«Το καλοκαίρι θα είναι δύσκολο», λέει στους FT ο Χρήστος Στυλιανίδης

«Το καλοκαίρι θα είναι δύσκολο», προειδοποιεί μέσω συνέντευξής του στους Financial Times ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας της Ελλάδας Χρήστος Στυλιανίδης, αναφερόμενος στην προοπτική πυρκαγιών.

Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει πως οι ισχυρότεροι καύσωνες και τα μεγαλύτερης διάρκειας και ξηρότερα καλοκαίρια προξενούν πιο έντονες πυρκαγιές, που εξαπλώνονται ταχύτερα και είναι πολύ πιο δύσκολο να κατασβεστούν.

Επικαλούμενη στοιχεία από την οργάνωση WWF για τη Φύση, η εφημερίδα αναφέρει πως το 80% της καμένης γης στην Ευρώπη βρίσκεται σε μεσογειακές χώρες.

Γίνεται δε αναφορά στα 152 εκ. ευρώ επιπλέον του περσινού κρατικού προϋπολογισμού στην Ελλάδα που έχουν δεσμευθεί φέτος για πυροσβεστικά αεροσκάφη και καθαρισμό και συντήρηση δασών.

«Πέρυσι το καλοκαίρι βιώσαμε πρωτοφανείς υψηλές θερμοκρασίες οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα φωτιές 600 βαθμών Κελσίου. Αυτό μας έδειξε με τον πιο σκληρό τρόπο ότι πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τις φυσικές καταστροφές», λέει ο Υπουργός της Ελλάδας και πρώην Κύπριος Ευρωπαίος Επίτροπος.

Αναφέρεται στη συνέχεια στην αλληλεπικάλυψη αρμοδιοτήτων που καθιστούσε περίπλοκη τη λήψη αποφάσεων και στο ελλιπές και στο γηράσκον πυροσβεστικό προσωπικό, θέματα που ο ίδιος έχει επιχειρήσει να επιλύσει. Μεταξύ άλλων κάνει αναφορά στους 500 «δασικούς κομάντο» με ειδική εκπαίδευση που έχουν επιστρατευθεί, στην αναβάθμιση των πυροσβεστικών αεροσκαφών και στην έμφαση στην πρόληψη των πυρκαγιών. «Αυξάνουμε πολλές δασικές περιπολίες και για πρώτη φορά εμπλέκουμε τον στρατό και εθελοντές», λέει ο κ. Στυλιανίδης.

Επίσης, γίνεται αναφορά στην πίεση του κ. Στυλιανίδη για την εφαρμογή ενός πιλοτικού προγράμματος στο πλαίσιο του οποίου η Ελλάδα θα φιλοξενεί περίπου 250 πυροσβέστες από έξι ευρωπαϊκά κράτη ώστε να παράσχουν βοήθεια κατά τους κρίσιμους θερινούς μήνες. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μετά από την πρώτη δοκιμή στην Ελλάδα θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες.

«Κανείς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτές τις καταστροφικές φωτιές μόνος του πλέον. Στις μέρες μας το θέμα υπερβαίνει τις εθνικές δυνατότητες», σημειώνει ο κ. Στυλιανίδης.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 15 Ιουνίου 2022 - 13:55

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

20 Απριλίου
Έλληνας Υπ.Άμυνας: Ο ελληνικός εναέριος χώρος θα καταστεί αδιαπέραστος
14:55
Έκκληση για αυτοσυγκράτηση από Αίγυπτο και Τουρκία
13:39
Ελλάδα: Μικρά προβλήματα από την κακοκαιρία
13:29
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 20 Απριλίου 2024
13:00
Ντουμπάι: Τεράστιο το κόστος των ζημιών από τις πλημμύρες των προηγούμενων ημερών
12:35
Επιστολή ΑΚΕΛ στον υπουργό Οικονομικών για την πράσινη φορολογία
12:18
Ελλάδα: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες
11:47
Σε ατύχημα αποδίδεται η έκρηξη στο Ιράκ
11:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-2ο Δελτίου Καιρού 20/4/24
11:17
Ανάρτηση του φωτογραφικού υλικού «Διά χειρός Αττίλα» της Κάτιας Χριστοδούλου στον Ψηφιακό Ηρόδοτο
11:13
Περισσότερες από 10 νομοθεσίες αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο Υγείας
10:32
Βαφεάδης: Τη Δευτέρα η επικοινωνία με την ανάδοχο εταιρεία για την ανάπτυξη στη Λάρνακα
10:01
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.