Επιδείνωση παρουσίασε το οικονομικό κλίμα τον Ιούνιο

Επιδεινώθηκε τον Ιούνιο το Οικονομικό Κλίμα στην Κύπρο, με τον Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) να ωθείται καθοδικά από την υποχώρηση του επιχειρηματικού κλίματος στους τομείς των υπηρεσιών, της μεταποίησης και του λιανικού εμπορίου.

Ειδικότερα, ο ΔΟΣ, που καταρτίζει το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου, παρουσίασε μείωση 1,4 μονάδων τον Ιούνιο, υποχωρώντας στις 99,8 μονάδες σε σύγκριση με 101,2 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

«Η μείωση του ΔΟΣ οφείλεται στην υποχώρηση του επιχειρηματικού κλίματος στους τομείς των υπηρεσιών, της μεταποίησης και του λιανικού εμπορίου», αναφέρει το ΚΟΕ.

Σύμφωνα με το ΚΟΕ, οι επιχειρήσεις στις υπηρεσίες αξιολόγησαν λιγότερο ευνοϊκά την πρόσφατη οικονομική τους κατάσταση, με αποτέλεσμα την κάμψη του κλίματος στον τομέα.

Οριακή υποχώρηση παρουσίασε το κλίμα στο λιανικό εμπόριο λόγω αρνητικότερων αξιολογήσεων για τις πωλήσεις του τελευταίου τριμήνου και πιο απαισιόδοξων εκτιμήσεων για τις μελλοντικές πωλήσεις.

Παράλληλα, οι επιχειρήσεις στη μεταποίηση αξιολόγησαν δυσμενέστερα τα αποθέματα τελικών προϊόντων και αναθεώρησαν προς τα κάτω τις εκτιμήσεις τους για την παραγωγή του επόμενου τριμήνου, οδηγώντας το κλίμα σε υποχώρηση.

Στις κατασκευές το κλίμα παρέμεινε στα επίπεδα του προηγούμενου μήνα, καθώς η βελτίωση της τρέχουσας κατάστασης αντισταθμίστηκε από την επιδείνωση των προσδοκιών.

Τον Ιούνιο, το καταναλωτικό κλίμα δεν παρουσίασε μεταβολή από τα αρνητικά επίπεδα Μαΐου, με την επιδείνωση στις απαντήσεις των καταναλωτών για την οικονομική τους κατάσταση να αντισταθμίζεται από τη βελτίωση των εκτιμήσεων για τη μελλοντική οικονομική κατάσταση της Κύπρου και την ενίσχυση των προθέσεων για μεγάλες αγορές.

Σύμφωνα με το ΚΟΕ, τον Ιούνιο ο Δείκτης Οικονομικής Αβεβαιότητας για την Κύπρο μειώθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα λόγω υποχώρησης της αβεβαιότητας ανάμεσα σε επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, τα επίπεδα αβεβαιότητας που καταγράφηκαν τον Ιούνιο στις υπηρεσίες, το λιανικό εμπόριο και τη μεταποίηση ήταν χαμηλότερα σε σχέση με τον Μάιο, ενώ στις κατασκευές παρέμειναν σχεδόν σταθερά. Ωστόσο, η αβεβαιότητα των καταναλωτών αυξήθηκε περαιτέρω τον Ιούνιο, σημειώνει το ΚΟΕ.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 28 Ιουνίου 2022 - 16:36

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

11 Αυγούστου
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 11/08/2022
18:12
Πάει Μόσχα για εξαγωγές χαλουμιού το τ/κ «βιομηχανικό επιμελητήριο»
17:54
Νέες βολές ΑΚΕΛ κατά ΔΗΣΥ και ο Αβέρωφ Νεοφύτου με φόντο το κατασκοπευτικό βαν
17:38
Τα πέντε debates που θα πραγματοποιήσει τον Σεπτέμβριο το ΡΙΚ για τις Προεδρικές Εκλογές
17:15
Εμμένει στη ρητορική των προκλήσεων ο Ερντογάν. Η Ελλάδα ενοχλήθηκε πολύ από το Αμπντουλχαμίντ Χαν.
16:53
Τεράστια πρόκληση για όλες τις βαθμίδες η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς επισημαίνει ο Πρ. της Επιτροπής Παιδείας
16:36
Ευλογιά των Πιθήκων: Στα 48 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα
16:17
Καταδικάζει εκ νέου τις ενέργειες των Τούρκων στα Βαρώσια η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ζητά την αντιστροφή όλων των έκνομων ενεργειών στην περίκλειστη πόλη
16:00
Αγωγή εναντίον του Τατάρ από την τ/κ ομοσπονδία ποδοσφαίρου
15:34
Φατίχ Ντονμέζ: Η Τουρκία επιστρέφει στην Μεσόγειο. Το αργότερο σε δυο μήνες θα φέρει αποτελέσματα το "Αμπντουλχαμίτ Χαν".
15:16
Βουλγαρία: Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις εν μέσω ενεργειακής κρίσης
14:54
"Πράσινη" η προϊστρορία Ομόνοιας - Απόλλωνα σε αγώνες Super Cup
14:46
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand