Ο ΟΠΕΚ+ αναμένεται να διατηρήσει την πορεία του ως προς την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου

Οι μεγαλύτεροι παραγωγοί πετρελαίου με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία αναμένεται να επιμείνουν σε μια προαποφασισμένη αύξηση της παραγωγής την Πέμπτη, παρά τις εκκλήσεις για μεγαλύτερες αυξήσεις για την τιθάσευση των τιμών του αργού.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει επιδεινώσει τις ανησυχίες για τον εφοδιασμό με πετρέλαιο, στέλνοντας τις τιμές σε επίπεδα ρεκόρ φέτος.

Λίγο μετά την απαγόρευση της ΕΕ στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου λόγω της εισβολής, οι χώρες του ΟΠΕΚ+ συμφώνησαν στην τελευταία τους συνεδρίαση στις αρχές Ιουνίου να ανοίξουν τις στρόφιγγες περισσότερο από το αναμενόμενο.

Ωστόσο, οι τιμές εξακολουθούν να είναι υψηλές και οι αναλυτές λένε ότι δεν διαφαίνεται ανάπαυλα κατά τη συνάντηση των 23 μελών του ΟΠΕΚ+ μέσω τηλεδιάσκεψης νωρίς το απόγευμα.

Τα 13 μέλη του ΟΠΕΚ, υπό την προεδρία της Σαουδικής Αραβίας, και οι 10 εταίροι τους, με επικεφαλής τη Ρωσία, μείωσαν δραστικά την παραγωγή το 2020, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού και τα επακόλουθα lockdown προκάλεσαν κατακόρυφη πτώση της ζήτησης.

Από πέρυσι άρχισαν όμως να αυξάνουν σταδιακά και πάλι την παραγωγή. Τους τελευταίους μήνες, οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλοι κορυφαίοι καταναλωτές πετρελαίου προέτρεψαν τον ΟΠΕΚ+ να αυξήσουν ακόμα περισσότερο την παραγωγή.

Η ομάδα αποφάσισε στην τελευταία της συνεδρίαση να προσθέσει 648.000 βαρέλια ημερησίως στην αγορά τον Ιούλιο, από 432.000 τους προηγούμενους μήνες.

Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου, ο διεθνής δείκτης αναφοράς, το αργό πετρέλαιο Brent της Βόρειας Θάλασσας, έχει σημειώσει αύξηση περίπου 17%, ενώ ο αμερικανικός δείκτης αναφοράς WTI έχει κάνει άλμα πάνω από 18%.

Το Brent έφτασε την Πέμπτη στα 115,81 δολάρια το βαρέλι, ενώ το WTI κοστολογείτο στα 109,71 δολάρια.

Παρά τις εκκλήσεις, ο ΟΠΕΚ εμμένει στη στρατηγική του. Αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι μόνο μια ύφεση μπορεί να είναι σε θέση να μειώσει τις τιμές.

Αρκετά μέλη του ΟΠΕΚ+ αδυνατούν να τηρήσουν τις ποσοστώσεις παραγωγής, ενώ το Ιράν και η Βενεζουέλα, εσχάτως και η Ρωσία, έχουν μπλοκαριστεί από κυρώσεις.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δήλωσαν αυτή την εβδομάδα ότι βρίσκονται κοντά στο ανώτατο όριο παραγωγής πετρελαίου, ενόψει της περιφερειακής επίσκεψης του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος αναμένεται να πιέσει για αύξηση της παραγωγής.

Ο Μπάιντεν θα επισκεφθεί τη γειτονική Σαουδική Αραβία, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, στο πλαίσιο της περιοδείας του τον επόμενο μήνα, αλλά οι αναλυτές αμφιβάλλουν ότι θα πείσει τον ΟΠΕΚ+ να αυξήσει την παραγωγή.

Τη Δευτέρα, στη συνάντηση της ομάδας G7 των βιομηχανικών χωρών στη Γερμανία, ο Γάλλος Pρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν καταγράφηκε από την κάμερα να λέει στον Μπάιντεν λεπτομέρειες μιας συνομιλίας με τον ηγέτη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν.

Σύμφωνα με τον Μακρόν, ο σεΐχης Μοχάμεντ δήλωσε ότι τα ΗΑΕ βρίσκονται στο «μέγιστο» της δυναμικότητάς τους και ότι η Σαουδική Αραβία αντιμετωπίζει επίσης ένα όριο για την αύξηση της παραγωγής.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 30 Ιουνίου 2022 - 19:24

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

19 Μαρτίου
Εντός του έτους νομοσχέδιο το οποίο θα διέπει τη δημιουργία πανεπιστημιακών κλινικών
09:48
Μεγάλες ζημίες προκλήθηκαν από τη χθεσινή θεομηνία
09:14
Έτοιμο το "Τζένιφερ" να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια 500 τόνων στη Γάζα
08:53
Υπουργός Ενέργειας: Εφικτή η ολοκλήρωση του τερματικού στο Βασιλικό
08:48
Τρία οχήματα καταστράφηκαν ολοσχερώς από φωτιά στη Γεροσκήπου
08:38
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
06:48
ΗΠΑ: Νεκρός ο Μαρουάν Ίσα - Το «Νο3» του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς
06:38
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν πυραύλους και drones των Χούθι
06:15
Βρυξέλλες: Βοήθεια ύψους 5 δισ. ευρώ στην Ουκρανία ενέκριναν οι Υπουργοί Εξωτερικών
06:02
Το Ισραήλ προχώρησε σε νέα αεροπορικά πλήγματα στη Συρία
05:56
«Αμάλθεια»: Συνάντηση 40 και πλέον κρατών στην Κύπρο ανακοίνωσε ο Κόμπος (ΒΙΝΤΕΟ)
05:55
Επί ποδός καθ'όλη της διάρκεια της νύχτας δεκατρία συνεργεία της Πυροσβεστικής για να επιλύσουν τα προβλήματα
05:53
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.