Επανενεργοποίηση του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ ύστερα από αναστολή 10 ετών

Οι Υπουργοί εξωτερικών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν ομόφωνα την επανέναρξη των εργασιών του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ, που είχαν διακοπεί το 2013 με πρωτοβουλία της τότε ισραηλινής κυβέρνηση υπό τον Βενιαμίν Νετανιάχου.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο των εργασιών του Συμβουλίου Σύνδεσης πραγματοποιούνται τακτικές συναντήσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων των δύο πλευρών για ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, ως επίσης και για την παρακολούθηση της πορείας των συμφωνιών που υπέγραψαν και τελούν σε ισχύ – όπως π.χ. για ζητήματα εμπορίου, τεχνολογίας ή ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής κ.λπ.

Η τελευταία συνάντηση ΕΕ-Ισραήλ είχε πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο του 2012. Έκτοτε όμως, και από το έτος 2013, η ισραηλινή πλευρά αποφάσισε να διακόψει τις διμερείς συναντήσεις της με την ΕΕ στο πλαίσιο του Συμβουλίου Σύνδεσης, επειδή οι Βρυξέλες αποφάσισαν ότι η ισχύς των διμερών συμφωνιών Ισραήλ-ΕΕ δεν δύνανται να τυγχάνουν εφαρμογής σε περιοχές που ετέθησαν υπό ισραηλινό έλεγχο από τον Πόλεμο των Έξι Ημερών του 1967 έως και σήμερα.

Όπως μεταδίδει η κρατική ισραηλινή τηλεόραση επικαλούμενη ισραηλινές διπλωματικές πηγές, από τότε που είχε αναλάβει καθήκοντα Υπουργού Εξωτερικών ο νυν υπηρεσιακός Πρωθυπουργός της χώρας, Γιαΐρ Λαπίντ, είχε θέσει σε ύψιστη προτεραιότητα την επανενεργοποίηση του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης της ΕΕ, ο Λαπίντ χαιρέτισε την εξέλιξη δηλώνοντας μεταξύ άλλων ότι «το γεγονός πως 27 Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισαν ομόφωνα την ενίσχυση των οικονομικών και πολιτικών σχέσεων με το Ισραήλ αποτελεί απόδειξη της πολιτικής ισχύος του Ισραήλ και την ικανότητα της κυβέρνησης να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες με διεθνείς οργανισμούς».

Όπως έγινε γνωστό στα ισραηλινά ΜΜΕ, η πρώτη συνάντηση υψηλόβαθμων στελεχών ΕΕ-Ισραήλ στο πλαίσιο της επανέναρξης των εργασιών του Συμβουλίου Σύνδεσης πρόκειται να πραγματοποιηθεί πριν τις πρόωρες εκλογές που θα διεξαχθούν στο Ισραήλ την 1η Νοεμβρίου 2022. Ωστόσο, ανάμικτες είναι οι εκτιμήσεις που εκφράζονται από τον ισραηλινό Τύπο σχετικά με την επανενεργοποίηση του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ. Συγκεκριμένα, η εφημερίδα ΧαΆρετς, σε σχετικό της σχόλιο, αποτιμά την εξέλιξη ως μία ενθαρρυντική εξέλιξη για τις σχέσεις του Ισραήλ με την Ευρώπη, ικανή να πρσδώσει ώθηση στην εικόνα του Γιαΐρ Λαπίντ στο εσωτερικό της χώρας, ως ένας πολιτικός που προωθεί θετικά το Ισραήλ σε διεθνές διπλωματικό επίπεδο. Από την άλλη όμως, τονίζει η εφημερίδα, σε περίπτωση κατά την οποία η Ευρώπη εμμείνει στην άποψή της περί της μη εφαρμογής των διμερών συμφωνιών σε περιοχές που βρίσκονται υπό ισραηλινό έλεγχο από τον Πόλεμο του 1967 μέχρι σήμερα, είναι πιθανόν να δημιουργήσουν επικρίσεις κατά του Λαπίντ εκ μέρους της δεξιάς αντιπολίτευσης, κατηγορώντας τον για ενδοτικότητα.

Σ.Ο

Τελευταία Ενημέρωση: 19 Ιουλίου 2022 - 08:24

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
22:00
Πυραύλοι από τις ΗΠΑ μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ, μέσω Κύπρου
21:41
Στο χείλος του γκρεμού η Μέση Ανατολή, τονίζει ο Αντόνιο Γκουτέρες
21:22
Ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από Κυβέρνηση και ΕΕ η Βουλή
21:19
Τριτοκοσμικές συνθήκες στο Νοσοκομείο Τρόοδους, καταγγέλλει ο Διευθυντής του
19:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
19:19
Μείωση της βροχόπτωσης στην Κύπρο τις επόμενες δεκαετίες
19:12
Στην 'Αγκυρα πλέον η ευθύνη ανταπόκρισης για επόμενο βήμα, λέει ο Κόμπος
19:08
Ανησυχία για τον θάνατο ανθρώπων, οι οποίοι είχαν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών
17:53
Στις 13 Μαϊου η νέα συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, στην Άγκυρα
17:45
Διασπάθιση χρήματος και κατάχρηση εξουσίας διαπιστώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία στο ΥΠΕΞ
17:40
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ για σύμβαση, οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
17:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.