Βρέθηκε η πρώτη περίπτωση γάτας που μόλυνε άνθρωπο με Covid-19

Επιστήμονες στην Ταϊλάνδη ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν το πρώτο στον κόσμο πειστικό περιστατικό ανθρώπου, μιας κτηνίατρου, που μολύνθηκε με κορονοϊό από μια γάτα φορέα του ιού.

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι οι γάτες μπορούν να μολύνουν άλλα ζώα, αλλά τώρα φαίνεται πως επιβεβαιώθηκε η πρώτη περίπτωση μετάδοσης από γάτα σε άνθρωπο.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου "Πρίγκηπας της Σόνγκλα", οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό λοιμωξιολογίας "Emerging Infectious Diseases" του CDC των ΗΠΑ, σύμφωνα με το "Nature" και τη βρετανική "Independent", ανέφεραν ότι όλα ξεκίνησαν όταν ένας πατέρας και ο γιος του που είχαν διαγνωστεί θετικοί με κορονοϊό, μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο σε πτέρυγα απομόνωσης ενός πανεπιστημιακού νοσοκομείου, παίρνοντας μαζί τους και τη δεκάχρονη γάτα τους, η οποία εστάλη στην κτηνιατρική κλινική για εξέταση.

Εκεί φταρνίστηκε στο πρόσωπο μιας κτηνιάτρου, η οποία, αν και φορούσε μάσκα και γάντια, μετά από μερικές μέρες εμφάνισε συμπτώματα Covid-19 (πυρετό, βήχα κλπ), χωρίς καμία στενή επαφή της να έχει μολυνθεί από κορονοϊό.

Η γενετική ανάλυση που ακολούθησε, έδειξε ότι τόσο η γάτα όσο και οι τρεις άνθρωποι (πατέρας, γιός και κτηνίατρος) είχαν μολυνθεί από την ίδια παραλλαγή του ιού, η οποία μάλιστα εκείνη την εποχή δεν ήταν εξαπλωμένη στον τοπικό πληθυσμό.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι "βρήκαμε στοιχεία πως οι γάτες μπορούν να μεταδώσουν την λοίμωξη από ιό SARS-CoV-2 στους ανθρώπους. Όμως η πιθανότητα τέτοιας μετάδοσης είναι σχετικά ασυνήθης".

Όπως είπαν, είναι αξιοσημείωτο ότι χρειάστηκε να περάσει τόσος καιρός εν μέσω πανδημίας για να επιβεβαιωθεί ότι είναι δυνατό μια γάτα να μολύνει έναν άνθρωπο με κορονοϊό.

Μέχρι σήμερα έχουν αναφερθεί διεθνώς μερικές δεκάδες περιπτώσεις γατών μολυσμένων με Covid-19, αλλά η μετάδοση σε άνθρωπο θεωρείτο απλώς πιθανή.

Οι γάτες πάντως δεν έχουν μεγάλο ιικό φορτίο του ιού και δεν έχουν μολυσματικότητα για περισσότερες από λίγες μέρες.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση: https://wwwnc.cdc.gov/eid/article/28/7/21-2605_article

Τελευταία Ενημέρωση: 30 Ιουνίου 2022 - 08:54

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

23 Απριλίου
Δεν είναι εφικτή η απομάκρυνση ενός και πλέον εκατομμυρίου αμάχων από τη Ράφα
22:47
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 23 Απριλίου 2024
22:00
Μεγάλη επιτυχία για την τριήμερη Έκθεση Τουρισμού -Πέραν των 10.000 επισκεπτών
21:58
Τηλεφωνική επικοινωνία Νίκου Δένδια με Λόιντ Όστιν - Αναδείχθηκε ο ρόλος της Ελλάδας
21:53
Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δις δολάρια στις φτωχές χώρες για την κλιματική αλλαγή
21:27
Ο Ζοζέπ Μπορέλ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους αμάχους στη Γάζα
21:13
Διακοπές ηλεκτροδότησης την Παρασκευή σε κοινότητες Λεμεσού - Λάρνακας
20:37
Κοκτέιλ Αφρικανικής σκόνης και ψηλών θερμοκρασιών σε περιοχές της Ελλάδας
20:14
Νέα Υόρκη: Διαδηλώσεις φοιτητών υπέρ των Παλαιστινίων - 130 συλλήψεις
20:07
Φόρο τιμής στους αιχμαλώτους της εισβολής του '74, απέτισε ο Πρ. Χριστοδουλίδης
20:01
Νεκροί μαχητές της Χαμάς από πλήγματα ακριβείας του Ισραηλινού στρατού
18:34
«Χίτλερ της εποχής μας ο Νετανιάχου», επιμένει ο Ερντογάν
17:46
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.