Μακρόν: Επετεύχθη συμβιβασμός μεταξύ Σκοπίων και Σόφιας για την επίλυση των διαφορών τους

O πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, εξέφρασε την πεποίθηση ότι βρέθηκε μία συμβιβαστική λύση στη διαμάχη μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Βουλγαρίας, που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την ΕΕ.

«Για το θέμα της ενταξιακής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας (στην ΕΕ) συνεχίσαμε τις διαβουλεύσεις μας με τις αρχές της Βόρειας Μακεδονίας και της Βουλγαρίας, διότι η δέσμευσή μας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων επιβάλλει να μπορέσουμε να ανοίξουμε τα πρώτα κεφάλαια με την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. Με βάση αυτές τις διαβουλεύσεις, είμαι πεπεισμένος ότι βρήκαμε μια συμβιβαστική λύση που ανταποκρίνεται στις ευαισθησίες και των δύο πλευρών. Στη Βουλγαρία, η πρόταση έγινε αποδεκτή από τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό και τώρα εξετάζεται στα Σκόπια» δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν, σε συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, σε ανακοίνωσή της επιβεβαίωσε ότι έλαβε μία σχετική πρόταση από τη γαλλική προεδρία της ΕΕ για το θέμα αυτό.

«Η πρόταση αυτή αποτελεί βάση για να ξεκινήσουν ευρείες διαβουλεύσεις στο εσωτερικό, πρώτα εντός του κυβερνητικού συνασπισμού και στη συνέχεια με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τη Βουλή και την αντιπολίτευση, καθώς και με την κοινωνία των πολιτών και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στη χώρα. Όπως υποσχεθήκαμε, την απόφαση αυτή που αφορά το μέλλον μας θα τη λάβουμε από κοινού, σύμφωνα με τα στρατηγικά συμφέροντα της χώρας και όλων των πολιτών της» αναφέρεται σε ανακοίνωση της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ, σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης χαιρέτισε τις προσπάθειες της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ για μια συμφωνία μεταξύ Σκοπίων και Σόφιας και έκανε λόγο για μια «λύση» που θα άνοιγε το δρόμο για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών της ΕΕ με τη Βόρεια Μακεδονία.

«Η λύση αντιμετωπίζει τις ανησυχίες που εκφράστηκαν. Είμαστε πιο κοντά από ποτέ: τώρα είναι η ώρα να πούμε ναι» πρόσθεσε ο Σαρλ Μισέλ.

Η γαλλική προεδρία της ΕΕ, πριν από δύο εβδομάδες κατέθεσε μία πρόταση για την επίλυση των διαφορών μεταξύ Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας. Η πρόταση έγινε αποδεκτή από τη Βουλή και από την κυβέρνηση της Βουλγαρίας, ενώ απορρίφθηκε από την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας στην “υφιστάμενη μορφή της”.

Ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πεντάροφσκι, σε δηλώσεις του από τη Μαδρίτη, όπου συμμετείχε στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ ανέφερε ότι η γαλλική προεδρία της ΕΕ (η οποία ολοκληρώνεται σήμερα) υπέβαλε μία «τροποποιημένη πρόταση», η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο είναι «πολύ καλύτερη» για τη Βόρεια Μακεδονία, σε σχέση με την αρχική πρόταση, πριν από δύο εβδομάδες.

Η Βουλγαρία εδώ και ενάμισι χρόνο παρεμποδίζει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ λόγω ανοιχτών εθνικών, γλωσσικών και ιστορικών διαφορών μεταξύ των δύο χωρών, γεγονός που έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των Σκοπίων και έχει οδηγήσει στην ψύχρανση των σχέσεων τους. Η στάση αυτή της Βουλγαρίας «συμπαρασύρει» και την Αλβανία, καθώς η θέση της ΕΕ είναι πως οι υποψηφιότητες των δύο αυτών χωρών πρέπει να προχωρήσουν μαζί και δεν πρέπει να διαχωριστούν.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 30 Ιουνίου 2022 - 21:00

Πηγή: ΕΡΤ

Τελευταιες Ειδησεις

18 Μαρτίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024
22:00
ΗΠΑ: Αντιδημοκρατική η διαδικασία των εκλογών - Δεν συγχαίρουν τον Πούτιν
21:55
Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν - Νετανιάχου για την κατάσταση στη Ραφά
21:20
Ολοένα και περισσότερα κράτη στηρίζουν την πρωτοβουλία για τον ανθρωπιστικό διάδρομο δήλωσε ο Λετυμπιώτης
20:25
Βρυξέλλες: Βοήθεια ύψους 5 δισ. ευρώ στην Ουκρανία ενέκριναν οι Υπουργοί Εξωτερικών
18:46
Στους 62,3 βαθμούς Κελσίου η αισθητή θερμοκραία στο Ρίο ντε Τζανέιρο
18:10
Ο ισραηλινός στρατός εξουδετέρωσε τον διοικητή Εσωτερικής Ασφάλειας της Χαμάς
17:57
Καταθέτουν ενώπιον ανακριτών οι μοναχοί της Μονής Αββακούμ
17:39
Διάσωση ατόμου στην περιοχή της Λεύκας - Είχε πέσει σε γκρεμό (ΒΙΝΤΕΟ)
17:33
Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλάζι σε περιοχές της Λευκωσίας - Δεκάδες κλήσεις δέχθηκε η Πυροσβεστική
16:33
Τμήμα Μετεωρολογίας- 3ο Δελτίο Καιρού 18/3/2024
16:14
Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει ότι η επικράτηση του Πούτιν στις εκλογές βασίστηκε στον εκφοβισμό
16:08
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.