Λανθασμένη η τοποθέτηση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου για την ΑΤΑ, αναφέρει η ΠΟΑΣΟ

Λανθασμένη η τοποθέτηση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου για το θέμα της ΑΤΑ, αναφέρει η Παγκύπρια Ομοσπονδία Ανεξαρτήτων Συντεχνιών  (ΠΟΑΣΟ), σχολιάζοντας ενδιάμεση έκθεση του Συμβουλίου.

Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο «παντελώς αβασάνιστα και παραπλανητικά υποστηρίζει δήθεν ότι αυξάνει την εισοδηματική ανισότητα και ότι ασκεί διττή πίεση στα δημόσια έξοδα … μέσα από την αύξηση του μισθολογίου και … την ανάγκη για αντισταθμιστικά μέτρα κοινωνικής πολιτικής, ενόψει αυξημένης ανισότητας», αναφέρει σε ανακοίνωση η ΠΟΑΣΟ.

«Εφόσον επηρεάζεται η αγοραστική αξία των μισθών όλων των εργαζομένων εξυπακούεται ότι η παραχώρηση της ΑΤΑ για αποκατάσταση όλων των μισθών είναι αναγκαία για σκοπούς κοινωνικής δικαιοσύνης, ως οριζόντιο μέτρο έστω και αν διαφωνεί το Δημοσιονομικό Συμβούλιο», προσθέτει.

Επίσης, η ΠΟΑΣΟ αναφέρει ότι το θέμα της ΑΤΑ «είναι θέμα εργασιακής και κοινωνικής πολιτικής, το οποίο αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης και διαβούλευσης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και όχι άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής ή των Δημοσιονομικών Κανόνων».

«Η ουσιαστική αξία της ΑΤΑ έγκειται στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής, αφού με τη διατήρηση της αγοραστικής δύναμης των μισθών, επιτρέπει στον μισθωτό να απολαμβάνει ένα επίπεδο ζωής, το οποίο συντείνει στην εργατική ειρήνη», προσθέτει.

Επίσης, αναφέρει ότι «αντίθετα με τους ισχυρισμούς του Δημοσιονομικού Συμβουλίου ότι η ΑΤΑ αυξάνει την εισοδηματική ανισότητα, η παραχώρηση της ΑΤΑ γίνεται με ποσοστιαία αύξηση σε μισθούς και συντάξεις με κατώτατο όριο για τους χαμηλόμισθους, που σήμερα είναι στα €395».

«Συνεπώς δεν αυξάνεται η εισοδηματική ανισότητα των μισθών σε ποσοστιαίους όρους, αλλά αντίθετα, μεταξύ των χαμηλόμισθων και υψηλόμισθων μειώνεται ποσοστιαία λόγω του κατώτατου ορίου της ΑΤΑ», προσθέτει.

Η ΠΟΑΣΟ διερωτάται για τα κίνητρα του Δημοσιονομικού Συμβουλίου να καταπιαστεί με την ΑΤΑ και να την δαιμονοποιήσει, όπως αναφέρει, «αποδίδοντάς της διπλή αρνητική σημασία, κάτι που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».

«Η αναφορά αυτή του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, γίνεται επίσης σε μια περίοδο όπου σύσσωμη η συνδικαλιστική πλευρά θεωρεί ότι η υφιστάμενη ρύθμιση για την ΑΤΑ δεν είναι αποδεκτή και απαιτεί την πλήρη αποκατάσταση της αγοραστικής δύναμης των μισθών με την παραχώρηση του 100% της ΑΤΑ, όπως ίσχυε προ οικονομικής κρίσης και πριν το πάγωμα του θεσμού», προσθέτει.

Αναφέρει επίσης ότι το Δημοσιονομικό Συμβούλιο «ισχυρίζεται ότι ΄θα εδραιώσει τις αυξήσεις στις τιμές αγαθών και υπηρεσιών, … επιδεινώνοντας τις πιέσεις στα νοικοκυριά και επιχειρήσεις με μικρό οικονομικό εκτόπισμα΄» και προσθέτει ότι «η εδραίωση των αυξήσεων δεν είναι αποτέλεσμα της αποκατάστασης της αγοραστικής αξίας των μισθών, αλλά λόγω των πληθωριστικών πιέσεων που δημιουργούνται από αυξήσεις σε εξωγενή στοιχεία όπως η ενέργεια, οι πρώτες ύλες, τα τρόφιμα, κλπ».

Σύμφωνα με την ΠΟΑΣΟ, για να γίνει κατανοητό το μέγεθος των αυξήσεων λόγω ΑΤΑ, ότι οι προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών για το 2023 είναι 2,25%, για το 2024 είναι 0,75% και για το 2024 είναι 1%, "που είναι κατά πολύ μικρότερες του μεγέθους των αυξήσεων που βιώνουμε".

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 17 Ιουνίου 2022 - 15:45

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

12 Αυγούστου
Απεβίωσε o αγωνιστής της ΕΟΚΑ Αντώνης Σεντώνας
20:18
500 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώνονται ή τραυματίζονται καθημερινά στην Ουκρανία, σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ
19:43
Μείωση κατέγραψαν οι τιμές των καυσίμων στην Κύπρο
19:33
Επίθεση με μαχαίρι δέχθηκε ο συγγραφέας Σαλμάν Ρούσντι σε εκδήλωση στη Νέα Υόρκη
19:03
"Απαράδεκτο τα τουρκικά στρατεύματα να είναι ακόμη στην Κύπρο", διαμηνύει η Τερέζα Βίλιερς
18:26
Μεντβέντεφ: "Ατυχήματα μπορούν να συμβούν και σε ευρωπαϊκά πυρηνικά εργοστάσια", δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας
17:45
Ατύχημα με αεροσκάφος του Τμήματος Δασών στο αεροδρόμιο Λάρνακας - Δεν υπήρξαν τραυματισμοί
17:14
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 12/08/2022
16:54
Υπό πενθήμερη κράτηση 55χρονος για διαδικτυακή απάτη
16:04
Προειδοποιήσεις και συστάσεις από το Τμήμα Δασών ενόψει Δεκαπενταυγούστου
15:40
Υπ. Υγείας: Δεν θα λειτουργήσουν σημεία δειγματοληψίας για δωρεάν rapid test τον Αύγουστο
15:21
Υπό κράτηση 16χρονος που φέρεται να οδηγούσε κλοπιμαίο αυτοκίνητο
15:03
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand