H πρώτη Κυπριακή ταινία στο διεθνές διαγωνιστικό πρόγραμμα του Annecy, τo σημαντικότερo φεστιβάλ Animation στον κόσμο

Η ταινία “Τελετουργίες της Άνοιξης” του Γιώργου Τσαγγάρη σε συμπαραγωγή με τη Συμβουλευτική Επιτροπή Κινηματογράφου των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του ΥΠΠΑΝ, η πρώτη Κυπριακή ταινία στο διεθνές διαγωνιστικό πρόγραμμα του Annecy, τη σημαντικότερη φεστιβαλική διοργάνωση για την τέχνη του Animation στον κόσμο.

H διακεκριμένη πειραματική ταινία μικρού μήκους animation του Γιώργου Τσαγγάρη “Τελετουργίες της Άνοιξης”, θα διαγωνιστεί αυτή τη ‘βδομάδα στη μεγαλύτερη και σημαντικότερη διοργάνωση για την τέχνη του Αnimation στον κόσμο, το Αnnecy. Είναι η πρώτη φορά που Κυπριακή ταινία διαγωνίζεται στο πολύ σημαντικό αυτό φεστιβάλ και αποτελεί μεγάλη τιμή για το σινεμά της Κύπρου. Η ταινία του Γιώργου Τσαγγάρη επιλέγηκε στις 17 ταινίες στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ με τίτλο ‘Perspectives” από τις 3.500 υποβολές από ολόκληρο τον πλανήτη.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός επίσης πως ο πολύ σημαντικός κριτικός κινηματογράφου Chris Robinson από τον Καναδά, διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Αnimation της Οττάβα, συμπεριέλαβε την Κυπριακή ταινία “Τελετουργίες της Άνοιξης” σε δημοσίευμα του στο Αnimation World Network στις 7 ταινίες που ίδιος προτείνει ώς τις πιο σημαντικές ταινίες που είναι must να παρακολουθήσουν οι επισκέπτες στο φετιινό διαγωνιστικό πρόγραμμα του Αnnecy.

Affiche-Annecy-Festival-2022.jpg

Η ταινία «Τελετουργίες της άνοιξης» βασίζεται σε ένα ημιτελές κείμενο του Κωστή Κολώτα, που αποτελεί έναν ύμνο σε όλα αυτά που συνθέτουν την ομορφιά του κόσμου της Κύπρου, στοιχεία συχνά αντικρουόμενα από τη φύση, την παράδοση, τη θρησκεία και την αρχαιότητα του τόπου. Το κείμενο εκδόθηκε στο βιβλίο “Αναφορά στο Δάσκαλο, Ανθολόγιο από τη ζωή και το έργο του Κωστή Κολώτα”, Λεμεσός 2011, Έκδοση Δήμου Λεμεσού και Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου με τίτλο “Ένα ατέλειωτο μυθιστόρημα”.

Πρόκειται για ένα πειραματικό φιλμ που επιχειρεί να ερμηνεύσει ποιητικά το κείμενο του Κωστή Κολώτα. Από τη μια τo λυρισμό της ορθόδοξης παράδοσης και από την άλλη το ασυνήθιστο -μα εξαιρετικά γοητευτικό- στοιχείο των περιπλανώμενων θιάσων και των ξωτικών της φύσης που θεωρούνταν στοιχεία αμαρτωλά και απαγορευμένα από την οργανωμένη θρησκεία. Χρησιμοποιώντας αφαιρετικές φόρμες, έμπνευση από τις γραφικές τέχνες και τη λαϊκή τέχνη, η ταινία εκφράζει το συναισθηματικό και εικαστικό αποτύπωμα ενός όμορφου κόσμου που χάνεται. Η μουσική του Αντώνη Αντώνιου εξερευνά μια εκφραστική γκάμα που εμπνέεται με τη θεματολογία του έργου, με ιδιαίτερη έμφαση στην άνοιξη και στην έκρηξη που φέρνει στον φυσικό κόσμο αλλά και στις καρδιές των ανθρώπων.

RITES_OF_SPRING_I.jpeg

Οι Τελετουργίες της Άνοιξης είναι η πρώτη Κυπριακή ταινία Animation που έχει μέχρι σήμερα επιλέγει για να διαγωνιστεί σε κάποια από τα κορυφαία κινηματογραφικά Φεστιβάλ Αnimation και ταινιών μικρού μήκους μυθοπλασίας σε ολόκληρο τον κόσμο. Αναφέρουμε ενδεικτικά τα σημαντικότερα: το Διεθνές Φεστιβάλ Αnimation της Οττάβας στον Καναδά, το Διεθνές Φεστιβάλ Αnimation στο Αnnecy στη Γαλλία, το Διεθνές Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δρέσδης, το POFF shorts Βlack nights στο Ταλλίν, το Διεθνές Φεστιβάλ πειραματικού κινηματογράφου Αnn Arbor στην Αμερική, το Διεθνές Φεστιβάλ Αnimation ANIMATEKA στη Σλοβενία, το διεθνές Φεστιβάλ Αnima Brussels στο Βέλγιo, το Αnifilm στην Τσεχία και άλλα πολλά. Έχει λάβει το δεύτερο Βραβείο καλύτερης Κυπριακής ταινίας στο Διεθνές Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκος της Κύπρου (ΙSFFC), πρώτο βραβείο καλύτερης πειραματικής ταινίας στο φεστιβάλ της Βιέννης Under the Radar και καλύτερης πειραματικής ταινίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Animafilm στο Βacu του Αζερμπαιζάν.

Σκηνοθεσία και Αnimation: Γιώργος Τσαγγάρης

Μουσική: Αντώνης Αντώνιου

Δραματουργία: Μαγδαλένα Ζήρα

Βασισμένο στο κείμενο του Κωστή Κολώτα « Ένα ατέλειωτο μυθιστόρημα»

Μετα-παραγωγή και τεχνική επεξεργασία: Μιχάλης Παπανικολάου

Συμπαραγωγή: Πολιτιστικές Υπηρεσίες ΥΠΠΑΝ

Έτος παραγωγής: 2021

www.yiorgos-tsangaris.com

ΓΑ

Τελευταία Ενημέρωση: 14 Ιουνίου 2022 - 10:15

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

19 Αυγούστου
Η χειρότερη ξηρασία εδώ και χρόνια στην Ευρώπη εμφάνισε στον πάτο του Δούναβη γερμανικά πολεμικά πλοία, βυθισμένα από το 1944
20:49
Προσοχή στις αγοραπωλησίες ακινήτων προειδοποιούν οι αδειούχοι κτηματομεσίτες
20:48
Αυτοκίνητο έπεσε σε πάσσαλο της ΑΗΚ - Κλειστός ο δρόμος Καλού Χωριού και Αγίας Άννας στη Λάρνακα
20:40
Ψεύτικα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου παρουσιάζουν την Αστυνομία ως αποστολέα
20:00
Δεκατρία εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ανάγκη από επισιτιστική βοήθεια στην Αιθιοπία
20:00
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 19/08/2022
19:28
Με συνεργασία Αστυνομίας και ιδιοκτήτη αυτοκινήτου εντοπίστηκε κλεμμένο όχημα
19:23
Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εκπροσωπεί τους Τ/κ, ισχυρίζεται το «υπουργείο εξωτερικών»
19:17
Την ερχόμενη βδομάδα επαναρχίζουν διαδικτυακές συναντήσεις Μενελάου - Ολγκιούν
19:09
Στο 6,8% η ανεργία το 2ο τρίμηνο, μειωμένο κατά 1,6% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021
19:06
Με αφαλατώσεις θα αντιμετωπίσει την ξηρασία η Ισπανία
19:00
Συνομίλησαν τηλεφωνικά σήμερα Ερντογάν και Χέρτζοκ
18:48
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand