Πιστό Αντίγραφο Αναθηματικής Πλάκας από τον Αρχαιολογικό Χώρο των Γόλγων δημιούργησαν στο Ινστιτούτο Κύπρου

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ινστιτούτου Κύπρου ,ομάδα ερευνητών από το Ινστιτούτο Κύπρου (ΙΚυ) σε συνεργασία με το Δήμο Αθηένου, το Καλλινίκειο Δημοτικό Μουσείο Αθηένου, το “Athienou Archaeological Project” και την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (ΕΤΑΠ) Λάρνακας, δημιούργησαν πιστό αντίγραφο αναθηματικής πλάκας από τον Αρχαιολογικό Χώρο των Γόλγων, χρησιμοποιώντας σύγχρονες ψηφιακές μεθόδους.

Η πρωτότυπη πλάκα , αναφέρεται, βρίσκεται στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στην Νέα Υόρκη, το οποίο είχε αναλάβει την τρισδιάστατη καταγραφή και απεικόνιση της πρωτότυπης πλάκας, καθώς και τη λήψη εικόνων υψηλής ευκρίνειας του αντικειμένου.

Από την πλευρά του το εργαστήριο τρισδιάστατης εκτύπωσης του Ινστιτούτου Κύπρου, ανέλαβε την εκτύπωση του τρισδιάστατου μοντέλου σε 3D printer, με το αντίγραφο να αποτελείται από βιοδιασπώμενο θερμοπλατικό πολυεστέρα (PLA) με ευκρίνεια εκτύπωσης στα 0.09mm.

ΠΛΑΚΑ2.jpg

Το αντίγραφο της τρισδιάστατης εκτύπωσης χρησιμοποιήθηκε ως βάση για να δημιουργηθεί μία ενιαία μήτρα από σιλικόνη. Από τη σιλικόνη προέκυψε το γύψινο εκμαγείο, το οποίο αποδίδει καλύτερα την αίσθηση του πραγματικού βάρους του πρωτοτύπου, καθώς ο γύψος είναι υλικό που επιδέχεται λεπτομερή επεξεργασία στο χέρι, ώστε να μπορεί να τονιστεί ο γραπτός και εγχάρακτος διάκοσμος της αναθηματικής πλάκας.

Επίσης, η καλλιτεχνική και τεχνική επεξεργασία βοήθησε στην απόδοση των ρεαλιστικών χρωμάτων του αντικειμένου, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στην επεξεργασία του γύψινου εκμαγείου χρησιμοποιήθηκαν εργαλεία παρόμοια με αυτά της αρχαιότητας, καθώς και φυσικές χρωστικές από την Κύπρο.

Η εκτύπωση σε 3D printer έγινε υπό την εποπτεία του Αγάπιου Αγαπίου, με την κατασκευή του γύψινου εκμαγείου να γίνεται από τον Haroutioun Arakelian. Η καλλιτεχνική παρέμβαση και η επεξεργασία του γύψινου εκμαγείου πραγματοποιήθηκε από τον Ιωσήφ Χατζηκυριάκο, ενώ το βίντεο που επεξηγεί τη διαδικασία δημιουργίας του αντιγράφου δημιουργήθηκε από την Μαρίνα Φάκα και την Ανδριάνα Νικολαΐδου.

ΠΛΑΚΑ4.jpg

Τον συντονισμό ανέλαβαν τα Εργαστήρια Χαρακτηρισμού Τέχνης «Ανδρέα Πίττα» (APAC Labs) του Ερευνητικού Κέντρου Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Αρχαιολογία και τον Πολιτισμό (STARC) του Ινστιτούτου Κύπρου, σε συνεργασία με το Γραφείο Έρευνας και Τεχνικής Υποστήριξης του Ινστιτούτου Κύπρου. Συντονίστρια του έργου, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την ΕΤΑΠ Λάρνακας, με τη στήριξη του Υφυπουργείου Τουρισμού, ήταν η Μαρίνα Φάκα.

Ι.Ν

Πηγή: ΓΤΠ

Τελευταιες Ειδησεις

19 Αυγούστου
Η χειρότερη ξηρασία εδώ και χρόνια στην Ευρώπη εμφάνισε στον πάτο του Δούναβη γερμανικά πολεμικά πλοία, βυθισμένα από το 1944
20:49
Προσοχή στις αγοραπωλησίες ακινήτων προειδοποιούν οι αδειούχοι κτηματομεσίτες
20:48
Αυτοκίνητο έπεσε σε πάσσαλο της ΑΗΚ - Κλειστός ο δρόμος Καλού Χωριού και Αγίας Άννας στη Λάρνακα
20:40
Ψεύτικα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου παρουσιάζουν την Αστυνομία ως αποστολέα
20:00
Δεκατρία εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ανάγκη από επισιτιστική βοήθεια στην Αιθιοπία
20:00
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 19/08/2022
19:28
Με συνεργασία Αστυνομίας και ιδιοκτήτη αυτοκινήτου εντοπίστηκε κλεμμένο όχημα
19:23
Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εκπροσωπεί τους Τ/κ, ισχυρίζεται το «υπουργείο εξωτερικών»
19:17
Την ερχόμενη βδομάδα επαναρχίζουν διαδικτυακές συναντήσεις Μενελάου - Ολγκιούν
19:09
Στο 6,8% η ανεργία το 2ο τρίμηνο, μειωμένο κατά 1,6% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021
19:06
Με αφαλατώσεις θα αντιμετωπίσει την ξηρασία η Ισπανία
19:00
Συνομίλησαν τηλεφωνικά σήμερα Ερντογάν και Χέρτζοκ
18:48
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand