Πιστό Αντίγραφο Αναθηματικής Πλάκας από τον Αρχαιολογικό Χώρο των Γόλγων δημιούργησαν στο Ινστιτούτο Κύπρου

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ινστιτούτου Κύπρου ,ομάδα ερευνητών από το Ινστιτούτο Κύπρου (ΙΚυ) σε συνεργασία με το Δήμο Αθηένου, το Καλλινίκειο Δημοτικό Μουσείο Αθηένου, το “Athienou Archaeological Project” και την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (ΕΤΑΠ) Λάρνακας, δημιούργησαν πιστό αντίγραφο αναθηματικής πλάκας από τον Αρχαιολογικό Χώρο των Γόλγων, χρησιμοποιώντας σύγχρονες ψηφιακές μεθόδους.

Η πρωτότυπη πλάκα , αναφέρεται, βρίσκεται στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στην Νέα Υόρκη, το οποίο είχε αναλάβει την τρισδιάστατη καταγραφή και απεικόνιση της πρωτότυπης πλάκας, καθώς και τη λήψη εικόνων υψηλής ευκρίνειας του αντικειμένου.

Από την πλευρά του το εργαστήριο τρισδιάστατης εκτύπωσης του Ινστιτούτου Κύπρου, ανέλαβε την εκτύπωση του τρισδιάστατου μοντέλου σε 3D printer, με το αντίγραφο να αποτελείται από βιοδιασπώμενο θερμοπλατικό πολυεστέρα (PLA) με ευκρίνεια εκτύπωσης στα 0.09mm.

ΠΛΑΚΑ2.jpg

Το αντίγραφο της τρισδιάστατης εκτύπωσης χρησιμοποιήθηκε ως βάση για να δημιουργηθεί μία ενιαία μήτρα από σιλικόνη. Από τη σιλικόνη προέκυψε το γύψινο εκμαγείο, το οποίο αποδίδει καλύτερα την αίσθηση του πραγματικού βάρους του πρωτοτύπου, καθώς ο γύψος είναι υλικό που επιδέχεται λεπτομερή επεξεργασία στο χέρι, ώστε να μπορεί να τονιστεί ο γραπτός και εγχάρακτος διάκοσμος της αναθηματικής πλάκας.

Επίσης, η καλλιτεχνική και τεχνική επεξεργασία βοήθησε στην απόδοση των ρεαλιστικών χρωμάτων του αντικειμένου, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στην επεξεργασία του γύψινου εκμαγείου χρησιμοποιήθηκαν εργαλεία παρόμοια με αυτά της αρχαιότητας, καθώς και φυσικές χρωστικές από την Κύπρο.

Η εκτύπωση σε 3D printer έγινε υπό την εποπτεία του Αγάπιου Αγαπίου, με την κατασκευή του γύψινου εκμαγείου να γίνεται από τον Haroutioun Arakelian. Η καλλιτεχνική παρέμβαση και η επεξεργασία του γύψινου εκμαγείου πραγματοποιήθηκε από τον Ιωσήφ Χατζηκυριάκο, ενώ το βίντεο που επεξηγεί τη διαδικασία δημιουργίας του αντιγράφου δημιουργήθηκε από την Μαρίνα Φάκα και την Ανδριάνα Νικολαΐδου.

ΠΛΑΚΑ4.jpg

Τον συντονισμό ανέλαβαν τα Εργαστήρια Χαρακτηρισμού Τέχνης «Ανδρέα Πίττα» (APAC Labs) του Ερευνητικού Κέντρου Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Αρχαιολογία και τον Πολιτισμό (STARC) του Ινστιτούτου Κύπρου, σε συνεργασία με το Γραφείο Έρευνας και Τεχνικής Υποστήριξης του Ινστιτούτου Κύπρου. Συντονίστρια του έργου, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την ΕΤΑΠ Λάρνακας, με τη στήριξη του Υφυπουργείου Τουρισμού, ήταν η Μαρίνα Φάκα.

Ι.Ν

Πηγή: ΓΤΠ

Τελευταιες Ειδησεις

26 Απριλίου
Δηλώσεις Κυβερνητικού Εκπροσώπου και κομμάτων μετά το Εθνικό
17:57
Ανακοινώθηκε η σύνθεση της Πολιτικής Ομάδας Κυπριακού μετά το πέρας του Εθνικού Συμβουλίου
15:40
Νίκος Χριστοδουλίδης: Η Τουρκία έλαβε ξεκάθαρο μήνυμα από την Ευρώπη
14:51
Γιάννης Παναγιώτου: Η αδήλωτη εργασία ανέρχεται σε οκτώ τοις εκατό του εργατικού δυναμικού
14:26
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
13:00
Έτοιμο το ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου
12:56
Το Ισραήλ προετοιμάζεται για ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση στη Ράφα
12:42
Για ενέργειες αντεκδίκησης κάνει λόγο ο Γενικός Ελεγκτής
12:34
Ο Γενικός Εισαγγελέας κατέθεσε αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά Οδυσσέα Μιχαηλίδη
11:40
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 26/04/24
11:10
Ψηλές συγκεντρώσεις σκόνης και σήμερα στην ατμόσφαιρα
10:32
Θεσμοθετήθηκε η απαγόρευση χρήσης κινητών τηλεφώνων στη δημοτική εκπαίδευση
09:58
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.