Κατάληψη δύο πλοίων ελληνικής σημαίας στον Περσικό Κόλπο-Κύπριος ανάμεσα σε όσους κρατούνται από τις ιρανικές αρχές- Έντονο διάβημα Ελληνικού ΥΠΕΞ

Ένας Κύπριος συγκαταλέγεται ανάμεσα σε όσους κρατούνται από τις ιρανικές αρχές μετά την κατάληψη των δύο υπό ελληνική σημαία πλοίων, από τις αρχές τού Ιράν.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το πλήρωμα του ενός πλοίου,του Prudent Warrior , αποτελείται από είκοσι-τρία άτομα , εκ των οποίων ένας είναι κύπριος πολίτης. Στο Prudent Warrior, υπάρχουν επίσης οκτώ Έλληνες πολίτες. Το πλήρωμα τού δεύτερου πλοίου, του Delta Poseidon, αποτελείται συνολικά από 25 άτομα εκ των οποίων δύο είναι Έλληνες πολίτες.

Πηγές τού Υπουργείου Εξωτερικών της Δημοκρατίας χαρακτηρίζουν πολύ σοβαρό το επεισόδιο, σημειώνοντας ότι το θέμα χειρίζεται ο πρέσβης της Κύπρου στην Τεχεράνη.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι, το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικων βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με το υπουργείο εξωτερικών της Ελλάδας και γίνονται όλα τα αναγκαία διαβήματα προς την ιρανική κυβέρνηση.

Το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Ιρανό πρέσβη στην Αθήνα, τονίζοντας πως αυτές οι πράξεις είναι καταδικαστέες και ισοδυναμούν ουσιαστικά με πειρατεία.

Σημειώνει, παράλληλα, ότι τέτοιες ενέργειες αντιβαίνουν σε θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Ναυσιπλοΐας και καλεί την Τεχεράνη να απελευθερώσει αμέσως τα πλοία και τα πληρώματά τους.

Η κίνηση του Ιράν αποδίδεται σε αντίποινα για περιστατικό στην Κάρυστο, τον Απρίλιο, με την κατάσχεση μεγάλου φορτίου ιρανικού πετρελαίου, το οποίο μετέφερε ρωσικό πλοίο. Η κατάσχεση είχε γίνει από την Ελλάδα, στη βάση των κυρώσεων κατά της Μόσχας.

Πηγή: ΑΠΕ/ΡΙΚ Ραδιόφωνο/ Γαβριήλ Χαρίτος-Ιερουσαλήμ

ΝΠ/ΔΚ

Τελευταία Ενημέρωση: 28 Μαΐου 2022 - 12:31

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

05 Ιουλίου
Ανακοίνωσε Ντάτκοβιτς η Νέα Σαλαμίνα
09:38
Σοβαρές καταγγελίες διατυπώνει ο διευθυντής του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου
09:00
Μπουρκίνα Φάσο: 34 νεκροί σε δύο επιθέσεις αποδιδόμενες σε τζιχαντιστές
08:51
Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκαν πέντε περιφέρειες του βορρά στην Ιταλία
08:07
Η συγκινητική Ομονοιάτικη βραδιά (πλούσιο φωτορεπορτάζ-βίντεο)
07:52
Στο συνέδριο του Economist, στο Λαγονήσι, συμμετέχει ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης
07:48
Ο ΠτΔ προεδρεύει σύσκεψης για τον κατώτατο μισθό και τη γονική άδεια
07:16
​​​ Σε τρίωρη στάση εργασίας κατέρχονται από τις 9 το πρωί οι γιατροί στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών
07:08
ΗΠΑ: Συνελήφθη ο φερόμενος ως δράστης της πολύνεκρης επίθεσης στην παρέλαση της 4ης Ιουλίου στο Χάιλαντ Παρκ
06:44
Ζαχάροβα: Η Μόσχα θα μπορούσε να τα βάλει με όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση
06:35
Στο Ντόνετσκ μεταφέρθηκε το επίκεντρο των εχθροπραξιών του πολέμου στην Ουκρανία
06:20
Εφιαλτική νύχτα για την Άμφισα στην Ελλάδα
06:02
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand