Στην πρώτη της χρεοκοπία της εδώ και δεκαετίες, φαίνεται ότι οδηγείται η Ρωσία

H Ρωσία φαίνεται ότι οδηγείται στην πρώτη χρεοκοπία της εδώ και δεκαετίες, καθώς ορισμένοι κάτοχοι ομολόγων της ανέφεραν ότι δεν έλαβαν τη Δευτέρα ληξιπρόθεσμους τόκους μετά τη λήξη της κρίσιμης ημερομηνίας την προηγούμενη ημέρα.

Οι πληρωμές αφορούν τόκους ύψους 100 εκατ. δολαρίων για δύο ρωσικά ομόλογα, το πρώτο με νόμισμα αναφοράς το δολάριο και το δεύτερο με νόμισμα αναφοράς το ευρώ, οι οποίοι έπρεπε να πληρωθούν στις 27 Μαΐου, με την περίοδο χάριτος των 30 ημερών να λήγει την Κυριακή.

Το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι έκανε δύο πληρωμές στο εγχώριο Εθνικό Αποθετήριο για Διακανονισμούς (National Settlement Depository, NSD) σε ευρώ και δολάρια, προσθέτοντας ότι εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις του.

Ορισμένοι ομολογιούχοι από το Ταϊβάν δεν είχαν πληρωθεί τη Δευτέρα, όπως δήλωσαν πηγές στο Reuters.

Για πολλούς ομολογιούχους, η μη κατάθεση των οφειλόμενων χρημάτων στους λογαριασμούς τους συνιστά αθέτηση πληρωμής. Χωρίς να αναγράφεται στο ενημερωτικό δελτίο (για την έκδοση των ομολόγων) κάποια συγκεκριμένη προθεσμία, δικηγόροι ανέφεραν ότι η Ρωσία μπορεί να έχει προθεσμία έως το τέλος της επόμενης εργάσιμης ημέρας για να πληρώσει τους ομολογιούχους. Η νομική πλευρά αναφορικά με τα ομόλογα φαίνεται περίπλοκη.

Τα ρωσικά ομόλογα εκδόθηκαν με μία ασυνήθιστη ποικιλία όρων, αλλά και ένα όλο και μεγαλύτερο επίπεδο αμφισημιών για τις πιο πρόσφατες εκδόσεις, όταν η Μόσχα ήταν ήδη αντιμέτωπη με κυρώσεις για την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και μία υπόθεση δηλητηριασμού στη Βρετανία το 2018. Κατά κάποιον τρόπο, η Ρωσία έχει ήδη κηρυχθεί σε χρεοκοπία.

Το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν υπάρχει λόγος να χρεοκοπήσει η Ρωσία, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να πληρώσει τους ομολογιούχους λόγω των κυρώσεων, κατηγορώντας τη Δύση ότι επιχειρεί να την εξωθήσει σε μία τεχνητή χρεοκοπία.

Ι.Ν

Τελευταία Ενημέρωση: 27 Ιουνίου 2022 - 12:39

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

09 Αυγούστου
Χειροπέδες σε 20χρονο για υπόθεση κλοπής και εμπρησμού μοτοσικλέτας
07:57
Στα άκρα η πολιτική αντιπαράθεση στην Ελλάδα για τις παρακολουθήσεις – Νωρίτερα η επιστροφή στα έδρανα
07:36
«Έφοδος» του FBI στην έπαυλη του Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα
07:20
Αλ-Σίσι προς Λαπίντ: Αναγκαία η βελτίωση των συνθηκών ζωής των Παλαιστινίων στη Γάζα
06:53
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 09/08/2022
06:36
Απεβίωσε η πρωταγωνίστρια του Grease, Ολίβια Νιούτον Τζον – Ήταν 73 ετών (Βίντεο)
06:35
Στο κόκκινο η ένταση μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν. Η Ταϊβάν άρχισε ασκήσεις με πραγματικά πυρά εν μέσω ευρείας κλίμακας κινεζικών στρατιωτικών γυμνασίων
06:19
Αμερικανικό Πεντάγωνο: Σχεδόν 80.000 Ρώσοι στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί από την αρχή της εισβολής στην Ουκρανία
06:09
Σε εγρήγορση βρίσκονται Αθήνα και Κύπρος – Ποια είναι τα πιθανά σενάρια για το «Αμπτουλχαμίντ Χαν»
05:54
08 Αυγούστου
ΟΗΕ, Τουρκία, Ρωσία και Ουκρανία συμφώνησαν για τη διαδικασία επίβλεψης των εμπορικών πλοίων με τα σιτηρά
21:49
Επιπρόσθετη οικονομική στήριξη προς την Ουκρανία ανακοίνωσε η Παγκόσμια Τράπεζα
21:16
Λευκωσία και Αθήνα παρακολουθούν τις τουρκικές κινήσεις με το ''Αbdulhamid Han'' (Βίντεο)
20:54
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand