Επιστολή Αναστασιάδη προς Τατάρ με δέσμη ΜΟΕ και συμφιλιωτικές αναφορές - Στόχος να ανοίξει ο δρόμος για συζήτηση του Κυπριακού, δήλωσε στο ΡΙΚ, ο ΥΠΕΞ (Ηχητικό)

Επιστολή προς τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

'Οπως δήλωσε στο "Πρωϊνό Δρομολόγιο" ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, στην επιστολή περιλαμβάνεται δέσμη Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης καθώς και άλλες συμφιλιωτικές αναφορές.

Στόχος είναι  να ανοίξει ο δρόμος γιά να φθάσουμε και σε συζήτηση τού Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και της συμφωνίας Αναστασιάδη-Ερογλου του 2014,  δήλωσε ο κύριος Κασουλίδης.

Παρόμοιες επιστολές απευθύνονται και προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, τον πρόεδρο τού Ευρωπαίκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ όπως και τις εγγυήτριες δυνάμεις. Σε αυτές τις επιστολές, πρώτο θέμα είναι αυτό των τουρκικών παραβιάσεων στην Αμμόχωστο.

Στην επιστολή προς Τατάρ πού εστάλη μέσω τού επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Κόλιν Στιούαρτ, διευκρινίζεται ότι η δέσμη των ΜΟΕ δεν είναι πάρτε το ή απορρίψετέ το, αλλά μπορεί να τύχει συζήτησης, ανέφερε ο κύριος Κασουλίδης. Εξήγησε δε ότι πρόκειται γιά το ίδιο πακέτο πού είχε τεθεί στον Αντόνιο Γκουτέρες πριν τις συνομιλίες στη Γενεύη και δεν συζητήθηκε. Οσον αφορά στις συμφιλιωτικές αναφορές, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε ανάμεσα σε άλλα σε δεσμεύσεις αυτονομίας των συστατικών κρατιδίων έναντι τού ομοσπονδιακού κράτους.

Σημειώνεται ότι η επιστολή πρός τον Ερσίν Τατάρ είχε αποσταλεί πριν τη νεα τουρκική πρόκληση στην Αμμόχωστο.

Σχολιάζοντας τις τουρκικές προκλήσεις  απέναντι στην Ελλάδα, ο κύριος Κασουλίδης εξέφρασε την ανησυχία του αλλά και την πλήρη συμπαράσταση της Κύπρου έναντι της Ελλάδας.

Εξέφρασε επίσης την ελπίδα κάποια στιγμή η Τουρκία, όπως έκανε στροφή 180 μοιρών με άλλες χώρες στην περιοχή το ίδιο να πράξει και στην περίπτωση της Ελλάδας και της Κύπρου.

Τέλος και όσον αφορά τις σχέσεις της Κύπρου με την Αίγυπτο, το Ισραήλ αλλά και τη Σαουδική Αραβία, ο κύριος Κασουλίδης τόνισε ότι οι σχέσεις αυτές είναι τόσο βαθειά ριζωμένες πού δεν πρόκειται να επηρεαστούν από τις όποιες  προσπάθειες της Τουρκίας να βελτιώσει τις δικές της σχέσεις με τις συγκεκριμένες χώρες.

ΑΤ

Τελευταία Ενημέρωση: 27 Μαΐου 2022 - 12:32

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

25 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
06:37
Ελλάδα: Στον ανακριτή σήμερα ο Βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος
06:27
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος της Κύπρου για ανθρωπιστική βοήθεια στην Γάζα βοήθησε αλλά δεν αρκεί
05:37
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Υψιστη προτεραιότητα για την κυβέρνηση ο τομέας της ενέργειας
05:34
Υποβάλλονται σήμερα οι υποψηφιότητες για τους Προέδρους των Επαρχιακών Οργανισμών και τους Δημάρχους
05:33
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 25/04/24
05:24
24 Απριλίου
Γαλλία: Σύλληψη 16χρονου για προγραμματισμένη επίθεση στο όνομα του Ισλαμικού Χαλιφάτου
21:52
Έξι συν μια προτάσεις νόμου για ρύθμιση των πολλαπλών συντάξεων και του ορίου αφυπηρέτησης
20:56
Συζήτησαν και για την Κύπρο Ερντογάν και Σταϊνμάιερ στην Άγκυρα
20:54
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι καλωσορίζει το αμερικανικό πακέτο βοήθειας ύψους 61 δισεκ. δολαρίων
20:31
Τον Απρίλιο η Ρωσία θα διπλασιάσει τα έσοδα της από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο
18:42
Το Ισραήλ λέει πως «προχωράει» με την επίθεση στη Ράφα – Ο στρατός έκανε όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες
18:13
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.