Ουδεμία αλλαγή υπάρχει από πλευράς Μόσχας σε σχέση με το Κυπριακό διαβεβαίωσε εκ νέου η ρωσική κυβέρνηση

Η Ρωσία απορρίπτει οποιονδήποτε παραλληλισμό των εξελίξεων στην Ουκρανία με κάθε είδους αναθεωρητισμό, επαναλαμβάνοντας ότι η επίσημη θέση της Μόσχας για τη διευθέτηση του Κυπριακού δεν έχει μεταβληθεί, δήλωσε η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΚΥΠΕ.

«Απορρίπτουμε κατηγορηματικά οποιεσδήποτε προσπάθειες να ερμηνευθούν οι ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία ως “αναθεωρητισμός”. Καλοθελητές βέβαια θα βρεθούν ώστε να κρεμάσουν τέτοιες “ετικέτες”, οι οποίοι δεν κάνουν τον κόπο να βρουν επιχειρήματα, είτε απλώς τα παραμορφώνουν, αν και δεν υπάρχει ουδεμία σχέση», ανέφερε η κ. Ζαχάροβα.

Πρόσθεσε ότι «περιφρονούν ευθέως τα κίνητρα, που εκθέτουμε. Η ρωσική ηγεσία επανειλημμένως έχει δώσει διευκρινίσεις για τις βαθύτερες, αληθινές αιτίες αυτού, που σήμερα συμβαίνει στην Ουκρανία».

«Κατά τη γνώμη μου εάν παρ’ όλ’ αυτά γίνουν αποδεκτά προς εξέταση αυτά τα επιχειρήματα, τότε διαμορφώνεται αντικειμενική εικόνα», είπε η κ. Ζαχάροβα, χαρακτηρίζοντας λανθασμένους τους παραλληλισμούς μεταξύ της Ουκρανίας σήμερα και της Κύπρου το 1974.

«Πρόκειται για εντελώς διαφορετικές υποθέσεις με τις δικές τους συνθήκες και συμφραζόμενα. Όποιος γνωρίζει ιστορία νομίζω ότι το καταλαβαίνει πολύ καλά. Όσο για λαϊκιστικές ερμηνείες έχουμε ήδη ακούσει πολλές», ανέφερε.

Σύμφωνα με την ίδια «το ίδιο ισχύει και σχετικά με τους ισχυρισμούς περί κάποιων αλλαγών στην επίσημη θέση της Ρωσίας για την διευθέτηση του Κυπριακού, η οποία, υπενθυμίζω, με απαράλλακτη διατύπωση, συχνά αναπαράγεται στις δηλώσεις του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών». «Όμως, φαίνεται, ότι ούτε σε αυτό δεν δίνουν σημασία, επινοώντας κάποιες δικές τους εκδοχές», είπε η Ρωσίδα εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ.

«Οι ουκρανικές υποθέσεις δεν έχουν επίσης ουδεμία σχέση με τη Συρία», σημείωσε η κ. Ζαχάροβα, επαναλαμβάνοντας ότι η Μόσχα καλεί «τους Τούρκους εταίρους να αποφύγουν βήματα, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης», αλλά και ότι «οι βίαιες ενέργειες χωρίς συνεννόηση με τις νόμιμες Αρχές της Συρίας θα αποτελούσαν ευθεία παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητάς της, η ανάγκη σεβασμού των οποίων έχει καταγραφεί στις αποφάσεις του ΟΗΕ και τις διαδικασίες του σχήματος της Αστανά», για να καταλήξει ότι «η κατάσταση στην Ουκρανία εξελισσόταν επί οκτώ χρόνια και αυτό είναι αδύνατο να μην το βλέπει κανείς».

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 29 Ιουνίου 2022 - 19:13

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

15 Αυγούστου
Πτήσεις τουρκικών F-16 πάνω από την Κίναρο, τα Μαυρα Λέρου και την Κανδελιούσσα Νισύρου
13:50
Ανακάμπτει η ιαπωνική οικονομία μετά την πανδημία, αιφνιδιαστική απόφαση της ΚΤ της Κίνας για τα επιτόκια
13:34
Οι ρωσικές δυνάμεις σφυροκοπούν την ουκρανική περιφέρεια του Ντονέτσκ
13:22
Μηνύματα τουρκικού ΥΠΑΜ για την β' φάση της εισβολής και απάντηση - σχόλιο από την «Αβρούπα»
13:03
Υπερπλήρεις οι εκδρομικοί χώροι στο Τρόοδος. Πυκνή τροχαία κίνηση στα ορεινά θέρετρα
12:27
Σε εξέλιξη οι έρευνες της Αστυνομίας για τον πνιγμό, χθες, τρίχρονου κοριτσιού σε πισίνα ξενοδοχείου στην Κάτω Πάφου
12:04
Μήνυση κι από τον Τατάρ στον πρόεδρο της τ/κ ομοσπονδίας ποδοσφαίρου
11:36
Ιράν: Ο ίδιος ο Ρούσντι και οι υποστηρικτές του ευθύνονται για την επίθεση που δέχθηκε
11:21
Συνελήφθη επ’ αυτοφώρω διαρρήκτης στην Επαρχία Αμμοχώστου. Αποπειράθηκε να εισέλθει σε τρεις κατοικίες
10:51
Νησιά Μάρσαλ-κορονοϊός: Η χώρα σε κατάσταση υγειονομικής καταστροφής εξαιτίας της Covid-19
10:29
Ένα χρόνο στην εξουσία στο Αφγανιστάν κλείνουν σήμερα οι Ταλιμπάν - Η ΕΕ ανησυχεί για την κατάσταση των γυναικών
10:07
Σαραντα-δύο χώρες καλούν τη Ρωσία να παραδώσει στις ουκρανικές αρχές τον πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό της Ζαπορίζια.
09:45
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand