Σε γόρδιο δεσμό αναδεικνύεται το νέο τροποποιητικό νομοσχέδιο για μειωμένο ΦΠΑ στην πρώτη κατοικία

Σε γόρδιο δεσμό αναδεικνύεται και το νέο τροποποιητικό νομοσχέδιο για μειωμένο ΦΠΑ στην πρώτη κατοικία και όλα αυτά υπό την δαμόκλειο σπάθη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Γεώργιος Παντελή ανέφερε ότι προβλέπεται:

  • Για τις κατοικίες μέχρι 220 τ.μ. τα πρώτα 170 τ.μ. θα καταβάλλουν ΦΠΑ 5%, επί της οικοδομήσιμης αξίας. Καθορίζεται ανώτατη αξία οι 350 χιλιάδες ευρώ.
  • Για διαμερίσματα μέχρι 110 τ.μ. τα πρώτα 90 τ.μ. θα καταβάλλουν ΦΠΑ 5%. Καθορίζεται ανώτατη αξία οι 200 χιλιάδες ευρώ.
  • Εξαιρούνται των ρυθμίσεων τα άτομα με αναπηρίες.
  • Καθορίζεται μεταβατική περίοδος μέχρι τον Νοέμβριο.

Ο Γεώργιος Παντελή, ξεκαθάρισε ότι οι ρυθμίσεις έγιναν στην βάση στατιστικών στοιχείων και ήδη από το 2021 ξεκίνησε η διαδικασία επί παραβάσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αιτία λανθασμένη εφαρμογή προηγούμενου νόμου, αφού τύγχανε εκμετάλλευσης από ξένους εκατομμυριούχους, οι οποίοι αγόραζαν πανάκριβα διαμερίσματα σε πύργους, για να εξασφαλίσουν διαβατήριο, πληρώνοντας τον χαμηλό ΦΠΑ του 5%.

Οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης και ο σύνδεσμος εργολάβων υποστήριξαν ότι αν εφαρμοστεί το νομοσχέδιο, τότε θα ανέβουν στα ύψη οι τιμές των ακινήτων, ενώ τα ενοίκια θα γίνουν απλησίαστα. Σήμερα ο πληθωρισμός ανέρχεται στο 10% ενώ το κατασκευαστικό κόστος αυξήθηκε κατά 30%, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Ακόμη πρακτικά μια οικογένεια με δύο παιδιά δεν θα μπορεί να αγοράσει ένα διαμέρισμα τριών υπνοδωματίων, αφού θα βρίσκεται εκτός προνοιών της νομοθεσίας.

Προβληματισμό επί διαφόρων πτυχών του νομοσχεδίου, εξέφρασαν εργοδοτικές οργανώσεις και το ΕΤΕΚ.

Το θέμα θα επανέλθει την ερχόμενη βδομάδα στην Επιτροπή, με εκκλήσεις βουλευτών, να γίνουν περαιτέρω διαβουλεύσεις.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, δήλωσε ότι βρισκόμαστε σε ένα δίλημμα, αν θα υποστούμε πρόστιμα πολλών εκατομμυρίων, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αν δεν αλλάξουμε την νομοθεσία ή αν θα πρέπει να προχωρήσουμε στην τροποποίηση με κάποιο κόστος. Αιτία αποτελεί η κακή χρήση της προηγούμενης νομοθεσία.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης δήλωσε ότι θα προβούν σε αλλαγές για να βοηθήσουν τα νεαρά ζευγάρια.

ΑΤ

συντάκτης: Παναγιώτης Καπαρής

Τελευταία Ενημέρωση: 27 Ιουνίου 2022 - 14:10

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Ποινή φυλάκισης 2 ετών σε 25χρονο οδηγό για τροχαίο το 2020
12:13
Σε κρίσιμη κατάσταση το θύμα επίθεσης με μαχαίρι σε τρένο του Λονδίνου
11:45
Δεν παραδέχεται ενοχή ο 44χρονος οδηγός για το τετραπλό τροχαίο
11:30
Τμήμα Μετεωρολόγιας 2ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
11:17
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών
10:43
Προβλήματα στην εξεύρεση εξαρτημάτων για τα αυτοκίνητα
10:37
Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για την καθυστέρηση των προϋπολογισμών
09:57
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν 4 drone των ανταρτών Χούθι
09:53
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν 26 ρωσικά drone κατά τη διάρκεια της νύχτας
09:30
Ερωτοκρίτου: Συμπεριφορά που δεν χαρακτηρίζει συντεταγμένο κράτος η καθυστέρηση προϋπολογισμών
09:13
Ορέν Ανόλικ: Ο ναυτικός αποκλεισμός της Γάζας έχει αρθεί μόνο για την Κύπρο
08:57
Παραγωγική χαρακτήρισε τη συνάντηση του στο Ισραήλ με τον ομόλογο του ο υπουργός Ενέργειας
08:50
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.