Η προσωρινή διακοπή του φαρμάκου μεθοτρεξάτη διπλασιάζει τα αντισώματα μετά την τρίτη δόση εμβολίων Covid-19

Η προσωρινή διακοπή της θεραπείας των ευπαθών ανθρώπων με το ευρέως συνταγογραφούμενο ανοσοκασταλτικό φάρμακο μεθοτρεξάτη, για δύο εβδομάδες μετά τον αναμνηστικό εμβολιασμό τους κατά του κορονοϊού, μπορεί να διπλασιάσει τα παραγόμενα αντισώματα στον οργανισμό τους, βρήκε για πρώτη φορά μια μεγάλη βρετανική κλινική δοκιμή.

Είχε προηγηθεί μια μελέτη του 2018 που είχε δείξει ότι μια διακοπή επί δύο εβδομάδες στη χορήγηση μεθοτρεξάτης βελτίωσε την ανοσιακή απόκριση των ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα μετά από αντιγριπικό εμβόλιο.

Η νέα μελέτη επιβεβαίωσε ότι κάτι ανάλογο συμβαίνει και στην περίπτωση της Covid-19.

Οι ερευνητές της μελέτης VROOM (Vaccine Response On Off Methotrexate), από τα πανεπιστήμια Νότιγχαμ, Μάντσεστερ, Οξφόρδης, Queen Mary και Imperial College Λονδίνου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "The Lancet Respiratory Medicine", ανέφεραν ότι τα ευρήματα έχουν μεγάλη σημασία για τα εκατομμύρια ανοσοκατεσταλμένων ασθενών σε όλο τον κόσμο, που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου λόγω της πανδημίας.

Η μεθοτρεξάτη είναι το συχνότερα χρησιμοποιούμενο ανοσοκατασταλτικό φάρμακο, που συνταγογραφείται κυρίως για αυτοάνοσες και φλεγμονώδεις παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ψωρίαση κ.α. Ενώ είναι αποτελεσματική γι' αυτές τις παθήσεις, μειώνει την ικανότητα του σώματος να καταπολεμά τις λοιμώξεις και επίσης καταστέλλει την ανοσιακή απόκριση μετά τον εμβολιασμό, μεταξύ άλλων κατά του κορονοϊού.

Η νέα μελέτη σε 254 άτομα άνω των 18 ετών έδειξε με πειστικότητα ότι η διακοπή επί δύο εβδομάδες του φαρμάκου αυτού μετά την τρίτη δόση του εμβολίου (Pfizer/BioNTexh ή Moderna) βοηθά σημαντικά την ανοσιακή αντίδραση, οδηγώντας σε υπερδιπλασιασμό των παραγόμενων αντισωμάτων κατά του κορονοϊού.

Παρατηρήθηκε μια μικρή και προσωρινή έξαρση των συμπτωμάτων των ασθενών, χωρίς όμως να υπάρξει επίπτωση στην ποιότητα ζωής ή στην υγεία τους εξαιτίας της προσωρινής διακοπής χορήγησης της μεθοτρεξάτης.

Η βελτίωση των αντισωμάτων διατηρήθηκε για τουλάχιστον τρεις μήνες.

Πάντως η μελέτη δεν διερεύνησε κατά πόσο, χάρη στην αύξηση των αντισωμάτων, υπήρξε μείωση στα κρούσματα Covid-19, στις νοσηλείες ή στους θανάτους των ανοσοκατεσταλμένων ασθενών.

Από την άλλη, σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν επιτρέπει η κατάσταση όλων των ασθενών (ιδίως εκείνων με σοβαρά συμπτώματα) έστω και την προσωρινή διακοπή της μεθοτρεξάτης, συνεπώς η απόφαση πρέπει να ληφθεί από τον ασθενή σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό του.

Υπό διερεύνηση είναι εξάλλου κατά πόσο υπάρχει βελτίωση αντισωμάτων κατά του κορονοϊού σε περίπτωση προσωρινής διακοπής και άλλων αντιφλεγμονωδών φαρμάκων πέρα από τη μεθοτρεξάτη, κάτι για το οποίο θα χρειαστεί ξεχωριστή κλινική δοκιμή.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση: https://www.thelancet.com/journals/lanres/article/PIIS2213-2600

Τελευταία Ενημέρωση: 28 Ιουνίου 2022 - 08:57

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.