Θρίλερ με το ρωσικό αέριο: Στην κόψη του ξυραφιού η Ευρώπη για τον Nord Stream 1 – Μπροστά στο χειρότερο σενάριο η Ευρώπη

Κλίμα ανησυχίας για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης πυροδότησε η κίνηση της Ρωσίας να θέσει εκτός λειτουργίας τον «Nord Stream 1» για 10 ημέρες επικαλούμενη τις προγραμματισμένες ετήσιες εργασίες συντήρησης.

Στη Γερμανία ήδη προετοιμάζονται για το εφιαλτικό σενάριο, όπως χαρακτήρισε η κυβέρνηση το ενδεχόμενο η αναστολή της λειτουργίας του αγωγού φυσικού αερίου να είναι μόνιμη.

Η αγωνία των Γερμανών για τη διακοπή του Nord Stream 1

Οι εκκλήσεις στους πολίτες να εξοικονομήσουν φυσικό αέριο είναι συνεχείς, τους προετοιμάζουν για έναν δύσκολο χειμώνα. Το σενάριο γίνεται κάθε μέρα και πιο απειλητικό.

Δεν είναι μόνο το «κρύο ντουζ», που συνιστά ο «πράσινος» αντικαγκελάριος, Ρόμπερτ Χάμπεκ. Στα κολυμβητήρια μειώνεται η θερμοκρασία του νερού, δημόσιες υπηρεσίες και μεγάλοι ιδιοκτήτες ακινήτων κατεβάζουν τη θέρμανση, δήμοι και κοινότητες αναζητούν προληπτικά λύσεις για θερμαινόμενους χώρους το χειμώνα, να μεταφερθούν εκεί άνθρωποι που δεν θα έχουν θέρμανση.

Ενδεχόμενη παράταση της λειτουργείας των πυρηνικών αντιδραστήρων, που κλείνουν οριστικά στο τέλος του χρόνου, δεν βοηθά, η ατομική ενέργεια δεν μπορεί να ζεστάνει το χειμώνα τους Γερμανούς.

Την ίδια ώρα, η οικονομία απειλείται με έμφραγμα προειδοποιεί ο πρόεδρος του Συνδέσμου Χημικής Βιομηχανίας. Ειδικά η χημική βιομηχανία εξαρτάται απόλυτα από το φυσικό αέριο.

Το 90% της βιομηχανικής παραγωγής εξαρτάται από προϊόντα που προμηθεύει η χημική βιομηχανία

Όλα αυτά θα παίξουν ρόλο στις αποφάσεις για προτεραιοποίηση στο αέριο.

Νοσοκομεία, γηροκομεία και η θέρμανση για τους ανθρώπους έχουν προτεραιότητα.

Αλλά η πολιτική θα βρεθεί σε δύσκολα διλήμματα: να διασφαλίσει τη θέρμανση, ή τη δουλειά για να μπορούν οι πολίτες να πληρώνουν τη θέρμανση; Είναι μόνο ένα από αυτά τα διλήμματα.

Κομισιόν: Στις 20 Ιουλίου παρουσιάζεται το σχέδιο έκτακτης ανάγκης

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης προετοιμάζει η Κομισιόν για τα ενεργειακά το οποίο αναμένεται να παρουσιάσει την ερχόμενη εβδομάδα.

Στις 20 Ιουλίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει νέο σχέδιο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και την πιθανότητα πλήρους διακοπής του φυσικού αερίου από την πλευρά της Ρωσίας. Η Κομισιόν εξετάζει όλα ενδεχόμενα, ενώ μεταξύ των προτάσεων που βρίσκονται στο τραπέζι είναι το πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου σε περίπτωση πλήρους διακοπής του φυσικού αερίου. Να τονίσουμε ότι στη σύνοδο κορυφής του Μαΐου οι 27 ηγέτες κάλεσαν την επιτροπή να διερευνήσει με τους διεθνείς εταίρους τρόπους για τον περιορισμό των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της σκοπιμότητας εισαγωγής προσωρινών ανώτατων ορίων τιμών εισαγωγής, δηλαδή, πλαφόν, όπου χρειάζεται.

Το σχέδιο θωράκισης της Ελλάδας

Το ελληνικό plan B στην ενεργειακή τροφοδότηση και την αβεβαιότητα μετά το κλείσιμο του αγωγού Nord Stream παρουσίασε στην ΕΡΤ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας. Μάλιστα, τόνισε ότι το εθνικό σχέδιο περιλαμβάνει δύο άξονες και συγκεκριμένα την επάρκεια και τις προσιτές τιμές.

Την ώρα που η επισκευή μιας τουρμπίνας στον αγωγό Nord Stream γίνεται πρόσχημα για τη Gazprom να σταματήσει τη ροή αερίου η αγορά προεξοφλεί μόνιμη διακοπή παροχής και αυτό γίνεται αιτία εκτόξευσης της τιμής ενέργειας σε πρωτοφανή ύψη.

Η Ελλάδα, που εξαρτάται κατά 40% από το ρωσικό φυσικό αέριο προσπαθεί να θωρακιστεί από τον εξωτερικό ενεργειακό κίνδυνο

«Για αυτό έχουμε λάβει μια σειρά μέτρων ώστε στην περίπτωση που έχουμε συνολική διακοπή στις ροές να μπορέσουμε να το αντικαταστήσουμε με υγροποιημένο φυσικό αέριο το οποίο θα καταφθάσει με καράβια στην εγκατάσταση που έχουμε στη Ρεβυθούσα» είπε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Τα μέτρα σύμφωνα με τους αναλυτές μπορούν να λειτουργήσουν πυροσβεστικά, βραχυπρόθεσμα. Μεσοπρόθεσμα, για την διασφάλιση του ενεργειακού ανεφοδιασμόυ, προτείνουν γρήγορη μετάβαση στις ΑΠΕ και στην αποθήκευση.

Ο ενεργειακός αναλυτής «Green Tank» Νίκος Μάντζαρης ανέφερε: «Όταν συζητάμε για τον κίνδυνο άμεσης διακοπής τροφοδοσίας με αέριο προφανώς δεν υπάρχουν άμεσες επιλογές. οι νέες ΑΠΕ και οι νέες τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας απαιτούν χρόνο, ωστόσο δεν πρέπει η βραχυπρόθεσμες δυσκολίες να μας οδηγήσουν σε λάθη με μακροπρόθεσμες επιπτώσεις και τέτοια λάθη είναι η επιστροφή στο λιγνίτη και στις υποδομές αερίου»

Από τον Αύγουστο με την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής, στα τιμολόγια όλων των παρόχων, οι καταναλωτές θα γνωρίζουν, ξεκάθαρα, πόσο θα πληρώνουν για το ρεύμα και θα έχουν τη δυνατότητα -χωρίς ρήτρα αποχώρησης- να αλλάζουν πάροχο. Ενώ με τη φορολόγηση των υπερεσόδων των ενεργειακών παρόχων διασφαλίσθηκαν σε δυο μέρες 30 εκατ. ευρώ.

«Πολλές εκατοντάδες εκατ. ευρώ κάθε μήνα θα είναι. Τα ανακτούμε τα οδηγούμε στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και επιστρέφονται στους λογαριασμούς των νοικοκυριών. Να εξασφαλίσουμε προσιτές τιμές για τα νοικοκυριά και για τις επιχειρήσεις για το χειμώνα. Δεν μπορεί η Ευρώπη να κλείνει τα μάτια σε ένα τεράστιο πρόβλημα το οποίο απειλεί τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και ιδίως τα πιο ευάλωτα» σχολίασε ο Κώστας Σκρέκας.

Τώρα το ενδιαφέρον των καταναλωτών στρέφεται στις χρεώσεις ηλεκτρικού ρεύματος που θα ανακοινώσουν οι πάροχοι στις 25 Ιουλίου.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 12 Ιουλίου 2022 - 05:58

Πηγή: ΕΡΤ

Τελευταιες Ειδησεις

20 Απριλίου
Συνάντηση Ερντογάν με επικεφαλής πολιτικού γραφείου Χαμάς
18:55
Συναγερμός στο δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Δανίας
18:07
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 20 Απριλίου 2024
18:00
Εκδήλωση διαμαρτυρίας υπέρ των μεταναστών
17:00
Αύξηση στις αφίξεις τουριστών στην Κύπρο το πρώτο τρίμηνο του '24
16:55
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίου Καιρού 20/4/24
16:53
Επίθεση της Ουκρανίας με drones προκάλεσε πυρκαγιά σε αποθήκη καυσίμων
16:42
Ο Γεώργιος Σκαλιάς ειδικός σύμβουλος του Προέδρου για θέματα εκπαίδευσης
16:39
ΑΚΕΛ: Οι περιπτώσεις ψευδών δηλώσεων να διερευνηθούν πριν από τις εκλογές
16:39
Υπ.Δικαιοσύνης: Υπάρχουν ευθύνες για την απόδραση του υπόδικου
16:34
Μακραίνει η λίστα των θυμάτων στη Γάζα
15:46
Έλληνας Υπ.Άμυνας: Ο ελληνικός εναέριος χώρος θα καταστεί αδιαπέραστος
14:55
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.