Ιστορική συμφωνία επί των προτάσεων της Δέσμης Fit-for-55 της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή

Η σημερινή μέρα αποτελεί ορόσημο στις προσπάθειες που καταβάλλει η ΕΕ για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αναφέρουν σε κοινή δήλωση οι υπουργοί Γεωργίας Κώστας Καδής και Μεταφορός Γιάνης Καρούσος.

Όπως προσθέτουν, η συμφωνία επί των προτάσεων της Δέσμης Fit-for-55 της ΕΕ που επιτεύχθηκε τις πρωινές ώρες στο πλαίσιο των εργασιών του Συμβουλίου Περιβάλλοντος της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, αποτελεί σημαντικό βήμα προς την υλοποίηση της Πράσινης Συμφωνίας. Επισημαίνουν ότι με τη συμφωνία αυτή μπαίνουν οι βάσεις για επίτευξη του νέου φιλόδοξου κλιματικού στόχου που έχει θέσει η ΕΕ για το 2030, για μείωση των καθαρών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου τουλάχιστον κατά 55% προσθέτοντας ότι η υλοποίηση του πιο πάνω στόχου θα είναι καθοριστικής σημασίας για να επιτευχθεί ο πιο μακροπρόθεσμος στόχος που έχει θέσει η ΕΕ για κλιματική ουδετερότητα έως το 2050.

Αναφέρουν ακόμα ότι η συμφωνία συμβάλλει σε μια δίκαιη πράσινη μετάβαση της ευρωπαϊκής οικονομίας και κοινωνίας υπογραμμίζοντας ότι η αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου για το κλίμα θα επιτρέψει επίσης στην ΕΕ να εκπληρώσει τις διεθνείς δεσμεύσεις που ανέλαβε με βάση τη Συμφωνία των Παρισίων.

Τονίζουν ότι η Κύπρος στήριξε από την αρχή τη φιλόδοξη Δέσμη Προτάσεων Fit-for-55 και συνέβαλε με σειρά εποικοδομητικών της προτάσεων, αφενός στην επίτευξη συναίνεσης για έγκριση της Δέσμης και αφετέρου στη συμπερίληψη σε αυτήν προνοιών που αναγνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες μας ως νησιωτικό κράτος.

​Το Συμβούλιο θα εισέλθει σε διαπραγματεύσεις με το Ευρωκοινοβούλιο το προσεχές φθινόπωρο με στόχο την κατάληξη σε τελική συμφωνία το συντομότερο.

Σημεία συμφωνίας

Η επιτευχθείσα συμφωνία επικεντρώνεται στη μείωση εκπομπών από τομείς της οικονομίας όπως τις οδικές μεταφορές και τα κτήρια, τη ναυτιλία, τις αερομεταφορές, τη βαριά βιομηχανία, καθώς και τη χρήση γης. Καθορίζει επίσης, κατασκευαστικά πρότυπα για τα οχήματα. Σε αυτή τη φιλόδοξη προσπάθεια τα κράτη μέλη θα στηριχθούν από οικονομικά εργαλεία όπως το νεοσύστατο Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα, καθώς και άλλα ταμεία για την ανάπτυξη της καινοτομίας και τον εκσυγχρονισμό των ενεργειακών τους συστημάτων.

​Δέσμη Fit-For-55

Μέσα από τη Δέσμη Fit-For-55, η Κύπρος αναμένεται να έχει ιδιαίτερο περιβαλλοντικό όφελος αφού με τις νέες στοχεύσεις θα επιτευχθούν σημαντικές μειώσεις εκπομπών θερμοκηπιακών αεριών. Όσον αφορά τις προκλήσεις που αναμένεται να προκύψουν για την Κύπρο, η συμφωνία προβλέπει και στοχευμένα εργαλεία προς αντιμετώπισή τους. Συγκεκριμένα, η εξασφάλιση αυξημένων εσόδων μέσα από τη δημοπράτηση δικαιωμάτων για τον ναυτιλιακό τομέα και η δυνατότητα χρηματοδότησης της μετάβασής του, η εξαίρεση της ναυτιλιακής σύνδεσης (δημόσιας υπηρεσίας) Κύπρου-Ελλάδας, η διάθεση δικαιωμάτων σε νησιωτικά κράτη όπως την Κύπρο για την προώθηση βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων και η εκπόνηση μελέτης για διαφύλαξη της αεροπορικής συνδεσιμότητας των νησιωτικών κρατών αφορούν απτά παραδείγματα δίκαιης μεταχείρισης που αφορούν τη χώρα μας και που αναμένεται να μετριάσουν το κόστος εφαρμογής. Αξίζει να τύχουν ιδιαίτερης αναφοράς οι ειδικές πρόνοιες για το Μηχανισμό Επιβράβευσης για τη χρήση Βιώσιμων Αεροπορικών Καυσίμων («SAF Allowance Mechanism»), που περιλήφθηκαν στη συμφωνία κατόπιν πρότασης της Κύπρου και θα συμβάλουν στην παροχή κινήτρων για την πράσινη μετάβαση του τομέα του αερομεταφορών και αναμένεται να βοηθήσουν στη συνδεσιμότητα των νησιωτικών κρατών και απομονωμένων περιοχών.

ΓΑ

Τελευταία Ενημέρωση: 29 Ιουνίου 2022 - 11:53

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

09 Αυγούστου
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 09/08/2022
06:36
Απεβίωσε η πρωταγωνίστρια του Grease, Ολίβια Νιούτον Τζον – Ήταν 73 ετών (Βίντεο)
06:35
Στο κόκκινο η ένταση μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν. Η Ταϊβάν άρχισε ασκήσεις με πραγματικά πυρά εν μέσω ευρείας κλίμακας κινεζικών στρατιωτικών γυμνασίων
06:19
Αμερικανικό Πεντάγωνο: Σχεδόν 80.000 Ρώσοι στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί από την αρχή της εισβολής στην Ουκρανία
06:09
Σε εγρήγορση βρίσκονται Αθήνα και Κύπρος – Ποια είναι τα πιθανά σενάρια για το «Αμπτουλχαμίντ Χαν»
05:54
08 Αυγούστου
ΟΗΕ, Τουρκία, Ρωσία και Ουκρανία συμφώνησαν για τη διαδικασία επίβλεψης των εμπορικών πλοίων με τα σιτηρά
21:49
Επιπρόσθετη οικονομική στήριξη προς την Ουκρανία ανακοίνωσε η Παγκόσμια Τράπεζα
21:16
Λευκωσία και Αθήνα παρακολουθούν τις τουρκικές κινήσεις με το ''Αbdulhamid Han'' (Βίντεο)
20:54
Ανδρέας Μαυρογιάννης: Η κυβέρνηση τηρεί σιγή ιχθύος για τις υποκλοπές
20:49
Έκτακτη συζήτηση στη Βουλή για το θέμα της παρακολούθησης πολιτικών ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας
20:42
Ερντογάν: Αύριο στέλνουμε το "Αbdulhamid Han''
19:53
Για "αποφασιστικότητα και περηφάνεια" κάνει λόγο ο Τατάρ για την 58η επέτειο της «αντίστασης των Κοκκίνων»
19:16
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand