Την ανάγκη οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, τόνισε ο Κόλιν Στιούαρτ

Την ανάγκη να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, η οποία να αποτελέσει θεμέλιο ώστε να αναζητηθούν τρόποι για να προχωρήσει η διαπραγματευτική διαδικασία, τόνισε ο ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόλιν Στιούαρτ.

Ανέφερε ότι κατά τη σημερινή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, συζήτησαν για το χαμηλό επίπεδο εμπιστοσύνης που υπάρχει αυτή τη στιγμή ανάμεσα στην ελληνοκυπριακή και στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, καθώς και για το γεγονός ότι τα πράγματα φαίνεται να κινούνται προς λανθασμένη κατεύθυνση.  

Ως εκ τούτου, σημείωσε ο κύριος Στιούαρτ, επιβάλλεται να γίνει ό,τι είναι δυνατόν, ώστε να ανοικοδομηθεί η εμπιστοσύνη, αφού χωρίς αυτήν θα είναι πολύ δύσκολο να προχωρήσει η πολιτική διαδικασία.  

Ο Κόλιν Στιούαρτ ρωτήθηκε κατά πόσον οι συνεχιζόμενες Τουρκικές παραβιάσεις στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, θα περιληφθούν στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα.

Απάντησε καταφατικά, διαβεβαιώνοντας ότι κάθε εξέλιξη επί του εδάφους, καταγράφεται αναλυτικά στην έκθεση. Είπε, ακόμη, ότι στα καθήκοντα των Ηνωμένων Εθνών, περιλαμβάνεται η αντικειμενική και με κάθε λεπτομέρεια, καταγραφή όλων των γεγονότων, κατά τους τελευταίους έξι μήνες.

Από 'κει και πέρα, σημείωσε, εξαρτάται από το Συμβούλιο Ασφαλείας πως θα αντιδράσει.  

ΑΝΑΣΤΑ ΣΤΟΥΑΡΤ.jpg

Την ίδια στιγμή, ο ειδικός αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ευχαρίστησε τους Ελληνοκύπριους για την ανιδιοτελή προσφορά τους, στις προσπάθειες κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς στα κατεχόμενα.

Το απόγευμα, ο Κόλιν Στιούαρτ θα έχει συνάντηση με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ, στα κατεχόμενα.

Γραπτή δήλωση κυβερνητικού εκπροσώπου

Σε γραπτή του δήλωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος, αναφέρει πως η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ενόψει της ετοιμασίας των εξαμηνιαίων εκθέσεων του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών οι οποίες θα δημοσιοποιηθούν τον ερχόμενο Ιούλιο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, αναφέρει, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανέπτυξε τις σταθερές θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς και εξέφρασε τη λύπη του για την απόρριψη των προτάσεων του για υιοθέτηση τολμηρών μέτρων οικοδόμησης  εμπιστοσύνης που θα δημιουργούσαν το κατάλληλο κλίμα για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Σημειώνει ακόμη πως ο Πρόεδρος εξέφρασε επίσης την έντονη ανησυχία του από τα νέα τετελεσμένα που επιδιώκει η Τουρκία, αλλά και την απαράδεκτη ρητορική που αναπτύσσεται από πλευράς τουρκικής κυβέρνησης και όσων την εκπροσωπούν στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Ι.Ν/ΑΤ

πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ/ΓΤΠ

Τελευταία Ενημέρωση: 27 Ιουνίου 2022 - 15:11

Τελευταιες Ειδησεις

26 Απριλίου
ΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΥΣ ΣΗΜΕΡΑ (12)
21:36
ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ ΛΥΣΗΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ (11)
21:34
ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΣΕ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ (10)
21:33
ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ (9)
21:31
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ (8)
21:30
ΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΡΡΘΥΜΙΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ (7)
21:29
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ (6)
21:27
ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ (5)
21:26
ΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗ ΓΑΖΑ: ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ; (4)
21:25
ΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ (3)
21:24
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ (2)
21:23
ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ (1)
21:19
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.