταν κατέλαβε την 10η θέση από τις 71 χώρες στον πίνακα των μεταλλίων, κερδίζοντας 8 χρυσά, ένα αργυρό και τρία χάλκινα μετάλλια.

Με δεδομένη αυτή τη μεγάλη επιτυχία, είπε ο κ. Μιχαηλίδης, οι προσδοκίες για τους φετινούς Αγώνες είναι πολύ ψηλές για τους αθλητές, και εξέφρασε την πίστη όλων στην Κύπρο στο ταλέντο και την αφοσίωση στους 53 Κύπριους αθλητές που θα λάβουν μέρος.

Ο ΚΟΑ αναγνωρίζει και εκτιμά την συνεργασία που υπάρχει στον τομέα του αθλητισμού μεταξύ όλων των φορέων, είπε, σημειώνοντας πως αυτό αποτελεί το σημαντικότερο στοιχείο για επίτευξη του κοινού οράματος για κυπριακό αθλητισμό υψηλού επιπέδου. Διαβεβαίωσε, τέλος, πως ο ΚΟΑ θα είναι στο πλευρό των αθλητών για όποια βοήθεια χρειαστούν.

«Γρηγορότερα, ψηλότερα, δυνατότερα. Αυτό το τρίπτυχο έχουμε θέσει σαν στόχο με γνώμονα πάντα τις τρεις Ολυμπιακές Αξίες και Αρχές, Σεβασμός, Φιλία, Αριστεία», είπε στον δικό του χαιρετισμό ο Αρχηγός Αποστολής Γιώργος Παπαγεωργίου, τονίζοντας πως ως ΚΟΕ ασπάζονται τις πιο πάνω αξίες όχι μόνο κατά την διάρκεια των αποστολών στο εξωτερικό αλλά και στην καθημερινή λειτουργία της ΚΟΕ.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Παπαγεωργίου σημείωσε πως σαν επακόλουθο της χρηστής διοίκησης και της διαφανούς διακυβέρνησης της ΚΟΕ, όλα τα έξοδα που προέκυψαν στις τρεις αποστολές της ΚΟΕ στο εξωτερικό το 2022, καλύφθηκαν από τις χορηγίες των συνεργατών της.

Ο κ. Παπαγεωργίου αναφέρθηκε ονομαστικά και ευχαρίστησε τους συνεργάτες στην ΚΟΕ, Νίκο Σοφιόπουλο, Γιώργο Παναγίδη, Μάριος Προκοπίου, Μιχάλη Κυλίλη, Γιώργο Γεωργίου και Χρίστο Χριστοδουλίδη.

Ο Αναπληρωτής Ύπατος Αρμοστής της Βρετανίας Ben Rowlings αναφέρθηκε αρχικά στην ιστορία των Κοινοπολιτειακών Αγώνων, είπε πως το Μπέρμιγχαμ είναι μια εξαιρετική πόλη, η δεύτερη μεγαλύτερη στην Αγγλία, βρίσκεται στην καρδιά της χώρας και είναι ο τόπος πολλών Κυπρίων.

Οι Κοινοπολιτειακοί Αγώνες, όπως σημείωσε, είναι γνωστοί ως και οι Αγώνες Φιλίας και στο Μπέρμιγχαμ θα βρείτε από τους πιο φιλικούς και φιλόξενους ανθρώπους στην καρδιά της βιομηχανικής περιοχής της Αγγλίας. Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η κυπριακή αποστολή θα απολαύσει ότι έχει να προσφέρει η πόλη και η ευρύτερη περιοχή, πέραν των Αγώνων.

Οι Αγώνες Μπέρμιγχαμ 2022 θα είναι η πιο μεγάλη αθλητική και παρααθλητική διοργάνωση στην ιστορία των Κοινοπολιτειακών Αγώνων, και θα είναι η πρώτη μεγάλη διοργάνωση πολλαπλών αθλημάτων με περισσότερα μετάλλια για τις γυναίκες παρά για τους άνδρες, είπε.

Η σημαιοφόρος Ζωή Κωνσταντοπούλου, στο δικό της σύντομο χαιρετισμό, σημείωσε πως πρόκειται για μια τεράστια διοργάνωση που δίνει την ευκαιρία στους αθλητές της Κύπρου να δείξουν το ταλέντο και την επένδυση που κάνει η χώρα στον αθλητισμό, σε συνεργασία με τον ΚΟΑ και την ΚΟΕ.

«Όλοι οι αθλητές είμαστε έτοιμοι και πολύ ενθουσιασμένοι για τους Αγώνες, να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να έχουμε όσες πιο πολλές διακρίσεις μπορούμε και να κερδίσουμε όσα πιο πολλά μετάλλια γίνεται», είπε και ευχήθηκε καλή επιτυχία σε ολόκληρη την αποστολή.

Ο Βοηθός Αρχηγός Αποστολής Γιώργος Παναγίδης, αναφέρθηκε στην αποστολή των αθλητών.

Η κυπριακή αποστολή ανά άθλημα είναι:

Κολύμβηση

Χρήστος Μανώλη ( Αθλητής), Μάρκος Ιακωβίδης ( Αθλητής), Φίλιππος Ιακωβίδης ( Αθλητής), Σοφοκλής Μουγής ( Αθλητής), Παναγιώτης Πανάρετος ( Αθλητής), Άννα Χατζηλοίζου ( Αθλήτρια), Γιώργος Χατζηλοΐζου ( Προπονητής), Γιώργος Μυλωνάς ( Προπονητής)

Ενόργανη Γυμναστική

Μάριος Γεωργίου ( Αθλητής), Ηλίας Γεωργίου ( Αθλητής), Σωκράτης Πηλακούρης ( Αθλητής), Γιώργος Άγγονας (Αθλητής), Μιχάλης Χαρή ( Αθλητής), Τατιάνα Μπατσουρίνα ( Αθλήτρια), Μιχαλάκης Κυλίλης ( Υπεύθυνος Ομάδας), Παναγιώτης Πετρίδης ( Προπονητής), Παναγιώτης Σιήππης ( Προπονητής), Πλάμεν Πέτροφ ( Προπονητής), Αθηνά Κωνσταντίνου ( Φυσιοθεραπεύτρια)

Ρυθμική Γυμναστική

Άννα Σοκόλοβα ( Αθλήτρια), Αναστασία Πίγγου ( Αθλήτρια), Νεοφύτα Μαυρικίου ( Αθλήτρια), Χρυσταλλένη Τρικωμίτη ( Προπονήτρια)

Τζούντο

Γεώργιος Μπαρτζιασβίλι ( Αθλητής), Γιάννης Αντωνίου ( Αθλητής), Ντάτο Ματσουκάτοβ ( Αθλητής), Οδυσσέας Γεωργάκης ( Αθλητής), Πέτρος Χριστοδουλίδης ( Αθλητής), Σοφία Ασβεστά ( Αθλήτρια), Χριστόδουλος Χριστοδούλου ( Προπονητής)

Ποδηλασία

Ανδρέας Μιλτιάδης ( Αθλητής), Αλέξανδρος Αγρότης ( Αθλητής), Χρήστος Φιλοκύπρου ( Mountain Bike), Άντρη Χριστοφόρου ( Αθλήτρια), Μιχάλης Χατζηιωάννου ( Προπονητής), Αναστάσιος Κουρπέτης ( Προπονητής), Μάριος Αθανασιάδης ( Τεχνικός)

Μπάτμιντον

Ελένη Χριστοδούλου ( Αθλήτρια), Εύα Καττιρτζή ( Αθλήτρια), Farzad Shah Bin Misfahul Muner (Προπονητής) 

Πυγμαχία

Ραφαήλ Πάφιος ( Αθλητής), Οδυσσέας Ατματζίδης ( Αθλητής), Ανδρέας Ιωάννου ( Προπονητής)

Στίβος

Φίλιππα Φωτοπούλου ( Αθλήτρια), Ολίβια Φωτοπούλου ( Αθλήτρια), Χρυστάλλα Κυριάκου ( Αθλήτρια), Απόστολος Παρέλλης ( Αθλητής), Μίλαν Τραίκοβιτς ( Αθλητής), Αλέξανδρος Πουρσανίδης ( Αθλητής), Χριστόφορος Γενεθλή ( Αθλητής), Ανδρονίκη Λαδά ( Αθλήτρια), Χρήστος Ταμανής ( Αθλητής), Δέσποινα Χαραλάμπους ( Αθλήτρια), Νίκανδρος Στυλιανού ( Αθλητής), Ναταλία Χριστοφή ( Αθλήτρια), Γιώργος Γεωργίου ( Υπεύθυνος ομάδας), Αντώνης Γιανουλλάκης ( Προπονητής), Κώστας Σταθελάκος ( Προπονητής), Γιώργος Ανδρέου ( Προπονητής), Σάββας Πανάβογλου ( Φυσιοθεραπευτής)

Επιτραπέζια Αντισφαίριση

Μάριος Γιάγκου ( Αθλητής), Φωτεινή Μελετιέ ( Αθλήτρια), Adrian Simion (Προπονητής), Para Table Tennis, Παντελής Καιλής ( Αθλητής), Μάριος Μυλωνάς ( Προπονητής)

Beach Volley

Αντώνης Λιοτατής ( Αθλητής), Χαράλαμπος Ζορπής ( Αθλητής), Ζωή Κωνσταντοπούλου ( Αθλήτρια), Erica Nystrom (Αθλήτρια), Λίνος Πετρίδης (Συνοδός), Αναστάσιος Χανδρινός ( Προπονητής)

Πάλη

Αλέξιος Καουσλίδης ( Αθλητής), Χαράλαμπος Χοίρας ( Αθλητής), Ορέστης Λεωνίδης (Προπονητής)

Άρση Βαρών

Αντώνης Μαρτασίδης ( Αθλητής), Ρόης Πολυδώρου ( Προπονητής)

Τρίαθλο

Παναγιώτης Αντωνίου ( Αθλητής), Σταύρη Περικλέους ( Αθλήτρια), Χρήστος Χρήστου ( Προπονητής)

Ο Πίνακας των αθλημάτων/αθλητών όπου θα υπάρξει κυπριακή συμμετοχή είναι ο ακόλουθος:

Αποστολή Αθλητών

Κυπριακής Επιτροπής Κοινοπολιτειακών Αγώνων

“Birmingham 2022”

Α/Α       Άθλημα                                                            Άνδρες              Γυναίκες              Σύνολο

1.           Άρση Βαρών                                                           1                         -                    1

2.1         Ενόργανη Γυμναστική                                           5                         1                         6

2.2         Ρυθμική Γυμναστική                                            -                         3                         3

3.1         Επιτραπέζια Αντισφαίριση                                   1                         1                         2

3.2         Πάρα- Επιτραπέζια Αντισφαίριση                           1                         -                        1

4.           Κολύμβηση                                                         5                       1                         6

5.           Μπάτμιντον                                                            -                       2                         2

6.           Μπιτς Βόλεϊ                                                           2                        2                         4

7.           Πάλη                                                                        2                         -                         2

8.           Ποδηλασία                                                            3                        1                          4

9.           Πυγμαχία                                                               2                           -                       2

10.         Στίβος                                                                      6                          6                       12

11.         Τζούντο                                                                    5                           1                        6

12.         Τρίαθλο                                                                   1                          1                        2

Σύνολο                                                                  34                          19                     53

Η τελετή έναρξης των αγώνων θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 28 Ιουλίου στο Alexander Stadium (21.00-00.30 ώρα Κύπρου). Το στάδιο τα οποίο θα φιλοξενήσει και τα αγωνίσματα του Στίβου είναι χωρητικότητας 18.000 θέσεων, όμως με την προσθήκη πτυσσόμενων κερκίδων η χωρητικότητα του κατά τη διάρκεια των αγώνων θα αυξηθεί στις 30.000. Στο Alexander Stadium θα πραγματοποιηθεί και η τελετή λήξης τη Δευτέρα 8 Αυγούστου (22.00 – 00.00 ώρα Κύπρου).

Τελευταία Ενημέρωση: 19 Ιουλίου 2022 - 15:37

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

19 Μαρτίου
Τμήμα Μετεωρογίας-2ο Δελτίο Καιρού 19/3/2024
11:21
Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Ενδεικτικές των προθέσεων της Αγκύρας οι δηλώσεις Ερντογάν
10:57
Αθήνα: Πρόδηλη στρέβλωση της ιστορικής αλήθειας οι δηλώσεις Ερντογάν για την Κύπρο
10:36
Εντός του έτους νομοσχέδιο το οποίο θα διέπει τη δημιουργία πανεπιστημιακών κλινικών
09:48
Μεγάλες ζημίες προκλήθηκαν από τη χθεσινή θεομηνία
09:14
Έτοιμο το "Τζένιφερ" να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια 500 τόνων στη Γάζα
08:53
Υπουργός Ενέργειας: Εφικτή η ολοκλήρωση του τερματικού στο Βασιλικό
08:48
Τρία οχήματα καταστράφηκαν ολοσχερώς από φωτιά στη Γεροσκήπου
08:38
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
06:48
ΗΠΑ: Νεκρός ο Μαρουάν Ίσα - Το «Νο3» του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς
06:38
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν πυραύλους και drones των Χούθι
06:15
Βρυξέλλες: Βοήθεια ύψους 5 δισ. ευρώ στην Ουκρανία ενέκριναν οι Υπουργοί Εξωτερικών
06:02
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.